DRAP-ART 19 FESTIVAL INTERNACIONAL D’ART SOSTENIBLE – 23ena EDICIÓ 15/11/2019 A 19/01/2020 MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA

MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA

Art, disseny, sostenibilitat, reflexió, mediambient i recerca de solucions conjuntes per a les problemàtiques socials més urgents. Drap-Art 19, Festival Internacional d’Art Sostenible, torna del 15 de noviembre al 19 de gener al Museu Marítim de Barcelona en la seva 23ena edició creant un espai de cultura i participació per a un desenvolupament més sostenible.

Exposició – Art i disseny amb deixalles, residus i objectes oblidats 

Durant més de dos mesos, més de 28 obres de 22 artistes internacionals (9 triats per convocatòria pública i 13 convidats) ompliran el Museu Marítim de Barcelona demostrant que, allò que de vegades és considerat deixalla, pot trobar una segona vida en forma d’obra d’art i peça de disseny. Són obres que neixen, algun cop per denunciar el consumisme actual, altres cops des del romanticisme dels artistas plasmant a les seves obres el desig d’un entorn millor, i en qualsevol cas sempre amb l’objectiu de crear consciència social per aconseguir un desenvolupament més sostenible, tant mediambiental com social.

Així es podran veure a Drap-Art 19 28 obres que representen figures d’animals creats a partir d’objectes tan diversos com taules d’skateboard de la mà del francés Julien Deniau (Versailles, 1976, Galeria Base Elements), o criaturas marines inventades a partir de fustes i deixalles trobades al mar (Noni Font, Barcelona, 1962). També sorprenent és “Pez Cabeza”, l’obra que presenta Mario Soria (1966, Barcelona, N2 Galeria). A primer cop d’ull és un oli en un marc, però es tracta en realitat d’una composició que combina pintura, fusta, joguines de plàstic oblidades i fins i tot, peces de Lego. També amb restes d’animals trobats a la natura sorgeixen les obres insòlites d’Alvaro Soler-Arpa (Girona, 1974, Galería Miguel Marcos), reivindicant la funció de l’art i el disseny per crear reflexió sobre el mediambient. Una obra de la seva sèrie “Diseño-Metástasis” (2018-2019) ha estat triada aquest any com la imatge del festival.

L’equatorià Juan Carlos Valdiviezo (Machala, Equador, 1981, Galeria Base Elements) fa servir garrafes i ampolles buides per crear dramàtics rostres humans denunciant els efects dels plàstics d’un sol ús. Més subtils són les peces de Teresa Gancedo (Tejedo de Sil, León, 1937, N2 Galería), una de les dues primeres dones espanyoles amb obra al Museu Guggenheim de Nova York ara fa ja més de tres dècades. A Drap-Art exposarà diferents collages, com la “Bandeja de pequeñas cosas”, obra en tècnica mixta sobre safates de cartró reutilizades. En un pla molt diferent se situa Kenor (Barcelona, 1976, N2 Galería), artista multidisciplinar que és des de fa uns anys un dels exponents més sòlids de l’ street art” al nostre país. La seva obra “Into the beat”, en gran format, alumini i fusta, combina ritmes sonors i visuals a través de la forma i el color.

Un festival per debatre, participar i crear consciència 

Tanja Grass, directora del festival i presidenta de l’associació Drap-Art des del seu començament, fa més de vint anys, assegura que “ja no n’hi ha prou amb reciclar o reutilitzar. Cal un canvi de paradigma. Drap-Art vol insistir en la consciència sobre les crisis que ens envolten, però també anar més enllà, i a través de l’art i el disseny crear divulgació i debat, buscan solucions positives conjuntes. Amb petites accions de moltes persones es poden assolir molts canvis. Cada gest compta”, afirma.

És per això que el drama de la immigració que pateixen milers de persones també hi será a Drap-Art. Es donarà a conèixer el projecte “Mar de Fuga, Mar de Cura”, que treballa amb joves entre 16 i 19 anys que han iniciat un procés migratori sense cap referent adult per apropar-los un altre cop al Mediterrani com espai creaitu i de llibertat. També es podran veure les obres de Boris Hoppek (1970, Kreuztal, Alemanya), autor del reconegut personatge “Bimbo”, que ha esdevingut la seva creació més famosa després de la polèmica generada a molts països per representar una figura negra estereotipada amb llavis vermells.

A més a més de l’exposició, eix del certamen, Drap-Art 19 comptarà amb nombroses activitats associades: esdeveniments d’art urbà, performances, taules rodones, presentacions de projectes per promoure la sostenibilitat, tallers de reciclatge creatiu per a totes les edats i un mercat d’art reciclat i consum sostenible, que ja está en marxa, tots els dissabtes fins el 28 de desembre a la Plaça Reial de Barcelona.

L’accès a l’exposició Drap-Art 19 al Museu Marítim de Barcelona i a totes les activitats organitzades durant el festival és gratuït.