Dimarts 22 i 29 de maig, a les 21.55, l’espai “Sense ficció” de TV3 estrenarà una sèrie de dos capítols d’un treball d’investigació sobre les retirades de menors per part de l’administració, “Desemparats: el dolor” i “Desemparats: l’abús”.
Aquestes retirades, en la gran majoria dels casos, responen a necessitats urgents de fer-se càrrec de menors que viuen situacions de violència o desemparament.
El primer documental es fixa en aquells casos en què el sistema ha fallat i, per tant, ha provocat una terrible i innecessària situació de trencament familiar.
En el primer capítol, el dolor d’aquestes famílies n’és el protagonista. Un dolor provocat per errades dels serveis mèdics, per les presses dels serveis socials, per les pors mediàtiques del sistema… Pares que no poden recuperar els seus fills fins que han passat molts anys i que, mentrestant, han d’acceptar un règim de visites escàs i vigilat. Alguns no els recuperen mai.
L’administració, per protegir els menors, ha teixit una sèrie de protocols que s’han de complir. La roda, quan s’engega, costa molt d’aturar.
El segon capítol s’emetrà el dimarts 29 de maig, amb el focus del documental posat als centres de menors. Com és la vida dels infants en aquests centres? En alguns casos la situació de sobreocupació i barreja de menors de diferents edats i problemàtiques fa que el centre es converteixi en un malson, pitjor que el lloc d’on s’ha volgut rescatar el menor. Nois i noies que han viscut en centres de menors comparteixen, a “Sense ficció”, les seves experiències, abusos, intimidacions, pors i, també, l’alliberament de la sortida o l’escapada d’aquell lloc que els angoixava.
L’execució dels protocols de desemparament fa créixer el nombre de menors susceptibles d’haver d’ingressar en un centre d’acollida o protecció. Això suposa unes necessitats en infraestructures que les fundacions del Tercer Sector estan disposades a assumir. Algunes fundacions, que són entitats sense ànim de lucre, creen societats limitades que sí que treuen beneficis de la seva vinculació amb el Tercer Sector. És ètic fer negoci amb els desemparats?
Uns documentals dirigits per Montse Armengou, Ricard Belis i Albert Elfa. Imatge de Carlos Díaz i producció de Ruth Llòria.
Després del documental, dimarts, 29 de maig, “Sense ficció” posa a debat el sistema de protecció de menors, amb representants de l’administració catalana, de les associacions de famílies afectades i del Tercer Sector.