Arriba Santa Eulàlia! La ciutat es guarneix per a la festa ( del 7 al 12 de febrer)

santa-eulalia-1

Arriba Santa Eulàlia!

La ciutat es guarneix per a la festa

Tot i que el 1687 el Consell de la Ciutat va nomenar patrona la Verge de la Mercè, l’any 1714 encara era santa Eulàlia, qui rebia la devoció incondicional dels barcelonins. De fet, la ciutat es posava a les seves mans quan s’intuïa un perill, com ara el setge borbònic que va acabar tràgicament l’11 de setembre. Enguany, la festa de la copatrona se celebra en el marc del tricentenari d’aquells fets, amb una generosa oferta que inclou actes populars, homenatges, exposicions i altres activitats que combinen tradició i modernitat.

El Born Centre Cultural serà el cor de la celebració. Gairebé 1.500 espelmes hi recrearan, amb llum, el logotip del Tricentenari BCN en l’acte inaugural de la festa (7 de febrer, 20 h), una imatge gegant feta de llum a la qual retran honors els Protocols de l’Àliga. I és que, a les 20.15 h, l’Àliga i el Lleó de la Ciutat, els Gegants de Santa Maria del Mar, la Coronela de Barcelona, els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda i els Ministrers de la Ciutat passaran pel Born en el seu cercavila cap a la basílica de Santa Maria del Mar. A més, del 7 al 9 de febrer, en caure la nit, el Born Centre Cultural serà l’escenari d’un altre festival de llum, quan les flames de tres-centes espelmes l’il·luminaran alhora que la companyia Efímer presentarà una instal·lació que afegirà caliu a la festa (dies 7 i 8, de 18.30 a 23 h, i dia 9, de 18.30 a 21 h).

A Per Santa Eulàlia… tots a cavall! (del 7 al 12 de febrer), els Cavallets Cotoners de Barcelona, membres destacats del bestiari històric de la ciutat, sortiran de passeig en companyia de cavallets procedents d’arreu de Catalunya, en record d’un dels episodis del setge del 1714, quan un grup de combatents va creuar les línies borbòniques per anar en cerca dels cavalls que en aquell moment necessitava la ciutat.

Com a acte central, i un dels més significats del programa, els barcelonins del 2014 podran admirar La bandera de Santa Eulàlia, una peça amb tres-cents anys d’història al darrere i que forma part de l’exposició Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714, una de les mostres permanents del Born Centre Cultural que, com el jaciment o la resta d’espais del recinte, podrà ser visitada en la jornada de Portes obertes al Born Centre Cultural el dia 12 (de 10 a 20 h).

Més enllà del barri de la Ribera, la festa trobarà un altre escenari a la Rambla: el Palau de la Virreina acollirà l’exposició de l’imaginari festiu de Cardona, ciutat convidada a la celebració (de l’1 al 16 de febrer, de 10 a 20 h) i l’última plaça que va caure en mans borbòniques el 1714. Un total de tretze gegants, a més dels nans i de la nova àliga del seu bestiari, ballaran al costat de bastoners o de la Banda de Música de Cardona.

I no podem tancar el programa de Santa Eulàlia sense parlar dels actes que protagonitzarà La Coronela de Barcelona: el dia 7 (20 h) participarà a la sortida dels Protocols de l’Àliga des de la plaça de Sant Jaume i, tot seguit, i juntament amb els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, retrà homenatge als defensors de la ciutat al Fossar de les Moreres (20.15 h). La Coronela tornarà a ser protagonista de la festa el matí del dia 12 (9.45 h), amb la col·locació del penó al balcó de l’Ajuntament de Barcelona.

Link directe: http://tricentenari.bcn.cat/ca/programa/noticies#node-689