El 47 i Polvo serán, les millors pel·lícules dels Gaudí 2025

El 47 i Polvo serán, les millors pel·lícules dels Gaudí 2025
 
Els llargmetratges de Marcel Barrena i Carlos Marques-Marcet, els més premiats de la nit, s’enduen els Gaudí a Millor pel·lícula i Millor pel·lícula en llengua no catalana


 
El palmarès, molt repartit, reconeix l’excel·lent collita del 2024, un any de rècord per al cinema en català
 
Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, Millor direcció per Segundo premio, i Celia Giraldo, Millor direcció novella per Un lugar común
 
Els Gaudí reconeixen el guió original de Casa en flames, obra d’Eduard Sola, i el guió adaptat de Salve Maria, de Mar Coll i Valentina Viso
 
Emma Vilarasau, Eduard Fernández, Clara Segura, Enric Auquer i Laura Weissmahr, els millors intèrprets de l’any 2024
 
El productor Paco Poch ha recollit el Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2025 de mans del cineasta Manuel Huerga

Barcelona, 18 de gener de 2025.- El 47 i Polvo serán han guanyat aquesta nit els Gaudí a Millor pel·lícula i a Millor pel·lícula en llengua no catalana, respectivament. El llargmetratge de Marcel Barrena, un fenòmen de públic que partia com a gran favorita amb el seu rècord històric de divuit nominacions, ha estat la més guardonada, amb set Gaudís, als quals cal sumar el Premi de públic a la millor pel·lícula de 2024. La segueixen en el recompte d’estatuetes Polvo serán, de Carlos Marques-Marcet, amb quatre; Casa en flames, de Dani de la Orden, i Segundo premio,d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, guanyadores de tres Gaudís, i Salve Maria, de Mar Coll, que n’ha guanyat dos. El palmarès, molt repartit, reconeix l’excel·lent collita del 2024, un any de rècord per al cinema en català.   

Els acadèmics i acadèmiques han premiat amb el seu màxim guardó El 47, basada en la història real del segrest d’un autobús per portar el transport públic fins a Torre Baró el 1978, símbol de la resistència i la lluita del barri. Al Gaudí a millor pel·lícula s’afegeixen sis guardons més: els de Millor direcció de producció per Carlos Apolinario, Millor vestuari per Olga Rodal Irantzu Ortiz,Millors efectes visuals per Laura Canals i Iván López Hernández, Millor maquillatge i perruqueria per Karol Tornaria, i els de Millor actor protagonista i actriu secundària per la parella formada per Eduard Fernández i Clara Segura.

Polvo serán, Millor pel·lícula en llengua no catalana, ha estat reconeguda amb tres estatuetes més: les de Millor direcció d’art per Laia Ateca, Millor muntatge per Chiara Dainese i Millor música original per Maria Arnal. El guardó a Millor direcció ha reconegut la feina en equip d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, que a Segundo premio s’endinsen en la llegenda al voltant de la banda granadina Los Planetas, proposant una pel·lícula sobre la creació i les fissures de l’amistat. Per Lacuesta és el seu segon guardó en aquesta categoria, després de l’aconseguit per Entre dos aguas (2019). La seva particular història ha guanyat també els Gaudí corresponents a Millor fotografia, per Takuro Takeuchi, i a Millor so, per Diana Sagrista, Alejandro Castillo, Eva Valiño i Antonin Dalmasso.
 
Els grans personatges de l’any
La comèdia de Dani de la Orden, Casa en flames, ha aixecat tres Gaudís. La història de la matriarca ha estat reconeguda amb el premi a Millor guió original per a Eduard Sola i amb dos guardons interpretatius. Emma Vilarasau ha recollit l’estatueta a Millor actriu protagonista, pel seu paper de madre d’una família que acumula secrets, mentides i un bon grapat de retrets. També ha vist reconeguda la seva feina Enric Auquer, el fill consentit d’aquesta família, que s’ha endut el seu segon Gaudí com a Millor actor secundari, mateixa categoria en la que ja va ser guardonat l’any 2020 per Quien a hierro mata. 

