La novena edició de BccN, el festival de cinema i cultura lliure de Barcelona, torna del 5 al 10 de juny. Durant sis dies tindran lloc un total de 14 projeccions i 11 col·loquis i debats entre d’altres activitats al MACBA, al CCCB, al Pumarejo i El Born CCM. Aquesta edició del festival continua proposant el millor cinema i audiovisual creat amb llicències lliures i potencia, a més, un espai de diàleg, coneixement i defensa de la cultura lliure i l’audiovisual com a eina de crítica i transformació del nostre entorn. Mitjançant projectes audiovisuals diversos, col·loquis, tallers, debats i ‘shows’ experimentals el festival dibuixarà, durant sis dies, un trajecte d’anada i tornada constant entre les comunitats i el procomú.
Un altaveu per qüestionar-ho tot
Aquesta novena edició es planteja com un altaveu a través del qual d’alçar la veu des de l’audiovisual per qüestionar-ho tot i recordar-nos col·lectivament consignes urgents i importants com que No Callarem o que La cultura, si no és lliure, no és cultura. Consignes que no pel fet de ser més repetides són més assumides. La imatge també projecte les consignes que defineixen el festival, que copiar és l’única manera d’aprendre que té l’ésser humà i que compartir és un acte revolucionari en el sistema de mercat en el que vivim. Missatges presents a les pel·lícules, shows, tallers i debats que transiten per terrenys desconeguts i s’obren a experimentar sense por però amb consciència, sense límits però amb ètica.
Una inauguració contra la censura
La 29a edició de festival arrencarà el dilluns 5 amb una jornada organitzada conjuntament amb el col·lectiu #NoCallarem i el CCCB en el marc del dia Orwell centrada en la denúncia de la censura i la pèrdua de llibertats bàsiques com la d’expressió.
El col·lectiu encarregat d’obrir el festival serà Artist At Risk que, amb la presència dels seus cofundadors Marita Muukkonen i Ivor Stodolsky, ens presentaran aquesta iniciativa experimentada en proporcionar vies segures a artistes amenaçats als seus països per falta de llibertat d’expressió. Artist At Risk és una institució en la intersecció dels drets humans i les arts d’abast global. AR es dedica a mapejar el camp dels professionals de l’art visual perseguits i facilitar el seu pas segur des dels seus països d’origen, allotjant-los en «Residencies AR-Safe Haven» i comissariant projectes relacionats.
A les 19.30 h tindrà lloc la projecció inaugural “Tijera Contra Papel”, un documental deGerard Escué que fa un repàs del paper de la censura al llarg de la història d’Espanya i posa sobre la taula els principals casos actuals de censura, esdevenint un crit de menyspreu i alarma enfront de mètodes propis de feixismes, que mai van marxar i que reviuen amb força aquests dies. Una pel·lícula que posa l’accent en aquelles persones i col·lectius que continuen sent la resistència a aquests mètodes, a aquestes censures. Aquells que son pedres contra les seves tisores.
A les 21.30 h al mateix CCCB tindrà lloc el Debat #NoCallarem amb Gerard Escuer; Pablo Hassel, raper i poeta, condemnat a 5 anys en successives condemnes; Elgio, raper membre de la Insurgencia, condemnat a 2 anys i un dia; Anaïs Franquesa, directora de Litigi de IRIDIA Centre per la Defensa dels Drets Humans; Kaissa Ould Braham, periodista i activista Cabilenca i amb l’absència forçada de Valtonyc.
Memòria viva i poder
Aquesta edició també proposarà al públic assistent fer exercicis de memòria viva i d’exploració de la relació entre les imatges, els espais i el poder. En aquesta línia es podran veure al festival el documental “La Sangre de Cronos” i “Nueve días sin fidel”. La primera proposta és la documentació final de la Tentativa Artaud (1974-2008), que Ronald Kay va dirigir a l’àtic de casa seva, mesos després del Cop d’Estat de 1974. El documental mostra a càmera lenta la catàstrofe de la República. A continuació tindrà lloc el debat “Memoria edificada. Espacios que cuentan historias.” a càrrec d’Ivan Flores, filòsof, director del projecte FONDART “Ronald Kary. El trabajo de lo virtual”; Lorena Daniela, Presidenta de la Funación Ronald Kay; Montserrat Iniesta, directora Born Centre Cultura i Memòria. Pel que fa a “Nueve días sin Fidel”, és un viatge inèdit cap als dies en què el poble de Cuba va reflexionar sobre la seva història recent enfront un futur incert amb la mor del líder històric de la Revolució Cubana, Fidel Castro. Dies que transcorren entre les multitudinàries mostres de reafirmació davant la «desaparició física» del ‘comandante’ i els silencis íntims.
