DEL 26 DE MAIG A L’1 DE JUNY DE 2014
El DocsBarcelona demostrarà el poder dels documentals per moure el món a través d’una programació de més de 40 títols
•La programació del festival ajuda a construir el retrat d’un món que no es resigna i d’uns ciutadans que lluiten per fer-lo millor
•Durant cinc dies el festival reivindica i constata la naturalesa de Barcelona com a capital de creació documental
•La programació arrancarà el 28 de maig amb la projecció de The Good Son, clausurarà amb Five Days to Dance l’1 de juny i es concentrarà en les dues sales dels Cinemes Aribau Club i l’Auditori i el Teatre del CCCB
•El DocsBarcelona inaugura dues noves seccions, DOC-U i Sense Ficció, i el palmarès creix amb el Premi DOC-U a la Millor Producció DocumentalUniversitària, el Premi Pro-Docs al Millor Documental Televisiu i el Premi interDocsBarcelona al Millor Prototip de Documental Interactiu
•El festival arriba a tot el territori espanyol i a Llatinoamèrica al llarg de l’any a través de la xarxa de sales d’El Documental del Mes, amb 53 pantalles a Espanya, Xile, Colòmbia i l’Argentina
•El Pitching Forum, obert per primera vegada a projectes interactius, ha rebut aquest any 126 projectes, delsqualss’hanescollit 14 candidats
•Les noves possibilitats del documental interactiu, gènere en expansió, es portaran a debat amb experts internacionals a la jornada InterDocsBarcelona
Ens trobem en una època de moviments que estan sacsejant el món; i una societat cada cop més activa a l’hora de lluitar per fer-lo una mica millor. Avui s’ha presentat a la Fàbrica Damm la 17ena edició del DocsBarcelona, que constata que el documental és una eina valuosíssima per reflectir, conscienciar, entendre i moure el món que ens envolta. Del 26 de maig a l’1 de juny els més de 40 títols programats mostraran diverses maneres d’activar-se i canviar, evolucionar, transformar-se, de la mateixa manera que esperem que els documentals ajudin a canviar, evolucionar i transformar el món.
La dissetena edició del DocsBarcelona aposta per un activisme a tots els nivells: individual i col·lectiu. La programació arrancarà el 28 de maig amb la projecció de The Good Son, la història d’Or, un noi israelià de 22 anys que trenca tots els límits de la confiança familiar per trobar el seu paper en aquest món i fer realitat el seu somni més anhelat. El punt i final a cinc dies de projeccions amb més de 40 títols programats el posarà diumenge 1 de juny l’estrena en primícia de Five Days to Dance, la història de dos ballarins que tenen cinc dies per fer ballarun grup d’adolescents; molt poc temps per a un gran repte: moure a les persones quan el món ens paralitza.
El festival es concentrarà en les dues sales dels Cinemes Aribau Club i l’Auditori i el Teatre del CCCB, a la vegada que s’obrirà simultàniament a públics del tot l’Estat gràcies a la plataforma Filmin, on estarà disponible una selecció de la programació durant els dies de festival i fins al 10 de juny.
Barcelona, factoria de talent del documental
Barcelona ha esdevingut una capital del documental,un nucli de creació i inspiració per a creadors d’aquí i d’allà, un punt de trobada per a la indústria, i un referent en la formació i la fabricació de nou talent. Ho demostra l’interès nacional i internacional pel Pitching Forum, però també els títols programats al Festival: a Demonstration, estrena en primícia a l’Estat espanyol, el prestigiós director de cinema documental Víctor Kossakovsky lidera un equip de 32 estudiants del Màster de Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra per construir un discurs únic i sorprenent sobre les mobilitzacions ciutadanes que va viure Barcelona el 2012. Bugarach, una cinta dirigida per Ventura Durall, Sergi Cameron i Salvador Sunyer, ens transporta fins aquesta petita i tranquil·la població francesa que, de la nit el dia, es converteix en l’únic punt del planeta que sobreviurà al dia del Judici Final. Un loro en la horchatería, de la directora formada a l’ESCAC InesThomsen i la productora catalana Polar Star Films, és un retrat de la diversitat barcelonina a través de les perruqueries del Raval, petits submóns que conviuen en únic barri, on la transmissió de l’ofici entre generacions cobra una importància ritual.
