BARÓ D’EVEL CIRK CIE OBRES, al Mercat de les Flors del 12 al 15 de desembre de 2013

Barod'Evel_Obres1©Jordi Bover_3

Coproducció
MERCAT DE LES FLORS Companyia associada al Mercat de les Flors Del 12 al 15 de desembre de 2013 A les 20:30 h (diumenge 18 h) Preu 12€

OBRES
Coincidint amb les obres del Mercat de les Flors, la companyia de circ contemporani Baró d’Evel presenta al Mercat un treball en construcció, embrió del que serà el seu proper espectacle, en el què hi donaran cabuda a diferents petites peces que succeiran als recons menys coneguts del Mercat…
La companyia catalano-francesa continua en la recerca dels seus llenguatges eclèctics, com el moviment, la música, llenguatges de circ, arts plàstiques…

L’espectacle serà una visita d’obres que es trasllada a la creació artística: no saber què està acabat i què no ho està… El públic podrà conèixer les entranyes del teatre i alhora apropar-se a uns creadors molt a fons, d’una manera molt íntima, coneixent la seva feina des de dins. I un fet a destacar: aquest viatge efímer tindrà lloc només en aquestes circumstàncies al Mercat de les Flors.

En aquesta mena de recorregut creatiu Baró d’Evel continuarà desenvolupant els seus temes de referència, com l’animalitat, la humanitat, la imperfecció, la fragilitat, les oposicions…

L’espectacle tindrà una capacitat per a 300 persones: a partir d’una primera escena col·lectiva, el públic es dividirà en grups de 50 persones i tothom veurà els diferents números però en recorreguts diferents per tal de poder mantenir la proximitat de l’obra.

Obres comptarà amb la interpretació de diferents artistes, com la intervenció de la ballarina Lali Ayguadé, entre d’altres. I els animals també hi seran de nou presents: torna a l’escenari el cavall Bonito (que va actuar a Le sort du dédans ), a més a més d’un corb i d’un grup de periquitos.
Per a aquesta peça Blaï Mateu i Camille Decourtye s’acompanyen d’altres intèrprets de diferents disciplines, com la Lali Ayguadé (ballarina), Noémie Bouissou (màstil xinès i contorsió), Ricardo Martell (serigrafia), Julian Sicard (acròbata), Piero Steiner (actor) i Mado & Tino (músics). I els animals també hi seran novament presents: torna a l’escenari el cavall Bonito (que ja vam poder veure actuar a Le sort du dédans ) i el cavall Hengo, a més a més d’altres sorpreses…
Un viatge nocturn, un so, una llum. Una festa reinventada, la descoberta d’un món nou, els subterranis, les golfes, potser hi ha animals, potser són els homes que es guien per l’instint…

Baró d’Evel és companyia associada al Mercat de les Flors; el Mercat els dóna suport a les seves creacions i el seu desenvolupament. Aquesta companyia ha actuat al Mercat en diferents ocasions: la temporada 2009- 10, amb Le sort du dédans , espectacle que va significar la revelació de la companyia; dos anys més tard, el desembre de 2012, el Mercat va coproduir Mazùt , peça que també va aconseguir un gran èxit de crítica i públic.

Fitxa artística

Direcció artística
Camille Decourtye, Blaï Mateu Trias
Col·laboradors
Bonnefrite Equip artístic Lali Ayguade, Noémie Bouissou, Camille Decourtye, Blaï Mateu Trias, Ricardo Martell, Julian Sicard, Piero Steiner, Mado & Tino Equip tècnic Boris Billier, Marc Boudier, Adèle Grépinet, Laurent Jacquin, Nadine Nay, Fanny Thollot
Producció & difusió
Marie Bataillon / Marie Dubois

Baró d’Evel cirk cie

Els projectes de Baró d’Evel neixen sempre d’un impuls cap a la improbabilitat, a la frontera entre la intimitat i la proesa. Cada projecte és concebut com una partitura sonora, i corporal, com un quadre, una immersió.
Els llenguatges de Baró d’Evel són el moviment, l’acrobàcia, els portés : és a través de la participació del cos, l’entrenament diari, com neixen les pistes de recerca. També és la matèria, l’objecte, abordat a través de la manipulació, la desviació, sempre dirigint la mirada cap a la simplicitat, més que no pas cap a l’ostentació.
El punt de partida dels espectacles és sovint una elecció escenogràfica decidida, un qüestionament sobre el lloc que ocupa l’espectador en l’espai.

El ritme, la veu i el so tenen un paper preponderant en el treball d’escriptura, amb la finalitat de situar la musicalitat al centre de l’acció i crear una relació directa i sensorial.
Durant les creacions, es tracta de deixar ressorgir les imperfeccions del cos en acció, les seves efervescències internes, les seves desmesures fràgils, i fer veure l’estranya solidesa del desequilibri. Es tracta també d’encarnar éssers que s’improvisen, que s’adapten, éssers instintivament simples i profundament sorprenents, evocant rols, estats, més que no pas personatges.

A Baró d’Evel li agrada buscar en les oposicions, els intersticis, els estats intermediaris, les cruïlles, llocs de transformació on esdevenim un altre, on l’absurd ens allibera del sentit. Perquè aquestes paradoxes, aquestes friccions són les que posen en perill, i obren portes.

