Cases Singulars fa un pas endavant i ens ofereix l’oportunitat de visitar una casa singular cada dia.

 

Cases Singulars fa un pas endavant i ens ofereix l’oportunitat de visitar una casa singular cada dia.

Coincidint amb el seu sisè aniversari, Cases Singulars fa un pas més en les seves activitats culturals i s’ha proposat fer-nos descobrir algunes de les cases museu més desconegudes del patrimoni català, obrint una casa cada dia.

De dilluns a diumenge i en horari de 11 a 13 hores, s’ofereixen visites guiades en diferents idiomes per ensenyar i explicar la historia de Catalunya a través dels seus personatges.

Aquest fet suposa un nou repte ja que fins ara, només es podien visitar aquestes cases una vegada al mes i en el marc de les diferents activitats anuals del programa de Cases Singulars.

biblioteca-arusweb-1

 

El projecte de Cases Singulars neix a l’any 2010 amb la il·lusió d’explicar la història de Barcelona a través de les cases dels seus protagonistes i amb el desig d’apropar al públic un patrimoni desconegut fins ara.

Mitjançant un calendari d’activitats culturals dirigides principalment al públic de Barcelona, i durant més de cinc anys, Laura Pastor y Bel Vallés, es van esforçar per obrir al públic per primera vegada alguns dels edificis més emblemàtics de la ciutat, (Torre Bellesguard d’Antoni Gaudí l’any 2011, la Casa Lleó i Morera de Lluís Domenech i Montaner al 2014), així com algunes cases privades de gran valor artístic ja sigui pel seu contingut històric de les seves col·leccions o pel seu valor arquitectònic cultural, com són Casa de la Seda, Casa Rocamora, Casa Felip, Biblioteca Arús…

Una casa cada dia

Durant aquest 2017 i coincidint amb el seu sisè aniversari, Laura Pastor y Bel Vallès han volgut donar un pas més i s’han proposat obrir una casa singular cada dia, per fer així més accessible el nostre patrimoni i poder mostrar tots i cadascun dels tresors ocults que es troben en el seu interior.

Les visites guiades a aquestes cases s’organitzen de dilluns a diumenge, en horari d’11 a 14 h, i en diferents idiomes (11h: english, 12h: català, i 13h: castellano).

Programació i Cases Singulars:

Dilluns: Palauet Casades. Carrer Mallorca, 283. Barcelona

El Palauet Casades, seu actual de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, és un edifici d’aspecte palatí i línies clàssiques, construït a finals del segle XIX. El mobiliari original fou un encàrrec a Francesc Vidal, i avui té una de les biblioteques més importants a nivell nacional en matèria de Jurisprudència.

Dimarts: Biblioteca Arús. Passeig Sant Joan, 26. Barcelona

La Biblioteca Arús és un centre d’investigació especialitzat en moviments socials contemporanis, principalment obrers i maçònics. Es va crear l’any 1895 per Rosend Arús, i té un fons documental de més de 80.000 volums dels segles XIX i XX, entre els que destaquen publicacions en sèrie, manuscrits, cartografia, partitures, microfilms i recursos electrònics, convertint-se avui en dia en un lloc de referencia pels estudiants i investigadors de la cultura, la historia i la societat de Barcelona.

Dimecres i Dissabte: Palau Baró de Quadras. Avda. Diagonal, 373. Barcelona

El Palau Baró de Quadras, actual seu de l’

Institut Ramón Llull, és una remodelació de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch entre els anys 1902 i 1905. El seu interior està organitzat a l’estil dels palaus gòtics catalans, on es manifesta l’ús de la ceràmica amb certa influència de l’arquitectura islàmica mentre que el seu exterior destaca per la presència de diverses escultures modernistes.

 

A través de visites comentades i guiades, el seu objectiu era explicar-nos com vivien els seus personatges, com es relacionaven entre ells i explicar-nos l’arquitectura de l’època per entendre una de les etapes més transcendentals de la història de Catalunya.

 

Dijous: Casa Rocamora. Carrer Ballester, 12. Barcelona

La Casa Rocamora dona nom al seu primer propietari Manuel Rocamora Vidal, qui des de molt jove es va aficionar al col·leccionisme, especialitzant-se en indumentària antiga, reunint així les més de quatre mil peces que donarien origen al Museu de la Indumentària Col·lecció Rocamora de Barcelona a l’any 1969. Aquest palauet isabelí conserva a més diverses col·leccions de ceràmica d’Alcora, pintura, dibuix i escultura dels segles XIX i XX entre els que destaquen obres de Ramon Casas, Manolo Hugué i Vallmitjana.

Divendres: Casa Felip. Carrer Ausiàs Marc, 20. Barcelona

La Casa Felip és un edifici modernista situat al carrer Ausiàs Marc de Barcelona, el pis principal del qual alberga avui la seu de la Fundació Vila Casas. Originalment va ser la residència de la família Felip, que van encarregar la seva construcció́ a l’arquitecte Telm Fernandez i Janot (1855-1926), a l’any 1901. En el seu interior podrem observar una de les millors mostres de les arts decoratives del Modernisme, destacant els magnífics esgrafiats, els vitralls ornamentats amb flors i la forja de Manuel Ballarín.

 

Dissabte i Diumenge: Casa Amatller. Passeig de Gràcia, 41. Barcelona

 

La Casa Amatller obra clau de Josep Puig i Cadafalch, és un dels edificis que conforma la Mansana de la Discòrdia de Barcelona i una de les cases museu més completes artísticament de Cataluña. La visita al seu interior ens endinsa en l’univers d’ una residència d’una família burgesa de 1900, gracies a l’existència de tota la seva decoració́i mobiliari original i ens convida a descobrir la importància de la figura del Sr. Antoni Amatller, com a industrial xocolater, fotògraf de viatges i col·leccionista de vidre arqueològic.

