El Clúster Food Retail celebra a Barcelona la IX Nit Gourmet del Food Retail, la festa de l’excel.lència I la innovació alimentaria



En el decurs de l’acte, al què han assistit unes 300 persones, s’ha fet entrega dels guardons a l’Excel·lència en Alimentació a Catalunya

Els guardonats són: Blauver Foods (Premi a la Iniciativa Sostenible), Neules Artesanes Sant Tirs (Premi al Valor Compartit), Olis Solé (Premi a la Internacionalització), i  Vermouth Miró i La Granja (Premi a la Innovació, ex aequo)
 


Barcelona, 1 d’octubre del 2024.- El Clúster Food Retail de Catalunya ha celebrat avui la IX Nit Gourmet del Food Retail, un esdeveniment que ha reunit al voltant de 300 persones del sector agroalimentari, gastronòmic i del retail, així com personalitats de la vida pública i política, ara, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el Sr. Òscar Ordeig; el conseller d’Empresa i Treball, el Sr. Miquel Sàmper; i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, el Sr. Josep Santacreu.

A l’acte, celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona, s’han presentat les novetats i els productes destacats de les empreses associades, i s’han lliurat els Premis a l’Excel·lència en Alimentació a Catalunya,
que reconeixen els projectes d’innovació alimentària i de cooperació entre els associats com a eina fonamental per fer créixer la competitivitat del sector.

Empat en la categoria Premi a la Innovació Agroalimentària
La gran novetat d’aquesta edició ha estat que, per primera vegada en la història dels guardons, dues empreses han empatat i compartit podi en la categoria d’Innovació Agroalimentària. Les guardonades ex aequo són la vilafranquina La Granja Foods 1959, que elabora productes de pastisseria, i la reusenca Vermouth Miró.

Així, d’una banda, el jurat ha reconegut la trajectòria i les últimes novetats de Vermouth Miró, una empresa centenària que aposta clarament per la innovació, en desenvolupar noves varietats de vermut i integrar tecnologies modernes que respecten la sostenibilitat i la qualitat del producte. L’empresa, fundada el 1914 a Cornudella de Montsant (Priorat) i amb seu a Reus des del 1957, ha començat aquest 2024 a investigar en línies que milloren les característiques organolèptiques, nutricionals i la sostenibilitat dels seus productes, actuant com a agent de canvi en el sector.
I d’altra banda, s’ha premiat també La Granja Foods 1959 per la nova gamma de productes que ha elaborat amb la col·laboració d’un altre dels socis del Clúster: Torrons Artesans Vicens. Una unió de sinergies que neix en el si del Clúster amb l’objectiu d’oferir al mercat productes innovadors i únics. Són quatre les noves referències que combinen l’experiència artesanal de Torrons Artesans Vicens amb l’exigència i la qualitat de La Granja Foods 1959: el Pa de Pessic de Torró Dur, les Mini Magdalenes Crunch de Torró Dur, el Pa de Pessic d’Ametlla sense Gluten i sense Lactosa, i la Magdalena Magnum de Torró d’Agramunt Avellana.  
Una granja d’espirulina, Premi a la Iniciativa Sostenible

Un dels guardonats que també reflecteix els valors que impulsa el Clúster és Blauver Foods, Premi a la Iniciativa Sostenible. Aquesta empresa, fundada al 2022 a Almacelles (Lleida), es dedica al conreu ecològic i a la venda d’espirulina fresca i productes a base d’aquesta microalga, que té un alt valor nutritiu.

El Clúster ha valorat d’aquesta petita empresa del sector primari la seva posta per “oferir productes alimentaris de qualitat que promouen un estil de vida saludable i sostenible”; no en va, conreen l’espirulina en la seva pròpia granja, seguint mètodes artesanals, amb energia 100% renovable i fent servir envasos lliures de plàstics. “Volem liderar el mercat impulsant pràctiques responsables que contribueixin a la salut i el benestar de les persones, alhora que preservem els recursos naturals per a futures generacions”, destaquen des de Blauver Foods.

