Arriba la 13a edició del Zoom, el Festival Internacional de Ficció per a Televisió
El presentador dels programes Òpera en Texans i This is Opera, Ramon Gener, Premi d’Honor i la jove actriu catalana Alba Ribas, Premi Auguri Sita Murt
La inauguració del festival comptarà amb l’estrena en primícia del film Fassman, l’increïble home radar, de Joaquim Oristrell
La Xirgu, Habitaciones Cerradas, Res no tornarà a ser com abans (Espanya); Peter Pan Man (Holanda); Clara Immerwahr (Àustria-Alemanya); Des Roses en hiver (França) i The outlaw Michael Howe (Austràlia) seran les pel·lícules de la secció oficial d’enguany
Aquesta edició el Zoom presenta una nova secció, KM0 que, amb la col·laboració de BBVA Catalunya Caixa, mostrarà propostes de joves creadors de la comarca de l’Anoia
Del 25 al 29 de novembre torna una nova edició del Festival Zoom, el festival Internacional de Ficció per a televisió, a Igualada (Barcelona). Una cita imperdible per a tots els amants de la ficció per a televisió de Catalunya, l’Estat Espanyol i d’arreu del món.
La inauguració del festival d’enguany serà el proper dimecres 25 de novembre a les 20.30h al Teatre Municipal l’Ateneu, i hi tindrà lloc l’estrena en primícia del film Fassman, l’increïble home radar, de Joaquim Oristrell, que comptarà amb la presència de membres del repartiment de la pellícula. A la inauguració, Ramon Gener, dels programes Òpera en Texans i This is Opera recollirà el Premi d’Honor d’aquesta edició.
D’altra banda, la cloenda i el lliurament de la resta de premis del Zoom serà el dissabte 29 de novembre a les 21.00h al Teatre Municipal l’Ateneu. Prèviament, a les 18h, es projectarà un capítol inèdit de la sèrie Merlí, amb la presència dels protagonistes de la sèrie i de l’equip tècnic.
La Xirgu (Espanya, 2015) de Sílvia Quer; Habitaciones cerradas (Espanya, 2015) de Lluís Maria Güell; Res no tornarà a ser com abans (Espanya, 2015) de Carol López; Peter Pan Man (Holanda, 2015) de Michiel Ten Horn; Clara Immerwahr (Àustria-Alemanya, 2014) de Harald Sicheritz; Des roses en hiver (França, 2014) de Lorenzo Gabriele i The Outlaw Michael Howe (Austràlia, 2013) de Brendan Cowell seran les pellícules que formaran part de la secció oficial d’aquesta edició.
Les entrades del Zoom Festival (Secció Oficial, ReZoom i gala de cloenda) es poden comprar anticipadament en aquest enllaç o al mateix Ateneu Igualadí, una hora abans de cada projecció. La resta de seccions són d’accés gratuït fins a completar aforament.
RAMON GENER, PREMIAT D’HONOR DEL ZOOM 2015
Ramon Gener és llicenciat en Humanitats i en Ciències Empresarials. Va començar la seva formació com a músic estudiant piano al Conservatori del Liceu i la va completar amb Anna Maria Albors. Per recomanació de la soprano Victòria dels Àngels va començar a estudiar cant sota la seva supervisió. Va completar els seus estudis vocals a Varsòvia amb el baríton Jerzy Artysz i a Barcelona amb el tenor Eduard Giménez.
Després d’una carrera de diversos anys com a baríton va deixar de cantar i va començar una nova etapa com a divulgador musical oferint conferències sobre el món de la música “clàssica” i l’òpera. El ressò d’aquestes conferències el van portar fins al món de la televisió. Primer a TV3 amb el programa Òpera en texans i després a l’escena internacional amb This is Opera, una coproducció espanyola i alemanya gravada en anglès i espanyol que es pot veure a molts països del món. També s’ha introduït en el món literari amb la publicació del seu primer llibre: “Si Beethoven pogués escoltar-me” i la preparació del segon llibre que apareixerà a la primavera del 2016.
