Casa de nines, 20 anys després , la versió en llengua catalana de l’èxit internacional
A doll’s house, part 2 de Lucas Hnath. Una adaptació del dramaturg nord-americà a partir del clàssic de Henrik Ibsen que iniciarà funcions al Teatre Romea el 25 de juny en el marc del Grec 2019 Festival de Barcelona. El director artístic del Teatre Romea,
Josep Maria Pou,
que havia participat en el muntatge de
Casa de muñecasdirigit per José María Morera al Teatro Bellas Artes de Madrid l’any 1983, s’ha mostrat il·lusionat per l’arribada d’aquesta nova producció al Teatre Romea. «
Casa de nines, 20 anys després és un regal imprescindible que podrà gaudir tant el públic que coneix l’obra d’Ibsen com aquella nova generació d’espectadors que desconeix aquesta obra mestra del teatre universal», ha declarat el director artístic del Teatre Romea.
Sílvia Munt és l’encarregada de portar el text de Hnath a escena, «una obra polièdrica, intel·ligent i escrita d’una manera apassionada». «Hnath fa un exercici perfecte per explicar les raons per les quals una dona necessita trobar la seva pròpia veu i lluitar per la seva llibertat», ha declarat. La directora del muntatge també ha volgut destacar que la peça no només parla de la llibertat com a finalitat última de l’acció de la seva protagonista, sinó de les conseqüències que aquesta comporta, tant per a Nora com per a la resta de personatges de l’obra. «La llibertat molts cops té una factura, la solitud; afrontar la vida sense recolzar-te en ningú».
En una posada en escena essencial i elegant,
Casa de nines, 20 anys després presenta l’individualisme més absolut en el qual els personatges s’enfronten als convencionalismes socials i a les morals establertes. Amb aquesta adaptació, Lucas Hnath imagina com seria una eventual tornada a casa per part de Nora, la protagonista del clàssic d’Ibsen, i configura un debat a quatre bandes on els personatges es disputaran la raó.
Un pòquer interpretatiu excepcional
Emma Vilarasau, Ramon Madaula, Isabel Rocatti i Júlia Truyol són els protagonistes d’aquesta coproducció del Grec Festival de Barcelona, el Teatre Romea i Verteatro. «Necessitava quatre grans violins per a aquest quartet de corda», ha declarat Sílvia Munt. «I no en podia tenir de millors», ha afegit. Per a la directora del muntatge, Casa de nines, 20 anys després és una obra d’actors, en què el pes rau en la interpretació i la paraula.
Emma Vilarasau assegura que Nora, el seu personatge, és «una dona inconformista que ha hagut de lluitar molt amb ella mateixa i les seves culpes per intentar aconseguir el que no tenia: la seva veu». Vilarasau també ha lloat a Hnath per «aconseguir parlar d’una problemàtica actual a través d’una història ubicada a finals del segle XIX o principis del XX».»Nora ha estat un viatge especial», ha declarat l’actriu. Ramon Madaula ha destacat l’evolució del seu personatge en aquesta seqüela del clàssic d’Ibsen. «Torvald entén que ha estimat malament», ha comentat l’actor. «Després de vint anys, Nora li fa entendre que ha estimat una dona per sentir-se bé amb ell mateix. És capaç d’acceptar això malgrat el seu orgull», ha afegit.
Isabel Rocatti considera que Casa de nines, 20 anys després parla sobre «un procés molt intern: la lluita per la llibertat». Per a l’actriu, la peça analitza la societat patriarcal en què «cadascú de nosaltres tenim el nostre rol. «El camí cap a la llibertat és de dues parts. I a l’obra és un camí de tots quatre», ha comentat. Per la seva banda, Júlia Truyol ha explicat que el seu personatge, l’Emmy, la filla de la protagonista, «representa el salt generacional entre el passat i el futur». En relació al conflicte entre personatges, ha volgut destacar que «l’Emmy posa un mirall davant Nora» en què no és important qui té la raó, sinó que el fet fonamental és que tots dos personatges tinguin l’opció de triar.
Casa de nines, 20 anys després inicia funcions el pròxim 25 de juny al Teatre Romea, i es podrà veure fins al 4 d’agost. L’estrena oficial de l’espectacle serà el 3 de juliol, a les 20.30 h