Carlos Raluy reobre l’emblemàtic London Bar de Barcelona
El local tornarà a cobrar vida de la mà del Circ Històric Raluy que ja està treballant en l’adequació i reparació de l’espai
El projecte de Carlos Raluy vol recuperar la música i l’espectacle en directe i ampliar l’espai de bar mantenint l’esperit històric amb un tracte diferenciat i de qualitat
El London Bar, inaugurat el juny del 1910, fa 107 anys, és un bar referent per molts artistes i aficionats del circ
La propietària, Eli Bertran, l’ha deixat en herència a Carlos Raluy perquè el transformi novament en un espai de torbada per la gent vinculada a la cultura
Aquest mes de maig tindrà lloc la festa d’obertura del nou local
Carlos Raluy, director del Circ Històric Raluy és el nou propietari del London Bar, mític punt de trobada dels artistes de circ, que tornarà a obrir les seves portes després de molts mesos tancats. Barcelona recupera un espai únic i emblemàtic que des de la seva obertura el 23 de juny de 1910 ha estat un referent per a molts artistes i aficionats del circ i punt de trobada de gent vinculada al teatre, al cinema i l’opera. El local del carrer Nou de la Rambla va tancar les seves portes el 2017, un any després de la mort de la seva propietària, Eli Bertran, que després de refusar diverses ofertes de compra, l’ha deixat en herència a Carlos Raluy perquè li doni continuïtat i mantingui l’essència del local. Ara, Carlos Raluy vol recuperar l’esplendor del local que manté un gran valor històric.
El nou projecte del Circ Històric Raluy: actuacions en directe i gastronomia funcional
Raluy ja està treballant en l’adequació i reparació de l’espai en un projecte a curt termini que vol tornar a incorporar la música i l’espectacle en directe i vol ampliar l’espai de bar amb oferta gastronòmica. El nou projecte liderat pel fundador i director de circ vol unir el passat i el present i establir vincles entre el circ tradicional i les noves generacions d’artistes de circ contemporani. En aquest sentit, el projecte tornarà a posar la cultura com a eix vertebrador del projecte. La voluntat del nou propietari és que el London Bar torni a ser un referent per a la gent de la cultura i es recuperi com a espai de trobada, en aquest sentit, Eli Bertran, no va trobar una millor persona per garantir l’essència i els valors del local vinculats a la cultura i el circ.
“Ara serà necessari buscar formules perquè el London torni a ressuscitar l’interès que es mereix i reconvertir-lo en un local emblemàtic i que la gent s’ho passi bé però amb serietat. També serà necessari realitzar unes tasques de restauració i posar-lo al dia conservant l’estil modernista del London amb un tracte diferenciat i de qualitat” explica Carlos Raluy.
Està previst que el nou local incorpori un espai dedicat al Circ Històric Raluy, que rememori la història familiar i la del circ fundat el 1983. En aquest sentit, s’ha decidit crear un nou espai escènic per a espectacles de circ i varietats on ara hi ha ubicat el magatzem.
Entre els projectes també hi ha sobre la taula l’adequació de l’altell com a oficines del Circ Històric Raluy.
El nou London Bar obrirà durant tot el dia, des del matí fins a la nit i oferirà un servei de gastronomia funcionalamb plats freds i tapes, tot amb producte nacional. El bar també oferirà un sucs naturals i vins de qualitat. A la nit, el bar oferirà un ventall ampli de cocteleria clàssica, tots els combinats portaran noms vinculats al món del circ.
La història del London Bar
El 23 de juny del 1910, Josep Roca Tudó, va inaugurar el London Bar i en molt poc temps l’espai es va convertir en un viver d’artistes que hi anaven a prendre un cafè abans de visitar agents artístics i buscaven contractació. A partir de la Guerra Civil el London Bar va esdevenir un local d’assaig per als artistes de circ. El 1949, després de la mort de Josep Roca, el local va passar a mans de Pedro Beltrán, mecànic de l’aviació republicana casat amb Dolors Roca, i l’any 1976 va passar mans de la seva filla, Eli Bertran, darrera propietària. A partir dels anys 60 la presència d’artistes al London Bar va decaure però tot i això es va mantenir molt viva la flama del circ gràcies a l’entusiasme i l’esforç de Bertran.
Al llarg dels seus 107 anys d’història han estat molts els artistes i escriptors que han passat pel London Bar: Pablo Picasso, Joan Miró, Antoni Gaudí, Ernest Hemingway, Antonio Machado, Carlos Gadel, Rogelio Rivel o els Frediani, entre molts d’altres.
L’espai encara conserva el trapezi que va col·locar Eli Bertran a sobre de la barra del bar, símbol de l’amor pel circ, respecte per la tradició i la voluntat que el London Bar continuï sent epicentre pel circ i una nova ubicació en el mapa cultural de la ciutat.
Aquest document ha estat realitzat a partir de la informació publicada per la Revista Zirkòlika en el seu número 53.