El Festival d’Arquitectura 48h Open House BCN obre les portes de la seva 12a edició endinsant-se en l’arquitectura mediterrània

La programació del festival d’arquitectura 48h Open House BCN 2021 destaca el tema de l’arquitectura mediterrània, una tradició arquitectònica vernacular, d’arrels populars i anònima que s’ha interpretat i adaptat a les noves realitats.

Històricament, la costa del Mediterrani s’estructurava en nuclis densos que donaven un equilibri territorial: ciutats actives amb comerç portuari, boscos que controlaven l’erosió i àrees fèrtils d’agricultura. L’arquitectura mediterrània va desenvolupar característiques tipològiques pròpies i tècniques constructives arrelades al lloc. Pel que fa a les tipologies, trobem exemples com la casa mediterrània, que es caracteritzava per tenir unes dimensions humanes (amb espais de proporcions domesticades que tenien en compte el comportament de les persones). Pel que fa a les tècniques constructives, trobem exemples com la volta catalana (que RafaelGuastavino va perfeccionar, exportar i patentar amb edificis com el Teatre La Massa de Vilassar de Dalt i el recinte de l’Escola Industrial de Barcelona); exemples constructius del modernisme (com l’obra de l’arquitecte J.M. Jujol a Sant Joan Despí), i exemples industrials, que, per cobrir les necessitats funcionals i econòmiques, sovint feien servir els materials més propers (com la Indústria Akroll, a l’Hospitalet de Llobregat).

Com a novetat d’enguany, el festival destaca l’obra de l’arquitecte José Antonio Coderch de Sentmenat, alumne de J.M. Jujol, que va modernitzar la tradició arquitectònica mediterrània adaptant-la als paràmetres del moviment modern. Aquest arquitecte va fusionar la funcionalitat de l’arquitectura rural amb les tècniques constructives del moment sense perdre’n l’essència, conscient que els valors vernaculars defineixen la memòria col·lectiva i són un bon fonament per al futur. Els inicis professionals de l’arquitecte van passar per la vila de Sitges, d’on va ser arquitecte municipal. Aquesta vila s’incorpora a la programació del festival, un exemple de ciutat intermèdia mediterrània que va passar de la pagesia a l’activitat portuària (època medieval i moderna), que va créixer gràcies al comerç amb les colònies americanes (els americanos o indianos van ser sitgetans que es van enriquir comerciant amb les amèriques, i que van comprar i reformar antigues cases del poble, al segle xix), convertida en focus cultural del modernisme, i que es va estendre amb l’arribada del turisme (segle xx).

La programació del festival també ressalta diferents edificis de la programació organitzant-los per seccions temàtiques: la secció Open Infraestructures convida a visitar les instal·lacions que donen suport al desenvolupament de les ciutats (per exemple, el dipòsit d’aigües pluvials l’Estrella, a Badalona, o les cotxeres del Tram, a Sant Joan Despí); la secció Open Social mostra l’arquitectura de la ciutat que respon als desafiaments d’inclusió social (es visiten diferents edificis que donen resposta a la situació d’emergència habitacional, com els habitatges cooperatius La Xarxaire o els habitatges socials del Bon Pastor), i la secció Open Green destaca els edificis pensats amb criteris de sostenibilitat mediambiental (com el Terrat Viu del Museu de les Ciències Naturals de Barcelona).

Finalment, el festival se suma a esdeveniments d’actualitat, com Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 (organitza visites a edificis com el Campus de l’Alimentació de la UAB, al recinte de Torribera, a Santa Coloma de Gramenet) i l’homenatge a l’arquitecte Enric Miralles (entre els concursos de participació creativa, es fa un itinerari, l’Open Sketch, seguint l’obra d’aquest arquitecte). 

Aquesta edició del festival és presencial i també s’ofereixen visites amb audioguia. A més, es podrà visitar l’exposició itinerant que celebra els deu anys del festival d’arquitectura adaptada a diferents espais: a la Casa SEAT (del 13 al 24 d’octubre, amb el títol La teva arquitectura i la meva: Barcelona pionera en mobilitat i arquitectura) i a Can Negre (del 27 d’octubre al 20 de novembre, amb el títol La teva arquitectura i la meva: set anys del festival d’arquitectura a Sant Joan Despí). L’associació també participarà, el 13 de novembre, en la segona edició del festival d’arquitectura Open House Worldwide, que reunirà diferents ciutats del món que formen part de la xarxa internacional Open House per exposar i debatre sobre la temàtica de l’habitatge arreu del món. 

En resum, allò que perdura en el temps té un significat cultural, l’arquitectura és cultura, i el cap de setmana del 23 i 24 d’octubre tornarem a gaudir de l’arquitectura de les nostres ciutats.

PROGRAMACIÓ

LISTAT (PDF)

RQ. MEDITERRÀNIA