ALBA RIBAS, PREMI AUGURI SITA MURT
Alba Ribas s’ha donat a conèixer per haver format part de l’elenc de l’exitosa sèrie d’Antena 3 El barco. Al cinema, l’actriu catalana va començar treballant amb el director Christian Molina a Diari d’una ninfòmana. Després, va participar a Animals, de Marçal Forés; XP 3D, de Sergi Vizcaíno, i Barcelona, nit d’estiu, de Dani de l’Ordre. Actualment, acaba d’estrenar el film El cadàver d’Anna Fritz, d’Hèctor Hernández Vicens, on ha tingut el paper protagonista i que també ha presentat en els festivals Cinefiesta de Lisboa, BFI London Film Festival i Sitges, en secció oficial.
També ha treballat en el teatre, protagonitzant obres com L’Onada, de Marc Montserrat Drukker, al Teatre Lliure de Barcelona; aquest muntatge es va representar després al Teatro Valle-Inclán de Madrid amb un altre repartiment, sent Alba Ribas l’única actriu de l’elenc original que va mantenir el seu paper.
SECCIÓ OFICIAL DEL FESTIVAL ZOOM 2015
Fassman, l’increïble home radar (Espanya, 2015) de Joaquim Oristrell, és un thriller basat en la història del famós mentalista català Josep Mir Rocafort, l’hipnotitzador més cèlebre de la seva època a qui sempre va acompanyar la polèmica. Josep Mir Rocafort, conegut internacionalment com a mentalista amb el nom de Fassman, rep un anònim en el qual es qüestiona el seu nivell professional i se l’amenaça amb destruir-li la carrera. Abans que acabi el curs del recentment inaugurat Institut Fassman, el mentalista haurà de descobrir la identitat del seu enemic entre els seus trenta alumnes. Aquest film forma part de la secció oficial fora de concurs.
Amb Juanjo Puigcorbé, Nausicaa Bonnín, Carmen Balagué, Roger Casamajor, Enric Cambray, Mercedes Sampietro, Berta Giraut, Ferran Herrera, Jofre Borràs, Marc Galcerà, Jordi Costa, Pep Molina i Hermann Bonnín.
La Xirgu (Espanya, 2015) de Sílvia Quer és una tvmovie d’època que mostra la difícil relació de Margarita Xirgu i els autors Federico García Lorca i Valle Inclán a través d’històries d’amor, desamor i llibertat. A l’any 1927, en plena dictadura de Primo de Rivera, Margarita Xirgu es debat entre estrenar o no l’obra de teatre Mariana Pineda, de Lorca. Les autoritats l’amenacen amb la presó o el desterrament si representa aquesta obra llibertària. Però sembla que res la fa dubtar, fins que Valle Inclán i el mateix Lorca també s’hi oposen. Tots dos coincideixen amb el mateix ultimàtum: o ells o l’estrena.
Amb Laia Marull, Fran Perea, Luís Zahera, Pere Ponce, Pau Durà, Miriam Iscla, Antonio Dechent i Marc Rodríguez.
Habitaciones cerradas (Espanya, 2015) de Lluís Maria Güell és una mini-sèrie de dos capítols que adapta la novella homònima de Care Santos, traduïda a una desena de països. És un melodrama ambientat en dues èpoques, l’actualitat i les primeres dècades del segle XX centrat en la història dels Lax, una poderosa família burgesa de Barcelona. Violeta Lax torna a Espanya per supervisar les obres que han de convertir l’antiga mansió de la família en un museu dedicat al seu avi, Amadeu, un famós retratista. Però l’aparició d’un cos momificat en una habitació secreta portarà a la Violeta a descobrir el fosc passat de la seva família.
Amb Adriana Ugarte, Álex García, Laia Costa, Bea Segura, Ramón Madaula, Jan Cornet, Francesc Orella, Raúl Peña, Diana Gómez, Toni Sevilla, Marc Cartes, Rosa Boladeras i Míriam Iscla.
Res no tornarà a ser com abans (Espanya, 2015) de Carol López és l’adaptació de l’obra teatral amb el mateix nom, que reflexiona sobre el món en parella. El film parla dels secrets i les pors a fer-se adults en parella i reflexiona sobre els mecanismes de les relacions personals. Amb un llenguatge quotidià, recrea situacions en les que el públic es pot emmirallar i identificar-se amb els personatges.
Peter Pan Man (Holanda, 2015) de Michiel Ten Horn, narra la història d’un etern estudiant de 32 anys, en Thijs, que visita la casa de la seva germana per fer una rentadora i coneix la Lisa, la mainadera, una noia de 16 anys. Sense proposar-s’ho, la Lisa té un profund efecte sobre en Thijs, revelant una insatisfacció profundament arrelada amb el seu propi comportament passiu.