DocsBarcelona 2014 acull també fora de competició el polèmic film de Xavier Artigas i Xapo Ortega, Ciutat Morta, guardonada amb el premi Biznaga de Plata al Millor Documental a la pasada edició del Festival de Màlaga.
També en Sessions Especials es projectaran La tragèdia electrònica, producció catalana amb participació d’ARTE dirigida per Cossima Dannoritzer sobre el tràfic de residus electrònics, i Glance Up, d’Oriol Martínez i Enric Ribes, que narra la història de Joan Pahisa, un noi de 27 anys amb una gran passió, el bàsquet, i una condició física peculiar: mesura exactament un metre d’alçada. Dins la secció Noves Mirades, es projectarà, a més a més, el curtmetratge El domador de peixos, de Roger Gómez i Dani Resines,un retrat de la Carpa Juanita, el peix que bevia d’un porró en un petit estany a Vilanova i la Geltrú.
Noves seccions i premis
El DocsBarcelona estrena dues noves seccions que volen posar en relleu i fer créixer el talent de casa nostra: DOC-U, la primera secció d’un festival a Catalunya dedicada exclusivament a la producció documental universitària (amb la participació de 7 centres: ESCAC, UAB, UB, UPF, URL, URV i UVic); i la secció Sense Ficció que, amb motiu del cinquè aniversari de l’espai, oferirà la projecció de tres títols seleccionats per l’audiència del programa amb més de 25.000 vots: Avi, et trauré d’aquí!, Modernisme, una història de destrucció i Món petit. Fruit de la col·laboració amb la televisió pública catalana, la secció oficial atorgarà aquest any el PremiDocsBarcelona – TV3al Millor Documental, que decidirà el Jurat del festival.
Pel que fa a la resta de seccions, es mantenen la Secció Oficial i la secció Noves Mirades (antiga secció Nou Talent que aquest any obre les portes no només a nous realitzadors sinó també a les apostes narratives més arriscades). El festival compta també amb la secció Sessions Especials, que recull els títols fora de competició. Finalment, Docs&Teens es dirigeixal públic adolescent, amb més de 900 estudiants de secundària inscrits.
El palmarès del DocsBarcelona tindrà enguany set guardons: el Premi DocsBarcelona–TV3 al Millor Documental (premi principal de la Secció Oficial, atorgat pel jurat i dotat amb 5.000€), el premi de la secció Noves Mirades (en reconeixement a les produccions de nous realitzadors o que aporten una nova mirada dins de l’àmbit del documental), els tres premis atorgats per votació popular (el Premi del Públic pel millor film projectat a la Secció Oficial o a la de Noves Mirades, el Premi DOC-U a la millor producció documental universitària de Catalunya, i el Premi Docs&Teens, per a la millor pel·lícula projectada en aquesta secció). A aquests guardons s’hi afegeixen el nou Premi Pro-Docs al Millor Documental Televisiu (concedit per l’Associació Pro-Docs de productores de documental catalanes) i el Premi interDocsBarcelona al Millor Prototip de Documental Interactiu.
Actitud activista i grans personatges
El DocsBarcelona d’enguany té diversos títols que es fan ressò dels canvis que estan sacsejant el món i les persones que lluiten per transformar-lo, com els multipremiats Return to Homs, un retrat del conflicte sirià des del seu cor més profund i Everyday Rebellion, un recorregut intercontinental que explora formes de resistència molt diversesamb un nexe en comú: la no violència. També es projectaran dos documentals sobre l’activista xinès Ai WeiWei: Ai Weiwei – The Fake Case, a la secció oficial i Ai Weiwei: NeverSorry, que es podrà veure en una sessió especial. Un altre personatge emblemàtic i lluitador que reflectirà el DocsBarcelona és la cantant Mercedes Sosa, amb Mercedes Sosa, the Voice of Latin America.
