Dissabte 27 i diumenge 28, torna el clàssic Festival de valsos i danses al Teatre-Auditori, de la mà de l’OSSC
L’Orquestra Simfònica Sant Cugat incorpora “El Trencanous” de Txaikovski al tradicional concert de Nadal
Cada any, pels volts de Nadal, a Rússia, un munt d’orquestres interpreten El Trencanous, del compositor rus Piotr Ílitx
Txaikovski (1840-1893).
Aquest ballet ambientat en el Nadal és un dels més populars compostos pel prestigiós músic rus.
L’Orquestra Simfònica Sant Cugat n’incorpora diversos fragments al tradicional concert de Nadal d’enguany, batejat amb el nom de Festival de valsos i danses. Un espectacle, que, com cada any, és ple de sorpreses, bromes i “gags” que han estat ideats pels músics de l’Orquestra, alguns dels quals requereixen la participació del públic.
A més de diversos fragments d’El Trencanous, de Txaikovski, la formació simfònica santcugatenca, dirigida per Josep Ferré, oferirà un munt de peces d’un dels compositors de valsos més populars, Johann Strauss Jr (1825-1899). L’Orquestra Simfònica Sant Cugat també tocarà dues peces d’autors catalans: una part “Impressions camperoles”, de Joaquim Serra (1907-1957) i la suite de nadales catalanes instrumentades per Salvador Brotons (1959-).
CONCERT DE VALSOS I DANSES
Orquestra Simfònica Sant Cugat
DATA
dissabte 27 de desembre . 21:00 h
diumenge 28 de desembre . 19:00 h
DURADA
1 hora i 45 minuts (amb intermedi)
Director
Josep Ferré
Concertino
Geert Krosenbrink
Podeu consultar el programa del concert en aquest enllaç.
El vals
El vals és una dansa popular i de saló popularitzada a Viena a finals del segle XVIII. Després del Congrés de Viena (1814-15) va ser molt conreada i es va difondre per tot Europa com a ball de societat.
Els valsos més coneguts són els de la família Strauss, dinastia de músics iniciada amb Johann Strauss, que van fer del vals un signe d’identitat de la societat aristocràtica vienesa del moment. El vals no ha perdut vigència d’aleshores ençà i ha quedat associat a Viena, a les celebracions de noces i al dia de Cap d’Any.
Aquesta dansa està escrita en compàs de tres per quatre i formada per una successió de diversos temes (cinc en temps de la família Strauss) amb diferent melodia, precedits per una introducció gairebé simfònica i una coda final en la qual es recapitulen algunes melodies de la peça, no necessàriament en el mateix ordre.
A més dels valsos de la família Strauss, d’altres músics han llegat preciosos valsos, tant per a un sol instrument com el piano (Chopin), com també per a orquestra (“Valsos nobles i sentimentals”, de Ravel, inicialment escrits per a piano).
Més inofrmació aquí http://tasantcugat.cat/programacio/index.php?id=246&categoria=1