Estrena, dimecres 13 de novembre, a les 21.50, per TV3
“Desclassificats” és la TVMovie de l’èxit teatral de la tempora- da 2011 a la Villarroel, de l’autor i dramaturg català Pere Rie- ra, que signa aquí l’adaptació del guió. És un “thriller” polític que relata les inquietuds d’una periodista que ha d’escollir entre l’ètica professional i els seus interessos personals da- vant d’una classe política corrupta. La direcció és d’Abel Folk i Joan Riedweg.
Una coproducció Televisió de Catalunya i Focus Audiovisual, amb la col•laboració d’Animals Films -la productora cine- matogràfica d’Abel Folk i Joan Riedweg-, i amb el suport de l’ICAA i l’ICEC.
El repartiment l’encapçalen els mateixos protagonistes de la funció teatral: Emma Vilarasau, Abel Folk i Toni Sevilla.
Sílvia Utgés és una de les periodistes més importants del país. Després d’anys d’esforç, de rigor professional i d’una dedica- ció abnegada al seu ofici, viu un dels moments més dolços de la seva carrera. Prestigiada per la professió i reconeguda pel públic, sap que ocupa un lloc preferent com a comunicadora i líder d’opinió. Per aquest motiu, Utgés té avui un dels reptes més compromesos amb què s’ha enfrontat mai: entrevistar en directe, en horari de màxima audiència, el president del govern.
En circumstàncies normals, faria només un balanç de la ges- tió política del mandatari. Però un rumor estès amb força du- rant les darreres setmanes enterboleix la imatge del president. Circulen per les redaccions d’alguns mitjans unes suposades fotografies que demostrarien la seva implicació en un cas de corrupció de menors. I la Sílvia li haurà de preguntar si és o no és cert; si, efectivament, i com tothom sembla creure, ell és l’home de les fotografies.
Comença el dia i la rutina domèstica a casa dels Fiol-Utgés es manté com sempre. L’Enric, cuiner de professió i amo d’uns dels restaurants de més categoria de la ciutat, prepara l’esmorzar per a la seva filla i la seva dona. La Bruna fa la bossa per marxar a l’ institut, mentre es descarrega l’últim disc del seu grup preferit. I la Sílvia repassa documents, tot supervisant a distància l’operatiu de la unitat mòbil que s’ha desplaçat a la seu de govern, on al vespre tindrà lloc l’entrevista.
Sorgeixen alguns problemes: tècnics, a la unitat mòbil; logís- tics, al restaurant de l’Enric; i policials, als afores de l’institut de la Bruna: ella i un company de classe són detinguts per la policia amb una important quantitat de droga al damunt.
Sinopsi
De sobte la jornada esdevé tensa i imprevisible: la Sílvia haurà de mantenir la calma, tot i les adversitats i les nombroses etzi- bades que haurà d’esquivar. Mentre que la Bruna, per la seva banda, i amb només catorze anys, s’enfrontarà a una acusació per narcotràfic que pot suposar-li l’internament en un centre de menors durant dos anys.
A comissaria, i amb l’únic suport del seu pare, passen les hores en tensió; la nena, espantada, confia que la seva mare podrà treure-la de l’atzucac. La Sílvia Utgés és una dona important; té contactes. La Bruna, però, no sap que la seva detenció ha provocat que la Sílvia, alhora, es trobi atrapada al seu propi i delicat cul- de- sac: el secretari de premsa del president, assa- bentat de la detenció de la seva filla, pressiona la periodista perquè valori la conveniència o no de fer-li al president la con- trovertida pregunta.
Xantatge? La Utgés sempre ha presumit d’integritat professio- nal i de mantenir-se fidel a una ètica personal i deontològica sense fissures. Però ara, avui, la llibertat de la seva filla està en joc.
L’Enric, mentrestant, protegeix la seva filla amb risc de per- dre els nervis, mentre que al seu restaurant -i sense que ell pugui ser-hi–, una dotzena de polítics de l’oposició sopen en un reservat davant la pantalla d’un televisor, esperant que co- menci l’emissió de l’entrevista i així poder veure en directe l’enfonsament polític i personal del seu rival.
Cinc, quatre, tres, dos, un… Estem en directe. Farà la Sílvia “la pregunta”?
Pere Riera autor i adaptador del guió
Fitxa artística Sílvia Utgés: Emma Vilarasau Victor Bosch: Toni Sevilla Cáceres: Abel Folk Acompanyats de: Jordi Brau, Dafnis Balduz, Clàudia Pons, Martín Villanueva, Òscar Muñoz, David Segú, Mireia Pàmies, Francesc Pagès, Beth Paz i Alejandro
Muñoz
Fitxa tècnica Idea original i guió: Pere Riera Direcció: Abel Folk i Joan Riedweg Director d’art: Josep Massagué Director de fotografia: Pol Turrents Composició musical: Manu Guix Directora de producció: Glòria Casanova Productors executius: Xavier Marcé i Pere Roca Productora executiva de TVC: Elisa Plaza Una coproducció de Televisió de Catalunya i Focus Audiovisual, amb la col•laboració d’Animals Films -la productora cinematogràfica d’Abel Folk i Joan Riedweg-, amb el suport de l’ICAA i l’ICEC
Guardonada amb tres Gold Remi Award i el Premi especial del jurat en la 46a edició del WorldFest-Houston, el tercer festival internacional més antic de Nord-amèrica:
Remi d’or a millor actriu (Emma Vilarasau) Remi d’or a millor edició (Joan Riedweg) Remi d’or a millor direcció d’art (Josep Massagué) Remi especial del jurat a l’excel•lència creativa