Clara Immerwahr (Àustria-Alemanya, 2014) del director Harald Sicheritz, és una pellícula biogràfica que explica la vida de la primera dona de la Universitat de Breslau que va obtenir un doctorat, la Clara Immerwahr. Tot i que se suposava que el seu lloc era a la cuina, ella va perseguir el seu somni de convertir-se en científica. Però, en casar-se amb el químic Fritz Haber, la seva vida comença a caure en una crisi existencial perquè es converteix en una simple assistent d’ell. A més Haber traeix el seu objectiu d’utilitzar la química per al bé de la humanitat i desenvolupa un gas verinós emprat per l’exèrcit alemany en la I Guerra Mundial. El film mostra com Clara Immerwahr fou una dona pionera, pacifista i activista dels drets de les dones. Motius que la van portar a enfrontar-se al seu marit i a ser considerada una traïdora de la pàtria.
Des roses en hiver (França, 2014) de Lorenzo Gabriele és un drama sobre l’eutanàsia, el dret de les persones a decidir la seva mort, si pateixen una malaltia terminal. Jean, que pateix una malaltia incurable, ha decidit acabar el seu tractament i posar fi als seus dies. Amb la seva esposa, Madeleine, anuncia la notícia als seus fills, que se sorprenen per la seva decisió. Les diverses reaccions dels fills revelen les seves personalitats individuals, debilitats i les seves relacions familiars. Un film francès que, d’una forma commovedora i reflexiva, aporta esperança a un tema tan cruel i humà al mateix temps.
The Outlaw Michael Howe (Austràlia, 2013) del director Brendan Cowell és un drama ambientat l’any 1814, on s’explica la dissolució de la colònia penal britànica Van Diemen Land. El convicte anglès Michael Howe, impulsat per la lleialtat i l’odi cap a aquells a qui va servir, juntament amb una jove aborigen, converteixen una banda de convictes i desertors desesperats en un exèrcit temible. És la història d’homes que es rebel·len contra la corrupció establerta en aquella època.
A part de les tvmovies nacionals i internacionals de la Secció Oficial, al llarg dels cinc dies del Zoom es podran veure els habituals i exitosos curtmetratges, així com les seccions Zoom Especial; Zoom Didàctic, per a les escoles de la comarca de l’Anoia; Zoom Docs, amb els millors documentals per a televisió i la secció de curtmetratges i websèries Zoom Jove, programada pels igualadins Joan Fitó i Marta Berenguer. També, un any més tindran lloc les Zoom Class, les classes magistrals per a joves professionals del Zoom.
La novetat d’enguany, pel que fa a les seccions, es la nova Secció KM0, que presenta propostes de joves creadors de la comarca de l’Anoia.
SECCIÓ ZOOM ESPECIAL
La secció Zoom Especial comptarà amb dues projeccions inèdites de les sèries de televisió Merlí i Carlos Rey Emperador.
Merlí és la nova sèrie de TV3, produïda per Nova Veranda 2010, amb idea i guió d’Héctor Lozano i direcció d’Eduard Cortés. Al Zoom podrem veure la projecció inèdita del capítol número 12 de la sèrie. La ficció gira al voltant d’un professor de filosofia i la relació amb els seus alumnes de batxillerat. Merlí ressucita per als alumnes Sòcrates, Hume, Nietzsche i altres figures del pensament, per a fer de fil conductor a cada capítol de la sèrie. Com si fos un nou Aristòtil, Merlí els ensenya a qüestionar les coses, a reflexionar… Tot i això, el seu caràcter irònic i a vegades irritant serà polèmic dins i fora de l’institut. No tothom està disposat a aguantar-lo.
Amb Francesc Orella, Pau Durà, Pere Ponce, Anna M. Barbany, Jordi Martínez, Marta Marco, Victòria Pagès, David Solans, Candela Antón, Marcos Franz, entre d’altres.
