Del 24 al 26 de gener, se celebra la festa d’hivern de Sarrià, coincidint amb la celebració de Sant Vicenç, patró de Sarrià.

Sant Vicenç, patró de Sarrià i la festa major d’hivern

Del 24 al 26 de gener, se celebra la festa d’hivern de Sarrià, coincidint amb la celebració de Sant Vicenç, patró de Sarrià.

Sabeu que Sant Vicenç vol dir ‘invencible’, ‘invicte? El seu onomàstic se celebra el 22 de gener. La seva mort i de fet la seva vida, encara que no se’n coneix força, són un testimoniatge heroic i un estímul engrescant de servei, compromís i fidelitat, entrega i generositat.

Sant Vicenç neix a Osca, pels volts de final del segle III. De família romana benestant, fins i tot participants en l’alta vida política de la regió, i cristians decidits. En aquells temps els cristians eren tolerants, però amb la persecució de Dioclecià (303-311 dC) aquella estabilitat va acabar.

Abans de la persecució Vicenç va anar a estudiar a Saragossa, allà va conèixer el bisbe Sant Valeri, i va destacar en la pietat així com també era un bon estudiant. Va ser ordenat diaca per mans del bisbe Valeri al seu servei: s’encarregava del més pobres i desafavorits.

Va arribar, però, la persecució, cada vegada més cruel fins que el bisbe Sant Valeri i el seu diaca Sant Vicenç van ser forçats a abdicar de la seva fe. En cap moment, però, no es van fer enrere i van haver de patir moltes tortures. Primer de tot es diu que van ser empresonats, i després desterrats cap a València, en un viatge molt dur per tots dos. Arriben d’allò més fatigats; a Sant Valeri, però, se l’enduran cap a França.

Sant Vicenç haurà de patir molts turments fins morir el 22 de gener de l’any 304dC. A les imatges del retaule de la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià, rèplica, ja que els originals es conserven al MNAC es pot veure els diferents capítols de la seva tortura, com ara: lligat, azotat, esquinçat per ferros, exposat al foc de la graella… També, la grossa pedra circular amb la que apareix sovint (com ara a la imatge de la fornícula de l’entrada de l’església.

Sant Vicenç va despertar una profunda devoció i popularitat, no sols amb les seves referències per escrit sinó també amb les seves relíquies que es van estendre per tot el món cristià conegut d’aleshores.

D’ençà fa uns quants anys, el barri de Sarrià celebra la festa major d’hivern pels volts de la diada del patró: Sant Vicenç  que se celebra el 22 de gener. Les colles de cultura popular del barri surten al carrer per fer la seva primera activitat de l’any.

La programació de la festa major tindrà lloc els dies 24, 25 i 26 de gener,podeu consultar-la en el document adjunt.

Els actes més destacats són:

Programació

Divendres, 25 de gener Inici de la festa amb el Corre’art i la lectura del protocol contra les agressions
21 h a 23 h

Corre’art

Recorregut: Casa Orlandai,  carrer de Jaume Piquet, carrer d’Ivorra,  carrer Major de Sarrià, Plaça del Consell de la Vila

23 h Inici de la Festa

Lectura del protocol contra agressions

23.30 a 02 h    Concerts

Big Band de l’Antàrtida

Grup de versions anys 80

Dissabte, 25 de gener

11 a 12.30 h Pregó itinerant. La cercavila recorrerà uns quants carrers i places del barri. La rua sortirà de la plaça de Sarrià i acabarà a la plaça de la Vila. En el recorregut, es visitaran diversos comerços emblemàtics amb la celebració d’una gimcana inclusiva.

Recorregut: Plaça de Sarrià, carrer Major, carrer del Pare Miquel, carrer Major de Sarrià fins al carerr de Rocaberti, carrer Major de Sarrià, plaça del Consell de la Vila

Ruta itinerant i gimcana inclusiva pels comerços emblemàtics

13 a 14 h  Vermut

13 a 14 h      Mostra de Castells a càrrec de la colla castellera de Sarrià.

Lloc: Plaça del Consell de la Vila

17.30 a 19 h Xocolatada . Actuació infantil

Lloc: Pl. Consell de la Vila

Organitza: Centenari C.E.Els Blaus

19  a  19.30 h Tabalada i Correfoc. Dissabte al vespre, la vila s’omplirà de flames. L’anunci arribarà amb la tabalada, que sortirà a les 19 h de la plaça de Sarrià i acabarà a la plaça de Sant Vicenç.  D’allà mateix, a les 19.30 h engegarà el Correfoc amb les colles del barri, que faran una cremada final a la plaça de Sarrià. Hi participaran els Diables i les Diablesses de Sarrià, el Drac de Sarrià i els Diables infantils de Sarrià.

Recorregut:  Plaça de Sarrià, carrer Major de Sarrià, carrer de Mañè i Flaquer, plaça de Sant Vicenç

19.30 a 20.30 h   Correfoc colles del barri 

Recorregut:  Plaça Sant Vicenç/Mañè i Flaquer/Major de Sarrià/Plaça de Sarrià

Cremada final: Plaça de Sarrià

21  a 22.30 h   Sopar de Foguerons . Encesa del fogueró a la plaça de la Vila. Per acompanyar la festa, es farà un sopar popular que acabarà amb concerts.

Lloc: Plaça del Consell de la Vila

22.30 a 2 h  Concerts

Lloc: Plaça del Consell de la Vila

Diumenge, 26 de gener

11  a 11.30 h   Ofrena floral a Sant Vicenç amb representació de la cultura popular. Les colles de cultura popular faran una ofrena a Sant Vicenç, patró de Sarrià, a la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià.

Lloc: Parròquia Sant Vicenç de Sarrià

12.15 a 13.30 h   Cercavila de tots els entremesos i entitats del barri. Sortiran de la plaça de Sarrià i acabaran a la plaça de la Vila. Hi haurà els Gegants de Sarrià, la colla bastonera el Bastó de Sarrià, els tabalers Percutàber, els gegantons de l’escola Tàber, els de l’escola Dolors Monserdà – Santa Pau, els Tabalers de Sarrià, la colla de Sant Medir, el Drac de Sarrià, els Castellers de Sarrià i la plataforma ‘Construïm la Sarrianenca’.

Recorregut: plaça de Sarrià, carrer Major de Sarrià fins al carrer de Ramon Miquel i Planas, carrer del Sagrat Cor, carrer de Clos de Sant Francesc, carrer de Negrevernís, plaça del Consell de la Vila

14 a 16 h  V Dinar Popular

Menú: 5€ (1 tassa Caldo Aneto, fideuà i postres,  et regalem 1 refresc)

Dinar per a vegetarians.

També podreu portar-vos el vostre menjar i tindreu taula

Lloc: plaça del Consell de la Vila

16 a 18 h Quinto popular

Lloc: plaça del Consell de la Vila

18 h Cloenda

Lloc: plaça del Consell de la Vila