Dart, el primer festival de cinema documental sobre art contemporani, anuncia la programació de la seva segona edició que se celebrarà del 29 de novembre al 2 de desembre a Barcelona

f2a60303-cb55-4710-9347-28539353a2d1

 

 

 

 

 

 

Dart, el primer festival de cinema documental sobre art contemporani, anuncia la programació de la seva segona edició que se celebrarà del 29 de novembre al 2 de desembre a Barcelona

1_Hockney (2017) de Michael Trabitzsch
2_Kusama – Infinity (2018) de Heather Lenz
3_MEGALODEMOCRAT (2018) de Benjamin Duffield
4_Love, Cecil (2017) de Lisa Immordino Vreeland
  • El festival programa 11 documentals, 5 estrenes nacionals i 2 a Barcelona, sobre art contemporani, fotografia, comissariat d’art, activisme i arquitectura, i es fixa en els artistes, els seus processos de creació i les històries que hi ha darrere dels seus treballs.
  • La Secció Oficial comptarà amb la pel·lícula sobre Alberto García-Alixfilmada pel seu amic, també fotògraf i col·laborador Nicolás Combarro; l’estrena en sales del documental que Isabel Coixet va fer sobre l’artista xinès Cai Guo-Qiang, el primer artista viu a exposar en el Museu del Prado; un documental sobre Salvador Dalí amb la casa de Portlligat com a fil conductor; un documental de Lisa Immordino Vreeland sobre el fotògraf, escriptor i pintor Cecil Beaton; una pel·lícula sobre l’artista japonesa Yayoi Kusama, i les estrenes nacionals deMEGALODEMOCRAT, sobre l’artista tecnològic Rafael Lozano-HemmerHockney, sobre l’imaginari de l’artista viu britànic més importants de la història de l’art.
  • Com a novetat, Dart inaugura la seva nova Secció Especial dedicada al50 aniversari de l’Art Povera amb una conferència del comissari i crític d’art Germano Celant, considerat el pare del moviment, i la projecció de tres documentals sobre Marisa Merz, l’única representant femenina del moviment, Pino Pascali i Michelangelo Pistoletto.
  • Tota la informació, abonaments i entrades a www.dart-festival.com
 
Dart Festival, el festival de cinema documental sobre art contemporani de Barcelona que se celebra del 29 de novembre al 2 de desembre, anuncia la programació completa de la seva segona edició.

Dart, festival pioner a Espanya per la seva temàtica, programa 11 documentals sobre la vida dels artistes, els processos de creació, la recerca i les històries que hi ha darrere dels seus treballs. A més de la Secció Oficial (Cinemes Girona), i com a novetat, el festival organitza una Secció Especial (Macba i Cinemes Girona), una Sessió Inaugural (Aribau Multicines) i activitats paral·leles (Fundació Foto Colectania). Dels 11 documentals que presenta el festival, 5 són estrenes nacionals i 2 s’estrenen a Barcelona.

El festival pretén acostar l’art contemporani al gran públic a través del cinema.

García-Alix, Dalí i Isabel Coixet a la Secció Oficial


La Secció Oficial de Dart comptarà amb el retrat d’un dels fotògrafs més importants del panorama internacional i referent de tota una generació Alberto García-Alix. La línea de sombra (2017), una pel·lícula dirigida pel seu amic, també fotògraf i col·laborador Nicolás Combarro. La versió cinematogràfica de la cinta, en la seva estrena en un festival a Barcelona, ha guanyat a Millor documental en el Festival de Cinema de Guadalajara. A més, i com a activitat paral·lela, Nicolás Combarro i Miguel Ángel Delgado, creadors del projecte, oferiran una masterclass a la Fundació Foto Colectania (30 de novembre).

Dart comptarà amb l’estrena nacional de El espíritu de la pintura (2017), d’Isabel Coixet, una pel·lícula sobre l’artista xinès Cai Guo-Qiang, l’únic que ha exposat en vida en el Museu del Prado. La cinta narra el procés d’inspiració i producció de l’artista per a la seva exposició en el museu que es va inaugurar a finals d’octubre de 2017. Kusama – Infinity,de Heather Lenz, narra la vida i l’obra de la japonesa Yayoi Kusama, l’artista viva més cotitzada i una de les més aclamades del món, una dona que, gràcies al seu caràcter fort i determinat, va aconseguir alliberar-se de la rígida societat en la qual es va criar, superant el sexisme, el racisme i la malaltia mental per portar la seva incomparable visió artística a l’escena mundial.

A més, el festival programa La vida secreta de Portlligat. La casa de Salvador Dalí(2017), de David Pujol, una pel·lícula que usa la casa de Salvador Dalí com a fil conductor per explicar la vida i obra de l’artista, i Love, Cecil (2017), de Lisa Immordino Vreeland, la cineasta especialitzada a retratar grans personalitats del segle XX, sobre la vida del fotògraf, escriptor, pintor i dissenyador Cecil Beaton.

Dart comptarà, a més, amb les estrenes nacionals de MEGALODEMOCRAT (2018), de Benjamin Duffield, sobre l’artista urbà Rafael Lozano-Hemmer, una pel·lícula rodada durant més de 10 anys en 30 ciutats de tot el món, i Hockney (2017), també estrena nacional, una cinta sobre el vibrant imaginari de l’artista viu britànic més famós i un dels més importants de la història de l’art, a mig camí del Pop Art i el realisme del segle XX, de Michael Trabitzsch.

Secció Especial: 50 anys d’Art Povera


La nova Secció Especial, que en aquesta edició estarà dedicada al 50 aniversari del naixement de l’Art Povera, el moviment artístic més influent de l’art italià del segle XX, comptarà amb tres estrenes nacionals de tres dels màxims representants del moviment:Intorno a Marisade Simona Confalonieri (2018), una cinta sobre Marisa Merz, l’única protagonista femenina del moviment d’art povera, On The Edge of Glory: The Life and Works Of Pino Pascali (2017), de Maurizio Sciarra, sobre la vida i obra de Pino Pascali, un dels fundadors de l’Art Povera, i Michelangelo Pistoletto de Daniele Segre (2013), figura clau de l’art contemporani.

La Secció Especial “50 anys d’Art Povera”, organitzada en col·laboració amb l’Institut Italià de Cultura de Barcelona, començarà una setmana abans, el dijous 22 de novembre en el Macba, amb la conferència del comissari i crític d’art Germano Celant, creador del terme “Art Povera”. A la seva conferència, Celant farà un repàs històric als inicis del moviment italià des de la primera publicació del text fundacional fins a les posteriors exposicions a Itàlia i a tot Europa.

DART FESTIVAL 2018

>> 22 de novembre – Macba (Auditori Meier)
19.00 h – 21.30h. Activitat gratuïta
Conferència Germano Celant, creador del terme Art Povera
Documental “Intorno a Marisa”, de Simona Confalonieri (2013)

>> 29 de novembre – Cine Aribau 
20.00h. 
Documental Inaugural – s’anunciarà pròximament

>> 30 de novembre al 2 de desembre – Cinemes Girona
Secció Oficial

>> 30 de novembre – Foto Colectania
Masterclass de Nicolás Combarro i Miguel Ángel Delgado, creadors d’Alberto García-Alix. La línea de sombra.