La visita a la Casa Amatller presenta certes particularitats respecte a les visites de les altres Cases Singulars. Mentre a les demés cases, l’horari és d’11 a 14 hores, les visites a la Casa Amatller es divideixen en dos tipologies: visites audioguiades i visites guiades

A) Visites amb audioguia. Disponible en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès), i amb una durada d’aproximadament 45 minuts, les visites s’acompanyen sempre d’una tableta smart.

Els seus horaris són: 10:00, 10:30, 11:30, 12:30, 13:00, 13:30, 14:00, 14:30, 15:00, 15:30, 16:00, 16:30, 17:30, 18:00.

B) Visites guiades:

●11.00: Anglès

●12.00: Català

17:00: Castellà

Altres activitats singulars

Més enllà de les visites diàries, Cases Singulars ofereix visites guiades per a grups a altres cases singulars, itineraris de façanes per diferents edificis emblemàtics i visites combinades.

Visites guiades per a grups

Aquestes visites guiades es realitzen sempre sota petició de grups de mínim 15 persones i dins del marc de activitats anuals de Cases Singulars. La seva programació es realitza com a mínim una vegada al mes, i el seu calendari pot consultar-se sempre a través de la web www.casessingulars.com

Dins d’aquestes visites, podem trobar visites guiades a les següents cases i edificis emblemàtics de la ciutat de Barcelona:

– Taller Oleguer Junyent. C/ Bonavista, 22 Barcelona

– Torre Bellesguard, obra de Antoni Gaudí. C/ Bellesguard 16-20. Barcelona

– Acadèmia de Belles Arts. Passeig Isabel II, 1. Barcelona

– Casa de les Punxes. Avda. Diagonal, 420. Barcelona

– Hotel España. C/ Sant Pau, 9. Barcelona

Itineraris Singulars

Organitzades de forma mensual, Cases Singulars organitza diversos itineraris per les façanes més emblemàtiques de la ciutat. Aquests recorreguts es caracteritzen per ser visites comentades d’entre dos o tres hores per l’exterior de dos o tres edificis més l’accés a una de les cases singulars.

Entre la programació d’aquest any, destaquen els següents itineraris:

– Façanes Puig i Cadafalch: Organitzat en motiu del 150 aniversari del naixement de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch (1867- 1956) recorre les principals obres com Casa Amatller, Can Serra, Palau Baró de Quadras i Palau Macaya.

 

Mansana de la Discòrdia: Explica les façanes de la Casa Amatller (1898 – 1900) de Josep Puig i Cadafalch, la Casa Lleó i Morera (1902 – 1905) de Lluís Domènech y Montaner y la Casa Batlló (1904 – 1906) de Antoni Gaudí, i finalitza amb una degustació́ de xocolata en la Casa Amatller.

– Ruta Maçònica i Biblioteca Arús: amb recorregut per la Catedral, Porxos d’en Xifrè on es troba el conegut restaurant 7 Portes i visita guiada a la Biblioteca Arús.

 

– Hotels històrics i Degustació de xocolata. Inclou un recorregut per l’Avenida Palace, el mític Hotel Colon o l’Hotel Cuatre Nacions, i la visita a l’Hotel España per acabar amb una xocolata amb xurros.

 

 

 

– Ruta Mèdica. La ruta mèdica recorre la Capella de Sant Llàtzer i l’antic Hospital de la Santa Creu, actual seu de la Biblioteca de Catalunya que inclou una visita a la Acadèmia de Farmàcia situada en el mateix recinte de l’ antic hospital, i que proporcionava els medicaments per els malalts.

Visites combinades

Les visites combinades són una tipologia de visites que ens permet poder visitar dos cases a un preu reduït i especial. Sota l’existència d’ una història i missatge comú, estes visites tenen com a objectiu explicar i relacionar alguns elements comuns d’entre les diferents cases singulars i altres edificis emblemàtics.

A la programació del 2017, s’ofereixen les següents visites combinades:

– Acadèmia de Ciències i Acadèmia de Medicina

– Casa Amatller i Museu del Modernisme Català

– Casa Amatller i Palau Baró de Quadras

Sobre Cases Singulars

El projecte de Cases Singulars va ser creat l’any 2010 per

Laura Pastor Durán e Isabel Vallés Audouard.

Els seus inicis professionals tenen lloc a principis dels anys noranta, com a gestores d’ »

Amics dels Museus de Catalunya» encarregant-se de l’organització de diverses activitats culturals entre les que destaquen les visites a diversos museus i exposicions, cicles de conferències, activitats infantils i familiars, sortides i viatges culturals.

Més tard van participar en la gestió d’

Amics del Museu Nacional d’Art de Catalunya, preparant

l’organització de l’entitat per a que coincidís amb la inauguració del Museu després de la seva remodelació, a l’any 2004; y a l’any 2005 començarien a treballar per a la

Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, organitzant el Departament de Comunicació del Projecte de Rehabilitació i Restauració de la Casa Museu Amatller.

Durant aquests anys van crear

Amics de la Casa Amatller, i van organitzar diverses activitats i exposicions per acabar a l’any 2010 posant en marxa el seu gran somni: Cases Singulars.

Per a més informació:casessingulars@casessingulars.com

670 466 260