Produir a Barcelona, a debat
El festival també tindrà la seva vessant de reflexió des del punt de vista més professional i de sector. Ho farà de la mà de films com “Hard as Indie”, on tres amics decideixen embarcar-se en un visionari projecte: El Cosmonauta, una pel·lícula transmedia que volia crear una alternativa al model de producció utilitzat fins a aquell moment. I “Nosotros”, que segueix a un grup de cinc amics a Madrid durant el cap de setmana de les eleccions generals de desembre de 2015. Com el conjunt del país, al llarg d’aquests dies hauran de prendre una sèrie de decisions que podrien sacsejar el rumb de les seves vides.
Aquestes dues propostes audiovisuals mostraran i introduiran les dificultats i virtuts de produir professionalment amb criteris de cultura lliure i donaran peu al debat “El Rodar se va a acabar: repensant l’audiovisual localment”, que plantejarà quina relació podria tenir l’administració pública municipal amb la producció audiovisual.
El talent cinematogràfic català, present al festival
El talent cinematogràfic que emergeix a Catalunya s’evidenciarà al festival amb dues propostes d’alt nivell: “Shootball”, un fantàstic treball d’investigació periodística sobre Manuel Barbero, pare d’una víctima d’abús sexual, i el Joaquín Benítez, el pederasta que va abusar del fill del Manuel i vint nens més i “Quiero lo eterno”, una ficció on un grup d’adolescents emprenen un viatge per trobar-se a si mateixos en una altra realitat.
D’entre les propostes destacades d’aquesta edició també hi ha “Gift”, un film canadenc que porta quatre històries de diferents comunitats on el compartir i donar és més important que el comprar i vendre.
Altres projeccions que es podran veure al festival
Completen la programació audiovisual del festival els documentals “On Nation” (and other dogmas), un complex i calidoscòpic treball sobre les identitats socials i la seva relació amb la guerra, els beneficis econòmics i els «crims legals»; “Adam Curtis: sin espejo”, una entrevista realitzada per l’equip de Soy Cámara (el programa del CCCB) en la que Curtis parla de les seves pel·lícules, però també de l’actual sistema de tecnòcrates que creuen governar el món, de WikiLeaks o Snowden, del control mitjançant el terror, de Donald Trump i altres «símptomes» del complex món actual; “Belén”, un viatge cap a les reminiscències de la seva vida (i mort) capturada en més de 100 hores de metratge trobat amateur; “Hibridos, Os Espiritos do Brasil”, un projecte de trans-cinema és un estudi experimental-etnogràfic dels cultes espirituals actuals a Brasil que barreja tradició i modernitat i “Peiró42”, en motiu dels 75 anys de l’afusellament de l’anarcosindicalista i cooperativista Joan Peiró (Barcelona, 1887, Paterna, 1942) es produeix aquesta proposta audiovisual sobre la memòria històrica i els valors d’un dels mataronins més destacats del segle XX.
Tallers, debats, concerts-films i altres propostes del festival
A part de les projeccions, durant el festival tindran lloc diverses activitats paral·leles. És el cas del taller Autoproducció i distribució online a l’era digital: El cas de Vincent Moon i Petites Planetes. Amb aquest taller coneixerem els secrets amb els que el realitzador Vincent Moon ha creat els darrers 8 anys la plataforma/portal Petites Planetes, una de les experiències més interessants pel que fa a la creació d’una comunitat digital a través de l’audiovisual en lògiques naturals a la xarxa. També el debat “Poder sin imagen e imagen sin poder” amb Sofia Cabanes, realitzadora i codirectora de “Neve días sin Fidel”; Fèlix Perez-Hita, realitzador i membre de Soy Cámara i Andrés Hispano, realitzador i membre de Soy Cámara. I la proposta de Polipoesia sonora al MACBA amb El grito en el cielo: Javier Gallego “crudo” + Seward
Aquest any també tindrà lloc un concert-film amb “Quiero lo Eterno” i “Blood Quartet Live” de Mark Cunningham, Lluís Rueda, Kike Bela i Càndid Coll. Un projecte format a mitjans del 2015 a la ciutat de Barcelona, que expandeix lliurement els camins de la no wave cap al free-jazz, la música contemporània, el rock experimental i el paisatgisme sonor amb aires cinematogràfics, en els que la improvisació i la mutació d’estructures es reuneixen en un resultat de clarobscurs psicotròpics.
Com cada any, totes les activitats del festival són de lliure accés fins a completar aforament. Algunes requeriran inscripció prèvia al web del festival. En les properes setmanes publicarem la programació completa i els noms de les persones convidades al BccN2018.
|