El proper dimecres, 2 d’abril a les 19.30 hores a l’Auditori del Disseny Hub Barcelona (Pl. de les Glòries Catalanes, 37-38), el fotògraf de l’agència Magnum Abbas (Iran, 1944) oferirà una classe magistral amb el títol ‘Conflictes’ dins el cicle de sessions obertes al públic del programa Objectiu BCN.
En la seva primera visita a Barcelona, Abbas mostrarà imatges dels quaranta anys que ha dedicat a cobrir conflictes arreu del món. Des de la guerra de Bangla Desh el 1979 fins al Vietnam, l’apartheid a Sud-àfrica, la revolució a l’Iran, les diferents guerres a l’Orient Mitjà i, finalment, l’actual conflicte entre la civilització judeocristiana i l’islam. Abbas remarca la diferència entre un fotògraf de batalles i un fotògraf de guerres: les guerres no es limiten a les batalles, sinó que són un fenomen complex amb dimensiones polítiques, socials, culturals i psicològiques fascinants d’observar.
Abbas és un fotògraf iranià radicat a París, s’ha dedicat plenament a documentar la vida política i social de societats en conflicte. Des del 1970, ha cobert guerres i revolucions a Biafra, Bangla Desh, Irlanda del Nord, Vietnam, l’Orient Mitjà, Xile, Cuba i Sud-àfrica durant l’apartheid. Des del 1978 fins al 1980, Abbas va fotografiar la revolució a l’Iran, on va tornar el 1997 després de disset anys d’exili voluntari. El seu llibre Iran Diary 1971-2002 és una interpretació crítica de la història iraniana, fotografiada i escrita com un diari personal. Durant els seus anys d’exili, Abbas va viatjar constantment. L’exposició i el llibre que en van derivar, Return to Mexico: Journeys Beyond the Mask, han ajudat a definir la seva estètica fotogràfica. Des del 1987 fins al 1994, es va centrar en el ressorgiment de l’islam arreu del món. El llibre i l’exposició subsegüents, Allah O Akbar: A Journey Through Militant Islam, inclouen vint-i-nou països i quatre continents. En un llibre posterior,Faces of Christianity: A Photographic Journey (2000), i una exposició itinerant, ha explorat la cristiandat com a fenomen polític, ritual i espiritual. Abbas es va incorporar a Magnum Photos l’any 1981 i en va esdevenir membre el 1985.
La conferència es podrà seguir per streaming a bcn.cat/centrescivics<http://centrescivics.bcn.cat/>
El programa Objectiu BCN que ja va comptar amb la intervenció del fotògraf José Manuel Navia, oferirà tres lliçons magistrals més obertes al públic. Després d’Abbas (2 d’abril) podrem escoltar la també la fotògrafa de l’Agència Magnum Cristina García Rodero (29 i 30 de maig) i a David Airob i Joan Guerrero (19 de juny).
Objectiu BCN és un projecte de fotografia documental organitzat per la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona i comissariat per Samuel Aranda, fotògraf de The New York Times i guanyador del Premi World Press Photo 2012. Objectiu BCN es duu a terme a 12 centres cívics de la ciutat i hi participen 200 alumnes amb l’objectiu de crear un retrat visual col·lectiu de la ciutat. Toni Amengual, Walter Astrada o Emilio Morenatti són alguns dels fotògrafs professionals que imparteixen el curs que s’allargarà fins el mes de juny.
CALENDARI DE LES SESSIONS OBERTES D’OBJECTIU BCN
ABBAS ►2 D’ABRIL, 19.30 h
Auditori del Disseny Hub Barcelona. Pl. de les Glòries Catalanes, 37-38
Conflictes
En aquesta presentació de diapositives, Abbas mostra imatges dels quaranta anys que ha dedicat a cobrir conflictes arreu del món.
ABBAS<http://www.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=CMS3&VF=MAGO31_9_VForm&ERID=24KL53B_Y>
CRISTINA GARCÍA RODERO ►29 I 30 DE MAIG, 19.30 h
Auditori del Disseny Hub Barcelona. Pl. de les Glòries Catalanes, 37-38
Una trajectòria vital narrada en primera persona i en dues parts consecutives
Cristina García Rodero ens parlarà de la seva trajectòria vital, que es podria condensar en aquestes paraules seves: «Intento fotografiar el misteri, la veritat i la màgia de l’ànima popular amb tota la seva passió, el seu amor, la seva tendresa, el seu honor, la seva ràbia i el seu dolor, i en tota la seva veritat, així com els moments més intensos i profunds de les vides d’aquestes persones tan senzilles com irresistibles, amb tota la seva força interior, com un repte personal que em dóna força i em permet comprendre, i en el qual inverteixo tot el meu cor.
Cristina Garcia Rodero<http://www.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=CMS3&VF=MAGO31_10_VForm&ERID=24KL53Z0AE>
ESTRENA DE LA CAJA DE CERILLAS ►19 DE JUNY, 19.30 h
Auditori del Disseny Hub Barcelona. Pl. de les Glòries Catalanes, 37-38
Presentació d’aquest documental inèdit de David Airob, dedicat a la trajectòria vital de Joan Guerrero (blanc i negre, 55 min)
«Fa molts anys, més de mil, a la meva Tarifa natal, un nen va voler fotografia el vent amb una caixa de llumins…» Amb aquestes paraules, Joan Guerrero obre La caja de cerillas, un documental en blanc i negre que dura gairebé una hora. En brolla una conversa vital a través de la qual el fotoperiodista parla de la seva manera de veure l’existència, la professió, l’amistat i l’ètica periodística. En aquest viatge a través del temps, en què els valors humans es fonen amb l’essència de la fotografia, hi ha també lloc per a la poesia i per a moltes històries que Guerrero ha anat recollint en els mil camins que ha recorregut en la seva la vida.
David Airob<http://www.davidairob.com/>
Més informació del projecte a http://ccobjectiubcn.bcn.cat<http://ccobjectiubcn.bcn.cat/>