Barcelona és membre d’una xarxa internacional de ciutats que posen l’accent en la literatura com a motor cultural.
Barcelona Ciutat de la Literatura organitza els diàlegs entre escriptors de fora i escriptors d’aquí, per apropar els autors i els lectors, els dos protagonistes del món del llibre. Els escriptors triats enguany han farcit una sòlida obra literària des de la discrepància cap als discursos oficials: els diàlegs giraran entorn de qüestions com ara el poder, la família, el sexe, la literatura o l’art.
L’objectiu de Biblioteques de Barcelona i de Barcelona Ciutat de la Literatura és que aquest esdeveniment que hem organitzat junts converteixi la setmana abans de Sant Jordi a Barcelona en un esdeveniment habitual al calendari i un punt de trobada ineludible per als lectors d’arreu del món.
La designació, el desembre del 2015, de Barcelona com a Ciutat de la Literatura UNESCO va representar un reconeixement al teixit literari de la ciutat: la xarxa de biblioteques públiques, l’àmplia oferta de llibreries, la insòlita concentració editorial, la condició de Barcelona com a escenari literari privilegiat, la seva tradició de ciutat d’acollida d’escriptors d’arreu i la celebració d’una festa tan especial com la de Sant Jordi, el Dia del Llibre. Tots aquests elements componen un patrimoni literari de pes. Però aquest segell UNESCO, a més d’un reconeixement, també és un repte: obliga la ciutat a ser encara més literària, a donar-se a conèixer com a capital de la lectura i com la ciutat on els llibres tenen un valor afegit.
Diàlegs literaris
20 d’abril, a les 20.00 hores, Sala Teatre del CCCB
21 d’abril, a les 17.00, 19.00 i 21.00 hores, auditori del Disseny Hub Barcelona
22 d’abril, a les 19.00 hores, edifici del Mobile World Centre
Els diàlegs
La novel·la errant
Enrique Vila-Matas i Teju Cole són dos escriptors del moviment, viatgers narradors o narradors viatgers, que construeixen una obra que no respon al cànon clàssic de les generacions anteriors i que sovint reflexiona sobre el fet d’escriure.
- On: Sala Teatre. CCCB
- Quan: dijous, 20 d’abril, a les 20.00 hores
Veus de la frontera
Petros Màrkaris i Francesc Serés són dos escriptors de mirada fronterera que ens recorden amb les seves obres —novel·les, assaigs o, en el cas de Màrkaris, també en els guions cinematogràfics escrits per a Theo Angelopoulos— la característica essencial de l’homo viator contemporani: la recerca d’unes condicions de vida millors.
- On: Auditori Disseny Hub Barcelona
- Quan: divendres, 21 d’abril, a les 17.00 hores.
Sense la bena de la correcció política
La correcció política imposa una bena a l’hora d’observar la realitat i les relacions humanes. L’escriptora i periodista nord-americana Lionel Shriver i la catalana Empar Moliner són dues autores que escriuen com si aquesta correcció no existís.
- On: Auditori Disseny Hub Barcelona
- Quan: divendres, 21 d’abril, a les 19.00 hores
Cada família és feliç a la seva manera
No hi ha un sol tipus de família i totes tenen secrets. Les relacions entre pares i fills han estat motiu habitual de les obres de la nord-americana Siri Hustvedt i de la peruana Gabriela Wiener, que treballa l’autoficció i el periodisme de batalla. Ambdues parlaran sobre l’escriptura i la identitat de gènere i la mirada sobre l’art contemporani.
- On: Auditori Disseny Hub Barcelona
- Quan: divendres, 21 d’abril, a les 21.00 hores
Noves veus
Carlos Zanón recitarà alguns dels poemes del seu darrer llibre Banco de sangre (Espasa) i després escoltarem els escriptors Sara Mesa, autora de novel·les i reculls de contes que han inquietat i sorprès el panorama narratiu espanyol recent, i Max Besora, escriptor irreverent i càustic.
- On: Edifici Mobile World Centre
- Quan: dissabte, 22 d’abril, a les 18.00 hores