I també hi ha la presència de l’animal: els cavalls formen part de la vida i el treball de la companyia. Aquest mètode porta més lluny els qüestionaments sobre l’animalitat, la identitat: el cavall desperta l’instint, el sentit de la improvisació, empeny els artistes, i també els espectadors, cap a un «aquí i ara».
Trajectòria

2000 Creació de Baró d’Evel cirk cie (col·lectiu de sis artistes: Julien Cassier, Adrià Cordoncillo, Camille Decourtye, Mathieu Levavasseur, Nicolas Lourdel i Blaï Mateu-Trias) 2000 ¿Por qué no? , espectacle fundador al carrer 2002 Premi Jeunes Talents Cirque pel projecte Bechtout’ 2003 Bechtout’ , espectacle de sala (premis al millor espectacle i la millor interpretació al festival TAC 2005 de Valladolid) 2005 Petit cirque au marché , projecte per als mercats de la regió Migdia-Pirineus 2006 Codirecció de la companyia: Camille Decourtye i Blaï Mateu Trias 2006 Ï, solo de pallasso de Blaï Mateu Trias, espectacle de sala (beca Beaumarchais 2006, premi del jurat del festival TAC 2007 de Valladolid) 2009 Le Sort du dedans , espectacle en envelat, circ itinerant (Premi Ciutat de Barcelona 2009 al millor espectacle, Premi Nacional de Circ de Catalunya 2010, premi al millor espectacle del festival TAC 2010 de Valladolid, Premi Zirkòlika a la millor creació musical 2010) 2012 Mazùt , espectacle de sala

La companyia té la seva seu a Lavelanet de Comminges i rep l’ajuda de la Direcció Regional de Cultura de Migdia-Pirineus des del 2010 i del Consell Regional Migdia- Pirineus des del 2008.

La direcció artística

Camille Decourtye i Blaï Mateu Trias, un duo francocatalà Treballen junts des de fa més de quinze anys, conceben cada projecte com una partitura sonora, una immersió, un viatge. En la seva recerca sobre el moviment, com també en la seva relació amb l’escriptura, treballen el ritme, la veu, el so… amb la finalitat de situar la musicalitat al centre de l’acció i crear una relació directa i sensorial amb l’espectador. El 2004 van incorporar els cavalls en el treball de recerca de la companyia. Aquest enfocament els va empènyer més lluny en el seu qüestionament sobre l’animalitat i la improvisació. A partir del 2007, dirigeixen un projecte de circ itinerant, Le Sort du dedans , un espectacle que permet concebre un envelat de circ i un espectacle interior singular i que també respon a la seva necessitat de fer néixer una companyia per defensar un projecte artístic sòlid a les carreteres de França i Europa.

En les seves creacions per a Baró d’Evel han col·laborat amb diversos artistes, com ara André Minvielle, Pierre Heydorff, Sébastien Lalanne, Dimitri Jourde, Abdel Senhadji, Jean Gaudin, Virginie Baes i Michel Cerda, que ha participat en quatre de les seves peces. El 2012, per a la creació de Mazùt , i ara el 2013, han treballat amb els ballarins del grup creatiu Mal Pelo i amb l’artista i pintor Bonnefrite. Aquestes trobades han estat importants, ja que han contribuït a l’evolució d’aquest duo francocatalà en els seus qüestionaments i ambicions artístiques.
Camille Decourtye Va créixer en el món del cavall mentre estudiava música al conservatori. Es va formar en volteig de banquina i bàscula a les escoles nacionals de França (a l’Escola Nacional de les Arts del Circ de Rosny-sous-Bois, ENACR, i després al Centre Nacional de les Arts del Circ de Châlons-en-Champagne, CNAC).
Paral·lelament, va desenvolupar un treball sobre la veu, va fer diverses estades pràctiques en músiques del món i cant gitano, i el 2006 va fer el curs del Music’halle de Tolosa. El 2004 va impulsar la incorporació del cavall en els projectes de la companyia, fet que li va permetre desenvolupar un treball de llibertat i comunicació mitjançant el cos, buscant el joc i destacant la singularitat de cada cavall.
És autora i intèrpret del conjunt dels espectacles de Baro d’evel. Després de l’experiència del grup amb ¿Por qué no? i Bechtout’ , va dirigir el projecte Petit Cirque au marché , i a partir del 2006 s’ha fet càrrec de la direcció de la companyia amb Blaï Mateu Trias i ha concebut els projectes Le Sort du dedans i Mazùt .
Blaï Mateu Trias Nascut a Barcelona, va créixer en una família immersa en els corrents artístics catalans de l’era postfranquista. Amb la companyia de Tortell Poltrona, va participar en les primeres expedicions de Pallassos sense Fronteres.

Es va formar en les arts del circ a França (Escola Nacional de Circ de Châtellerault, ENACR de Rosny-sous-Bois i CNAC de Châlons-en-Campagne), on ha treballat amb artistes com Heddy Maalem, Beñat Achiary, Philippe Decouflé, Laurence Mayor, Eugène Durif i Francesca Lattuada, entre d’altres.
També és autor i intèrpret del conjunt d’espectacles de Baro d’evel i el 2006 va tenir la seva primera experiència de solo amb l’espectacle Ï, on qüestionava el circ a través de la seva forma i el combinava amb una matèria històrica i dramàtica. Després de l’experiència col·lectiva, a partir del 2006 dirigeix la companyia amb Camille Decourtye i concep els projectes Le Sort du dedans i Mazùt .