DOCSBARCELONA, la volta al món en 25 cineastes del 15 al 25 de maig

79305836-434b-423c-996b-841789aee14f

 

 

DOCSBARCELONA, la volta al món en 25 cineastes

Victor KossakovskyAudrius StonysDalia Al-Kury i Don Millar, presències internacionals destacades a l’edició d’enguany

Alexandre Chartrand presentarà al festival Avec un sourire, la révolution! la primera mirada internacional al Procés

Elías León Siminiani i el productor Ramón Campos portaran a DOCSBARCELONA la première mundial del primer episodi de l’esperadíssima docusèrie de Netflix El caso Alcàsser

 Amb una completa programació de 41 pel·lícules procedents de 26 països, DOCSBARCELONA, cita indispensable per conèixer el millor de la producció mundial de documentals, convoca a la seva 22a edició més d’una vintena de directors i directores que visitaran el festival entre el 15 i el 25 de maig per presentar les seves pel·lícules, alguns d’ells acompanyats dels protagonistes de les seves històries.
Els cineastes que venen de l’Est
Realitzador guardonat amb més de 100 premis en festivals nacionals i internacionals (de Karlovy Vary a Amsterdam, de Leipzig al Nordic Docs), el rus Victor Kossakovsky inaugurarà DOCSBARCELONA amb el seu darrer llargmetratge, Aquarela, i participarà en una masterclass on reflexionarà sobre la seva experiència i la seva concepció del gènere, amb la seva habitual barreja de realitat i poesia. Director, muntador, guionista i director de fotografia en quasi tots els seus innovadors films, Kossakovsky és un cineasta total, amb treballs com ¡Vivan las antípodas! (2011), que va inaugurar el Festival de Venècia i va passar per DOCSBARCELONA, o Demonstration (2014), i que també exerceix de professor i mentor de realitzadors novells de tot el món.

El lituà Audrius Stonys presentarà Bridges of Time, pel·lícula codirigida amb Kristine Briede que rastreja l’onada de cinema documental produïda als estats bàltics que formaven part de la URSS als anys 60. Guanyador del premi de l’Acadèmia Europea de Cinema per Earth of the Blind (1992), i ja present al festival amb Woman and the Glacier (2016), Stonys serà també el protagonista de 7 PLANS 7, la proposta anual de DOCSBARCELONA on un convidat reflexiona a partir de 7 plans o seqüències especialment triades de la seva filmografia.

També signada a quatre mans, en aquest cas amb Ljubomir Stefanov, la pel·lícula guanyadora a Sundance, Honeyland, s’estrenarà al festival amb el recolzament de la jove cineasta macedònia Tamara Kotevska: el seu film és un exercici de cinema-verité on la càmera penetra en la vida d’una dona que veu amenaçada la seva forma de vida, l’apicultura salvatge. Honeyland parla de tradicions i soledats, i de la confrontació entre éssers humans i natura.

La factoria canadenca
Una de les cinematografies on el documental gaudeix de millor salut és, sense dubte, la canadenca, amb Vancouver i Montreal com a puntals de la producció del Hollywood del Nord. Botero i la quebequesa Avec un sourire, la révolution!, dos dels plats forts d’aquesta edició de DOCSBARCELONA, porten el seu segell.

Retrat d’un dels artistes més importants i personals del segle XX, Botero s’endinsa en el vessant més humà i desconegut de la figura de Fernando Botero. Un poètic llargmetratge signat pel canadenc Don Millar (artista visual, fotògraf i videoartista, i antic membre de la taula directiva de la Galeria d’Art Contemporani de Vancouver, a més de director de documentals com Oil Slick o Full Force) i produït per Lina Botero, filla del pintor. Tots dos seran al festival.

I fins a Barcelona s’acostarà també Alexandre Chartrand amb Avec un sourire, la révolution!, la primera mirada internacional al Procés, que contextualitza i reflecteix els fets que van marcar Catalunya durant els mesos de setembre i octubre de 2017. Cineasta fascinat per la cultura i la realitat catalanes, Chartrand ja va dedicar el seu anterior film, Le peuple interdit (2016), a aquest tema. Abans, havia dirigit un film de ficció, La planque (2004).

Dones en lluita a l’Àfrica i al món àrab
Atent a cinematografies amb problemes de distribució i poca presència al nostre país, DOCSBARCELONA rebrà dues documentalistes àrabs: la directora i productora jordana d’arrels palestines Dina Naser acompanyarà la projecció de Tiny Souls, film que segueix la vida quotidiana d’una nena siriana en un camp de refugiats, i que desenvolupa el seu curtmetratge homònim rodat el 2012. Tot i residir a Oslo, també va néixer a Jordània Dalia Al-Kury, cineasta que, en el seu segon llargmetratge, Privacy of Wounds, recrea l’experiència com a presoners polítics del règim de Bashar Al-Asad tancant tres sirians en una cel·la fictícia per intentar extreure els seus records i vivències.

Beryl Magoko, per la seva banda, és una directora nascuda a Kenya que amb In Search fa un exercici quasi terapèutic, reflexionant amb d’altres víctimes que, com ella mateixa, van patir la mutilació genital. El film explora els dilemes i les fractures emocionals que aquella traumàtica experiència va deixar a les seves vides i el seu posicionament davant la possibilitat d’una cirurgia reconstructora.

La gentrificació en el punt de mira
Una altra dona amb una mirada inquieta és Laura Álvarez, que portarà al festival City for Sale, o la desencantada crònica, trufada d’elements narratius propis de la ficció, de la progressiva despersonalització de la ciutat de Barcelona, entregada a l’especulació immobiliària i al turisme; el drama de la gentrificació que ha expulsat milers de veïns de les seves llars.