Sant Tirs i el seu projecte solidari, Premi al Valor Compartit
El Premi al Valor Compartit ha estat per a l’empresa Neules Artesanes Sant Tirs i el seu nou projecte Xuklets, unes galetes solidàries creades en col·laboració amb l’AFANOC (Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya) i l’agència E2S Creativa. Els beneficis de la venda dels Xuklets es destinen íntegrament a la Casa dels Xuklis, un espai d’acollida per a les famílies que s’han de desplaçar per rebre tractaments oncològics als hospitals de referència de Barcelona. 

Premi a la Internacionalització per a l’or líquid d’Olis Solé
Finalment, el Premi a la Internacionalització ha estat per a Olis Solé, una empresa familiar de Mont-roig del Camp, Tarragona, que des del 1825 i al llarg de set generacions, es dedica al cultiu de les oliveres i a l’elaboració d’oli d’oliva verge extra d’alta qualitat. “Vinc de la terra, d’una terra rogenca; us puc donar el meu fruit, fruit de la natura, la tradició, el treball i l’experiència”. Amb aquesta carta de presentació Olis Solé conquereix el món amb el seu or líquid.

El Premi a la Internacionalització no premia l’empresa que exporta a més països o amb més quantitat, sinó aquella que ha realitzat un pas significatiu per entrar a un nou mercat. En aquest sentit, el jurat ha valorat d’Olis Solé el fet que, malgrat ser només sis persones a l’equip, han aconseguir obrir mercat en països com Mèxic, Costa Rica, Hong Kong i Tailàndia, entre d’altres. De fet, l’any 2022/23 la seva quota d’internacionalització era del 19.5%, i aquest 2023/24 ha arribat al 27%, passant de 17 països presents a 23 països.




  Novetats que s’han vist en la IX Nit Gourmet del Food Retail
Els guardons s’han entregat després de l’exposició de productes per part dels socis del Clúster. Una trobada on els principals actors del sector han pogut compartir experiències, debatre sobre les tendències que estan transformant la indústria, i explorar noves oportunitats de negoci.  
Molts del socis del Clúster, a més, han aprofitat la Nit Gourmet del Food Retail per presentar en públic les seves últimes novetats. Així, per exemple, Vermouth Miró ha presentat el nou vermut Miró Rosé; La Granja Foods 1959 ha exposat tota la nova ―i premiada― gamma de magdalenes elaboradores en col·laboració amb Torrons Vicens, i s’ha presentat en societat NOVACOOP Mediterrània, la nova cooperativa de fruita més gran del sud d’Europa, resultat de la fusió d’Actel i Fruits de Ponent.

Nova etapa del Clúster Food Retail de Catalunya
El Clúster Food Retail de Catalunya té el seu origen el 2010, quan 16 empreses catalanes es van unir per a crear el Clúster Catalonia Gourmet. L’any 2023, l’associació d’empreses va iniciar una nova etapa: van actualitzar el nom ―ara, Clúster Food Retail de Catalunya―, i els seus objectius, obrint-se a empreses agroalimentàries i de distribució retail de Catalunya. Així, per exemple, entre els seus socis més recents hi ha els supermercats BonPreu. Aquest 2024, amb la celebració de la IX Nit Gourmet del Food Retail, consoliden aquesta nova etapa.

En l’actualitat, el Clúster Food Retail de Catalunya aplega més de setanta empreses i institucions de tota la cadena de valor: productors primaris, elaboradors, consultories i enginyeries, centres generadors de coneixement, editorials i altres entitats relacionades amb el sector de l’alimentació i la promoció dels aliments. El seu objectiu és cooperar per fer front als reptes de crear una alimentació més saludable i sostenible i promoure i enfortir la competitivitat del sector. A més, treballen per a crear oportunitats per al sector agroalimentari català, i per ser el referent del sector agroalimentari i de distribució retail de Catalunya.

Com a Clúster estan reconeguts pel programa Catalonia Clúster d’ACCIÓ, a més, tenen l’acreditació Bronze Label de Cluster Management Excellence i formen part de la xarxa clusters.cat i de la Plataforma Col·laborativa Europea de Clústers (European Cluster Collaboration Platform, ECCP).