La sostenibilitat i la crítica al capitalisme més ferotge troben el seu espai a My Stuff, un documental i exercici moral que qüestiona les necessitats consumistes de la nostra societati a Confessions d’un banquer (Master of the Universe), una visió diferent sobre la bombolla en què viuen els grans bancs d’inversions.
El poder de la dansa per canviar el món es fa present en dues cintes ben diferents: l’uruguaiana Avant, sobre la companyia de dansa lidearad per Julio Bocca, i Five Days to Dance, film valencià que clourà el festival.
DocsBarcelona més enllà de Barcelona
A partir de 2014, la programació del DocsBarcelona arriba a tot el territori espanyol i a Llatinoamèrica al llarg de l’any a través de la xarxa de sales d’El Documental del Mes, amb 53 pantalles a Espanya, Xile, Colòmbia i l’Argentina que cada mes acolliran l’estrena d’un dels títols presentats al festival. Amb aquest pas, DocsBarcelona es consolida com l’únic festival amb una xarxa estable i permanent de sales a tot l’Estat espanyol, oferint així l’oportunitat als espectadors de tot el país -de grans capitals, ciutats mitjanes o petites poblacions- d’accedir a una oferta única i de qualitat que d’una altra manera no podrien veure.
A més a més, DocsBarcelona potencia la seva internacionalització. El passat mes d’octubre es va celebrar a Medellín la mostra DocsBarcelona+Medellín, que va reunir a 2.448 espectadors durant quatre dies de projeccions, classes magistrals i tallers. El mes d’octubre de 2014 es durà a terme la segona edició amb el suport de l’Alcaldia de Medellín i la Universitat d’Antioquia. DocsBarcelona ha organitzat també la secció d’indústria del festival Surdocs de Xile que va tenir lloc el desembre de 2013, i, de la mà de la UniversidadCatólica de Valparaíso DocsBarcelona ha portat per primera vegada Victor Kossakovsky a impartir un taller de cine documental a Amèrica Llatina, que va tenir lloc del 6 al 25 de març.
El DocsBarcelona professional
El DocsBarcelona Pitching Forum, el mercat de finançament per a la indústria del documental que té lloc cada any dins del marc del festival, arranca aquest any amb novetats. Punt de trobada per a professionals de tot el món, ha rebut enguany 126 projectes de 30 països d’Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica, 63 dels quals provenen de Catalunya i Espanya.
La sessió central de Pitching Forum, oberta per primera vegada a projectes interactius se celebrarà dijous 29 de maig de 9 a 14h al Teatre del CCCB. El comitè de selecció ha escollit 14 candidats de 12 països que optaran a presentar el seu projecte davant de potencials finançadors i distribuïdors internacionals (Financing Pitching Panel).DocsBarcelona PitchingForum és una inversió profitosa per als productors: el 57% dels projectes presentats al PitchingForum estan finalitzats i un 15% més es troben en producció.
Una de les novetats d’aquest any són els SpeedMeetings, que promouran les trobades individuals entre 16 projectes catalans i una selecció de 10 finançadors nacionals i internacionals. L’altra novetat és el Taller de Desenvolupament de Projectes, impartit per Joan Gonzàlez, director del festival i que amplia la formació que fins ara només s’oferia al PitchingWorkshop, un taller dirigit fonamentalment als projectes seleccionats per al PitchingForum.
Finalment l’interDocsBarcelona, del qual l’any passat es va celebrar la primera edició, fa un pas endavant plantejant una proposta més ambiciosa, amb la segona edició de la conferència dedicada a la reflexió i divulgació del documental interactiu, amb ponències internacionals i estudis de cas llatins (6 d’ells catalans) que alimenten el debat al voltant de les noves formes narratives del documental sorgides a partir de les noves tecnologies, i amb una primera entrada en el camp de la formació amb la primera edició del Webdocs Popathon, un taller de creació de prototips de documental interactiu.
Consulta la programació a www.docsbarcelona.com