De Barcelona al món, el suec Fredrik Gertten fa una mirada més oberta d’aquesta greu problemàtica a Push, un documental que té com a fil conductor a Leilani Farha, relatora per les Nacions Unides que analitza les causes del ràpid augment dels preus de la vivenda a les grans ciutats de tot el món, i mira de revertir-ne la situació.

La collita catalana
Sensible als talents sorgits a casa nostra, DOCSBARCELONA comptarà amb alguns cineastes que marquen el pas de la producció catalana de documentals. La vigatana Ariadna Seuba, codirectora del Festival Protesta, presentarà Operació Globus, film que recupera la peripècia d’un grup d’amics que van donar la volta al món dins un camió. 40 anys més tard, un d’ells intenta recuperar el vehicle i Seuba li segueix les passes. Sorgit d’un taller de DOCSBARCELONA i finançat a la seva secció d’Indústria, Operació Globus completarà ara el cicle en fer la seva estrena mundial al festival. I amb la directora arribaran els veritables protagonistes de l’aventura que explica.

La capital del Líban és la protagonista de Beirut, la vie en rose., on el seu director, Èric Motjer, fotografia la vida de les elits cristianes d’ aquesta ciutat de l’Orient Mitjà. Ha compaginat el seu treball com a director de fotografia i producció per a diferents produccions nacionals i internacionals amb els documentals propis, Minut de glòria (2011) i Kursaal, la força de la gent (2017).

La presència dels nostres cineastes a la Secció oficial es completa amb David Fernández de Castro (Priorat) Marc Parramon (Filosofia a la presó, Refugi Dresden), que a Me llamo Violeta han abordat amb sensibilitat la realitat dels nens transgènere a partir de l’experiència de la filla de l’actor Nacho Vidal. Tots quatre, i la resta de la família de la Violeta, presentaran el documental a DOCSBARCELONA.

La riquesa temàtica de les pel·lícules catalanes presents al festival d’enguany s’amplia amb dues sessions especials fora de competició, dos retrats de dos personatges carismàtics que van marcar, cadascun a la seva manera, la Barcelona dels anys 70 i 80: el periodista i crític teatral, i una de les ànimes de la sala La Gleva, Albert de la Torre, recupera i ret homenatge a ¿Qué fue de Pavlovsky? a una de les icones de la Barcelona de la Transició. I Bárbara Brailovsky portarà a DOCSBARCELONA el seu primer llargmetratge, Qué tal Pascual,on el gran protagonista és el mediàtic perruquer Pascual Iranzo.

Un pont amb Amèrica Llatina
Amb una secció d’Indústria centrada en la cerca de finançament de projectes i porta d’entrada a Europa per als cineastes llatinoamericans, DOCSBARCELONA rebrà tres cineastes que representen la qualitat del documental provinent de l’Amèrica Llatina: Nicolás Molina (Los castores) mostrarà la xilena Flow, millor pel·lícula nacional al SANFIC 2018 i millor documental nacional a DOCSBARCELONA Valparaíso. El colombià Juan Pablo Polanco arribarà a Barcelona amb Lapü, un documental que signa juntament amb César Alejando Jaimes, i que fa una mirada a les formes de viure del poble indígena wayúu.

Finalment, l’espanyola Marlén Viñayo, presentarà Cachada, producció d’El Salvador amb què va guanyar el premi de públic al SXSW d’Austin. El debut de Viñayo, que segueix un grup de dones que fan servir el teatre com a mètode per superar els seus traumes con a víctimes de violència de gènere, arriba després d’una àmplia experiència que inclou feines com a productora de diversos documentals per la cadena nord-americana PBS i la direcció de diversos curtmetratges (Voces en el muroLos buenos maestros o Dicen que).

Mirades a la maternitat
Entre els realitzadors que acompanyaran els seus films en el seu pas pel festival destaquen els directors de dues curioses mirades a la maternitat. D’una banda, l’italià Sandro Bozzolo, director de documentals com Hobohemia o Amazonia 2.0, serà a Barcelona i participarà en un col·loqui després de la projecció de la insòlita Nijole, coproducció d’Itàlia i Lituània que retrata la figura de l’artista nonagenària Nijole Sivickas i la seva incidència a la trajectòria del seu fill, Antanas Mockus, ex candidat a la presidència de Colòmbia. Mare i fill protagonitzen un viatge íntim de descoberta mútua.

D’altra banda, les directores Laura García Andreu i Inés Peris Mestre presentaran (M)Otherhood, pel·lícula inclosa a la secció Docs&Teens que defensa, normalitza i reivindica el dret de la dona a no ser mare, trencant amb un tema tabú i amb molts dels mites que envolten aquesta qüestió.

Seguint la pista de l’assassí
L’auge imparable de les docusèries, una de les grans apostes de les plataformes digitals, es recull a DOCSBARCELONA, atent a les tendències que segueix el gènere. La projecció en primícia del primer capítol d’El caso Alcàsser, producció de Netflix i Bambú sobre un assassinat tan mediàtic com esgarrifós, serà objecte d’un estudi de cas. Ens acompanyaran el seu director, Elías León Siminiani, autor dels premiats documentals Mapa (2012) i Apuntes para una película de atracos (2018), i el seu productor, Ramón Campos, responsable de sèries tan exitoses com Velvet, Fariña o Las Chicas del Cable. És la segona vegada que col·laboren en un format d’aquest tipus, després d’El caso Asunta Operación Nenúfar.