Reconegudes han estat també les actuacions d’Eduard Fernández i Clara Segura a El 47.L’actor barceloní, tot un expert en aixecar Gaudís, amplia la seva col·lecció amb el cinquè de la seva carrera, després dels aconseguits en la mateixa categoria d’interpretació protagonista per La mosquitera (2011) i El hombre de las mil caras (2017), i dels dos que té com a secundari, per Una pistola en cada mano (2013) i El niño (2015). Per Clara Segura tampoc és la primera vegada, la Millor actriu secundària d’enguany ja tenia tres estatuetes, per Les dues vides d’Andrés Rabadán (2009), Tots volem el millor per a ella (2013) i, l’any passat, per Creatura.

Mar Coll i Valentina Viso s’han endut el Gaudí a Millor guió adaptat per Salve Maria. La traducció a la pantalla del llibre Las madres no, de Katixa Agirre, proposa una mirada  arriscada a la maternitat, i fuig de la norma jugant amb elements de thriller psicològic i cinema de terror. Laura Weissmahr, la seva protagonista, també ha estat premiada, amb el Gaudí a Millor interpretació revelació. Traslladant al cinema el seu talent mostrat als escenaris, entre altres experiències com a membre del col·lectiu VVAA, l’actriu interpreta el personatge d’una mare incapaç de sentir cap afecció pel seu nadó

Tanquen el palmarès els premis Gaudí a Millor pel·lícula documental, per Diari de la meva sextorsióo la crònica del xantatge que va patir la directora Patricia Franquesa quan li van robar l’ordinador i van amenaçar amb difondre unes fotografies íntimes, i el guardó a Millor pel·lícula d’animació, en mans de Mariposas negras, el drama de les persones obligades a migrar a conseqüència dels devastadors efectes de la crisi climàtica, dirigit per David Baute.

El premi a Millor direcció novella ha estat per Celia Giraldo per Un lugar común, el seu lúcid retrat d’una dona que arriba a la cinquantena disposada a rebel·lar-se contra la invisibilitat familiar i social. El Gaudí a Millor curtmetratge ha anat a parar a mans d’Àlex Sardà pel seu El príncep,un drama familiar sobre els privilegis i les fugides impossibles que viu una exitosa carrera en el circuit de curts. I, finalment, la producció francesa Anatomía de una caída, de Justine Triet, ha aixecat el premi a Millor pel·lícula europea.
 
Paco Poch, primer productor a rebre el Gaudí d’Honor-Miquel Porter
Un dels moments més emotius de la gala ha arribat amb l’entrega del Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2025, que ha recollit Paco Poch, el primer productor a rebre el guardó honorífic atorgat per l’Acadèmia. Reconeixent una tasca compromesa i incansable, duta a terme amb generositat i bonhomia, en la producció, la distribució i la promoció cinematogràfiques, Poch ha rebut el Gaudí d’Honor de mans del cineasta Manuel Huerga.

D’aquesta manera, el productor de films com La leyenda del tiempo, La maleta mexicana o Caracremada rebia un homenatge del que anteriorment ja havien gaudit les trajectòries de Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014), Ventura Pons (2015), Rosa Maria Sardà (2016), Joan Pera (2019), Francesc Betriu (2020), Carme Elías (2021), Tomàs Pladevall (2022), Jaume Figueras (2023) i Rosa Vergés (2024).

L’Acadèmia del Cinema Català ha celebrat els disset anys de vida dels Premis Gaudí amb una cerimònia que, produïda per Focus i dirigida per Daniel Anglès, ha volgut jugar amb el format i les expectatives del públic davant les gales d’entrega de premis. Amb la col·laboració de Marc Clotet, Paula Malia, Marta Torné i Pep Ambrós com a mestres de cerimònies, el segell còmic de Judit Martín, la gala dels XVII Premis Gaudí ha tingut com a escenari l’Auditori del Fòrum CCIB i ha comptat amb més de 1.700 convidats.

