Clausura del centenari de l’Institut del Teatre (31 DE MARÇ)

cartell-100-anys-it-v6-baixa-reduit375-342

CENTENARI DE L’INSTITUT DEL TEATRE

¿Què saps de la Mancomunitat? L’Institut del Teatre passa el relleu a l’obra cultural de la Mancomunitat de Catalunya en l’acte de tancament del seu Centenari

• Amb el nom «Cent i Cent» , la s’emmarca en els actes de celebració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya.

• No se saben tantes coses com caldria de l’obra cultural de la Mancomunitat. I, precisament per això l’expresident del Parlament, Joan Rigol, i l’exrector de la Universitat de Barcelona, Josep M. Bricall, conversaran sobre l’obra cultural de la Mancomunitat en un debat moderat per la periodista Lídia Heredia, presentadora de l’acte.

• L’acte comptarà amb les actuacions del mestre Jordi Savall, acompanyant l’actriu Sílvia Bel que recitarà Shakespeare, la dansa d’Àngels Margarit amb la companyia Mudances, i un monòleg l’actor Jordi Oriol, graduat de l’Institut del Teatre.
Barcelona, març de 2014 – L’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona acomiada el seu centenari amb l’acte «Cent i Cent», que tindrà lloc el dilluns 31 de març al Teatre Lliure de Montjuïc (19.30 h) en el marc del centenari de la Mancomunitat de Catalunya (1914 – 2014).

La commemoració dels primers cent anys de l’Institut del Teatre arriba al seu final coincidint amb la posada en marxa del centenari de la Mancomunitat de Catalunya. Ambdues institucions són fruit d’una mateixa idea fundacional de Prat de la Riba, des de la Diputació de Barcelona, de construcció d’eines que havien de contribuir a fer possible més prosperitat econòmica i més qualitat de vida per a Catalunya. En aquella època es creen l’Institut d’Estudis Catalans i l’Escola Catalana d’Art Dramàtic, fundada per Adrià Gual i origen de l’Institut del Teatre.

L’acte vol incidir en l’aportació de la Mancomunitat a la societat del moment i per aquesta raó convida l’expresident del Parlament, Joan Rigol, i l’exrector de la Universitat de Barcelona, l’economista, Josep M. Bricall, per debatre sobre aquell moment històric, en una conversa conduïda per la periodista Lídia Heredia, presentadora de la vetllada.
En l’apartat d’actuacions, el músic Jordi Savall, acompanyarà amb la viola de gamba l’actriu Sílvia Bel que recitarà un fragment de tres obres destacades de William Shakespeare: «La tempestat», «Hamlet» i «Somni d’una nit d’estiu».
A més l’acte comptarà amb les actuacions d’Àngels Margarit – Cia. Mudances, que interpretarà dos fragments de la coreografia «Capricis», i el monòleg «La caiguda de l’H» de l’actor Jordi Oriol, graduat de l’Institut del Teatre.

Més de 365 dies d’actes del centenari

El proper 31 de març és clausurarà el centenari de l’Institut del Teatre que es va iniciar el 4 de febrer de 2013, exactament quan es complien cent anys que el director i autor teatral, escenògraf i renovador de l’escena catalana, Adrià Gual, va impartir la primera classe a l’Escola Catalana d’Art Dramàtic, la primera pedra del que actualment és l’Institut del Teatre.

La commemoració ha representat l’organizació d’una vintena d’actes als quals han assistit més de 75.000 persones, amb un seguiment de més 15.000 espectadors per streaming.

Més de 60.000 persones han visitat alguna de les tres exposicions del centenari: la mostra itinerant «Adrià Gual, l’escenògraf de la modernitat»; l’exposició «Adrià Gual (1872-1943) el perfum d’una època» presentada a l’espai cultural Mercè Sala de Transports Metropolitans de Barcelona; o la retrospectiva «Els primers cent anys» a la seu de l’Institut del Teatre.

Més de 1.800 persones han participat en algun dels fòrums, congressos, jornades o simposis, com ara la trobada internacional sobre recerca teatral IFTR Barcelona 2013, el Fòrum d’Arts Escèniques i Inclusió Social, les Jornades de Teatre i Municipi celebrades a Terrassa, el Fòrum de Pedagogia sobre les Arts i les Tècniques de l’espectacle, les jornades dedicades a Adrià Gual o el Simposi internacional dedicat al Putxinel·li.

Alguns d’aquests actes han comptat amb una àmplia participació internacional, amb més de 57 països representats.
Més enllà dels actes estrictament acadèmics el públic de Barcelona i la resta de Catalunya ha pogut assistir als espectacles programats amb motiu del centenari com ara les funcions commemoratives del 15è aniversari de la jove companyia IT Dansa al Mercat de les Flors, les activitats de «La nit dels museus» a la seu de Montjuïc, o la conferència-performance «La via sagrada de l’actor» d’Albert Vidal al centre de Vic de l’Institut del Teatre.

Dilluns 31 de març 19.30 h Teatre Lliure de Montjuïc Cent i Cent Acte de clausura del centenari de l’Institut del Teatre (1913 – 2013) en el marc del centenari de la Mancomunitat de Catalunya (1914 – 2014)
Entrada per invitació

Intervenen:

Salvador Esteve i Figueras President de la Diputació de Barcelona i president de la Junta de Govern de l’Institut del Teatre

Xavier Forcadell i Esteller Coordinador general de la Diputació de Barcelona i coordinador dels actes del centenari de la Mancomunitat

Josep M Bricall i Joan Rigol debaten sobre l’obra de la Mancomunitat de Catalunya

Modera i presenta l’acte: Lídia Heredia

Actuacions:

Capricis Àngels Margarit / Cia. Mudances Direcció artística i coreografia: Àngels Margarit Ballarins: Àngels Margarit, Eneko Alcaraz i Dory Sánchez Músic- violinista: Kai Gleusteen

La caiguda de l’H Jordi Oriol Música: Jordi Santanach

Tres fragments de les obres de Shakespeare Jordi Savall Músiques del temps de Shakespeare. Peces anònimes del Repertori Cèltic i The Manchester Gamba Book Sílvia Bel La tempestat , acte V, escena 1 Hamlet , acte III, escena 2 Somni d’una nit d’estiu , acte V, escena 1

Les dades del Centenari de l’Institut del Teatre • Més de 75.000 persones han assistit als diferents actes programats amb motiu del centenari de l’Institut del Teatre.

• Més de 60.000 persones han visitat alguna de les exposicions.
• Més de 15.000 persones han seguit actes per streaming.
• Més de 1.800 persones han participat en algun dels fòrums.
• Més de 200 notícies publicades a la premsa, la ràdio o la televisió.
• Més de 57 països representats en diversos actes.
• 13 universitats participen al Projecte de Recerca de les Arts Escèniques Catalanes, PRAEC.
• 10 llibres en procés de publicació.