Un projecte d’OBSKENÉ
27 i 28 de juliol, 22h
Sala Maria Aurèlia Capmany (Mercat de les Flors)
La companyia Obskené estrena Ciutat de Vidre al Festival Grec
Joan Arqué, Francesc Ferrer i Nuri Santaló interpreten una reflexió sobre la identitat i la dissolució del subjecte dirigida per Ricard Soler i Mallol
La proposta combina la imatge projectada amb els actors en viu, recollint els mecanismes expressius del còmic
· La companyia Obskené torna a la càrrega després del seu aplaudidíssim Fuenteovejuna. Breve tratado sobre las ovejas domésticas, espectacle de carrer que li va valdre el premi Max a la millor adaptació i una nominació als premis a Espectacle Revelació. La formació segueix experimentant amb nous llenguatges, aquesta vegada amb una adaptació que parteix de la novel·la gràfica Ciutat de Vidre, de Paul Karasik i David Mazzuchelli, que es basa en la novel·la homònima de Paul Auster. La proposta es podrà veure els dies 27 i 28 de juliol, la darrera setmana del Grec Festival, a la Sala Maria Aurèlia Capmany del Mercat de les Flors.
Joan Arqué, Francesc Ferrer i Nuri Santaló seran els tres actors encarregats a donar vida a Quinn, protagonista de la història, i la resta de personatges.
Considerada una de les millors novel·les gràfiques dels segle XX, Ciutat de Vidre és una adaptació de la novel·la homònima de Paul Auster que forma part de la Trilogia de Nova York. Una obra aborda la temàtica de la dissolució del subjecte i l’existencialisme a partir d’un gènere literari altament convencional com el de la novel·la de detectius. El còmic, al seu torn, desenvolupa encara més la temàtica de la novel·la, combinant el text amb les potencialitats del món del novè art, els recursos del qual serveixen per explorar la dissolució del subjecte en el món contemporani. Una reflexió sobre el debat de la identitat, la crisi de la història, la crisi de l’acció i la crisi del subjecte.
La proposta va ser guardonada pel Premi Adrià Gual al Millor Projecte d’Escenificació, concedit per l’Institut del Teatre.
Un llenguatge propi
Ciutat de vidre és un espectacle tecnològic que combina la imatge projectada amb els tres actors en viu, que recull els mecanismes expressius del còmic i els transforma en el llenguatge escènic utilitzant les projeccions. Tal i com van fer els autors del còmic, la proposta teatral no es vol limitar a explicar l’argument de la novel·la d’Auster. El còmic ofereix un altre punt de vista sobre la dialèctica entre el text i l’escenificació. El material que ofereix el còmic de Ciutat de vidre es pot considerar com un text amb imatge per a poder escenificar i dirigir-se a una generació nodrida amb la televisió, els ordinadors i els videojocs.
Obskené proposa, doncs, una adaptació mitjançant la multiprojecció d’imatges a escena. L’articulació de la presència de l’actor i la projecció audiovisual ofereixen la possibilitat d’anar més lluny en el plantejament de la temàtica de la dissolució del subjecte en la societat contemporània present a Ciutat de vidre. La tensió entre imatge i presència humana, el contrast entre el cos i la imatge fixa, seran presents en l’espectacle.
Sinopsi
Tot va començar amb un número equivocat…
La trama flueix entorn de la figura de Daniel Quinn, en altres temps poeta i ara, després de les morts de la seva esposa i el seu fill, escriptor de novel·la negra sota el pseudònim de William Willson. Immers en la solitud, enmig de la ciutat bulliciosa de Nova York, la seva vida trobarà un al·licient quan algú el truca insistentment a mitja nit, confonent-lo amb un detectiu anomenat Paul Auster. Quinn decidirà suplantar l’enigmàtic Auster i acceptar el cas de l’estrany personatge, el jove Peter Stillman, que li demana protecció davant el seu pare, de nom també Peter Stillman, un home amb un passat i un present foscos.
D’entrada, el cas resulta fàcil, Stillman pare sembla més un home senil que una veritable amenaça per a Stillman fill. No obstant, un dia Quinn li perd la pista i, preocupat per la vida del seu client, decideix contactar amb el vertader Paul Auster per demanar-li consell en el cas.
Aquest cop no hi ha confusió: es tracta de Paul Auster, però no hi ha cap detectiu privat amb aquest nom. Paul Auster és escriptor.
Obskené
La companyia Obskené és fundada per Constanza Aguirre, Judith Pujol i Ricard Soler. Neix a mitjans de 2008 amb ganes d’arriscar en projectes de creació innovadors. La seva creació es basa en l’exploració de les diferents disciplines que formen les arts escèniques.
La companya fuig sempre de la primacia del text, de l’actor o del director, per entendre les arts escèniques com un autèntic treball en equip des del principi del procés creatiu on cadascú treballa des de la seva especialitat per al si de la col·lectivitat.
Han presentat més d’una desena d’espectacles, una part dels quals van formar part del cicle Accent Obskené que va tenir lloc a la sala Beckett al 2013.
La companyia no para, i està preparant ja un nou espectacle que s’estrenarà a Fira Tàrrega 2016: Manifesta, que reivindica l’espai públic, la comunitat i el ritual col·lectiu.
Obskené es refereix a obscè, paraula que en la seva arrel grega vol dir fora (ob-) d’escena (-scè). La companyia Obskené vol mostrar en escena allò que fins ara s’ha amagat darrere el teló de fons.
Equip
Director | Ricard Soler i Mallol
Dramatúrgia | Mònica Bofill i Ricard Soler i Mallol
Ajudant de direcció | Mònica Bofill
Intèrprets | Joan Arqué, Pau Vinyals, Nuri Santaló
Escenògraf | Josep Carreras
Figurinista | Carlota Ricart
Cap tècnic i il·luminador | Adrià Pinar
Assessor de moviment | Andreu Martínez
Productora executiva | Nuri Santaló