PALMARÈS XVII PREMIS GAUDÍ
 
Millor pel·lícula 
El 47. Dirigida per Marcel Barrena, escrita per Marcel Barrena i Alberto Marini, i produïda per Laura Fernández Espeso i Javier Méndez.
Millor pel·lícula en llengua no catalana 
Polvo serán. Dirigida per Carlos Marques-Marcet; escrita per Carlos Marques-Marcet, Clara Roquet i Coral Cruz, i produïda per Tono Folguera, Ariadna Dot, Giovanni Pompili, David Epiney i Eugenia Mumenthaler.
Millor pel·lícula documental 
Diari de la meva sextorsió. Dirigida i escrita per Patricia Franquesa, i produïda per Patricia Franquesa i Mireia Graell Vivancos.
Millor pel·lícula d’animació 
Mariposas negras. Dirigida per David Baute, escrita per Yaiza Berrocal, i produïda per Edmon Roch, David Baute, Marc Sabé, César Zelada, Muntsa Tarrés i Xavier Romero.
Millor direcció 
Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez per Segundo premio 
Millor direcció novella 
Celia Giraldo per Un lugar común 
Millor guió original 
Eduard Sola per Casa en flames 
Millor guió adaptat 
Mar Coll i Valentina Viso per Salve Maria 
Millor protagonista femenina 
Emma Vilarasau per Casa en flames 
Millor protagonista masculí 
Eduard Fernández per El 47 
Millor interpretació revelació 
Laura Weissmahr per Salve Maria 
Millor actriu secundària 
Clara Segura per El 47 
Millor actor secundari 
Enric Auquer per Casa en flames 
Millor curtmetratge 
El príncep. Dirigit i escrit per Àlex Sardà, i produït per Carlota Coloma, Adrià Lahuerta, Marta Cruañas i Xavi Vara.
Millor direcció de producció 
Carlos Apolinario per El 47
Millor direcció d’art 
Laia Ateca per Polvo serán 
Millor muntatge 
Chiara Dainese per Polvo serán 
Millor música original 
Maria Arnal per Polvo serán 
Millor fotografia 
Takuro Takeuchi per Segundo premio 
Millor vestuari 
Olga Rodal i Irantzu Ortiz per El 47 
Millor so 
Diana Sagrista, Alejandro Castillo, Eva Valiño i Antonin Dalmasso per Segundo premio 
Millors efectes visuals 
Laura Canals i Iván López Hernández per El 47 
Millor maquillatge i perruqueria 
Karol Tornaria per El 47 
Millor pel·lícula europea 
Anatomía de una caída. Dirigida per Justine Triet, escrita per Justine Triet i Arthur Harari, i produïda per Marie-Ange Luciani.
Premi especial del públic a la millor pel·lícula 
El 47. Dirigida per Marcel Barrena, escrita per Marcel Barrena i Alberto Marini, i produïda per Laura Fernández Espeso i Javier Méndez.
PREMIS GAUDÍ 2025
Organitza: ACADÈMIA DEL CINEMA CATALÀ
Patrocinador oficial: ESTRELLA DAMM
Mitjà de comunicació oficial: 3CAT
Seu oficial: CCIB
Partner tecnològic: Parlem

Amb el suport de:
DEPARTAMENT DE CULTURA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA – ICEC / DIPUTACIÓ DE BARCELONA / AJUNTAMENT DE BARCELONA / AJUNTAMENT DE CERVERA / LOTERIES DE CATALUNYA / FUNDACIÓ SGAE / FUNDACIÓ AISGE / EGEDA PLATINOEDUCA / GREMI DE CINEMES DE CATALUNYA
Vehicle col·laborador: Kia QUADIS ARmotors
Transport col·laborador: RENFE/TMB
Maquillatge col·laborador: CAZCARRA
Perruqueria col·laboradora: ALEGRA
Hotel oficial: ARTS BARCELONA
Mitjans col·laboradors: LA VANGUARDIA / ACN
Amb la col·laboració especial de: DO Catalunya

Col·laboren als XVII Premis Gaudí:
LA PEDRERA / CINEMES GIRONA / DISSENY HUB BARCELONA / ANTAVIANA / OVIDE / KINOLUX /  FILMINCAT / FGC / GRAMONA / JEAN LEON / GIN BUENOS AIRES / MUN-KOMBUTXA / CANALETAS / ANDREU / FEDERACIÓ CATALANA DOP IGP / FRIT RAVICH / AVELLANA DE REUS / BLAI PERIS / TERRA NOSTRA / VIRTUTE NATURAE / SOL NATURAL / GREMI DE FLEQUERS  DE BARCELONA/ GREMI DE FLEQUERS DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA / RODELLAS /  JORG / RISK XXI

Converses de l’Acadèmia i Fundació SGAE:
GAC / MUSIMAGEN