Pel que fa a Carlos Rey Emperador, dirigida per Oriol Ferrer i produïda per Diagonal TV i TVE, la sèrie ens mostra la trajectòria de Carles d’Habsburg, des de la seva accidentada arribada a terres espanyoles, fins a la culminació d’aquest hereu de les corones de Castella i Aragó. La sèrie pretén respondre a interrogants com, per exemple, com un jove estranger menyspreat en els seus dominis peninsulars va acabar fent d’Espanya la base per forjar un imperi transcontinental? O com va poder fer-ho, enfrontat a rivals tan poderosos com Francesc I, Soliman el Magnífic, Enric VIII, o fins i tot, la Santa Seu?
Amb Álvaro Cervantes, Blanca Suárez, Eric Balbás, Juanjo Puigcorbé, Eusebio Poncela, Alberto San Juan, Laia Marull, Mónica López.
SECCIÓ ZOOM DIDÀCTIC
La proposta d’enguany de la secció Zoom Didàctic per als més petits és Ernest & Célestine (França, 2013), de Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier. Un film d’animació que narra la història d’Ernest, un enorme ós músic ambulant rondinaire, però de gran cor, que acull a casa la petita Célestine, una rateta òrfena que s’ha escapat del món subterrani dels rossegadors. Tot i que al món dels óssos està mal vist fer-se amic d’un ratolí, aprenen a respectar-se i a conèixer-se. Entre ells sorgirà una gran amistat que desafiarà l’ordre establert.
La pel·lícula està basada en una sèrie de llibres infantils del mateix nom publicats per l’autora i il·lustradora belga Gabrielle Vincent. El film va guanyar el Premi Cèsar a la Millor Pel·lícula d’Animació a l’any 2013 i ha estat nominada a diversos premis com els Oscar i els Premis Annie, de la Animated Film Association.
SECCIÓ KM0
La nova secció del Festival Zoom KM0, amb la col·laboració de BBVA Catalunya Caixa, farà propostes de creacions de joves creadors de l’Anoia.
Aquest any, KM0 presenta el film Tu y yo (República Dominicana, 2014) d’Oriol Estrada i Natàlia Cabral, que narra la història de la Doña, dona d’uns 70 anys, i Aridia, una jove criada, que viuen juntes en un petit apartament ple d’orquídies al centre de Santo Domingo. Aridia neteja la casa, la senyora treballa al seu jardí i quan no hi ha molta feina, comparteixen xafarderies sobre el veïnat.
També comptarem amb la projecció d’Història d’una plaça, de la Moixiganga als Moixiganguers (Espanya, 2015), realitzat per Helena Aparisi i Jordi Còdol, amb la col·laboració de Maria Antònia Bisbal i Ricard Segura. Aquest documental es va fer en motiu del XXè aniversari dels Moixiganguers d’Igualada i es va rodar a Valls, Vilafranca, El Vendrell i Igualada. El film narra com la plaça d’Igualada va quedar integrada en el circuit de places castelleres i un seguit de castellers històrics que fa anys que han vingut a actuar a la plaça amb les seves respectives colles comparteixen els seus records i experiències.
Color Esperança (Espanya, 2014), de Dan Ortínez és un curtmetratge sobre un campament del poble sahrauí que narra aquesta conflicte incòmode pels interessos econòmics de l’estat marroquí, l’estat espanyol i la Unió Europea.
El documental La lluita a la motxilla (Espanya, 2013) de Dan Ortínez s’ambienta a El Salvador, per narrar la història de les dones que van lluitar a la guerra d’aquest país i que recull la vida i assassinat de l’Alba, una veïna de Gares (Navarra) que va participar a la guerrilla salvadorenya.
SECCIÓ ZOOM DOCS
A la secció Zoom Docs trobarem una selecció dels millors documentals per a televisió dels darrers anys com Tu també pots (Espanya, 2015), d’Anna Llauradó. En aquest treball es mostra com a l’escola Agora Sant Cugat International School, nens i joves investiguen la realitat local i internacional d’altres nens més desafavorits i connecten amb un orfenat de Kènia i un menjador social de Sant Cugat. S’hi impliquen mes rere mes i euro a euro, renuncien a petits capritxos i així aconsegueixen crear una petita escola a Kènia i aliments per a la despensa del menjador social.
La projecció d’aquest documental al Zoom festival compta amb la col·laboració de International Center Unesco for Audiovisual Creativity.
També es podrà veure El Gran Silenci, Horta de Sant Joan (Espanya, 2015), de Carles Caparraós que recull, a partir de la reconstrucció dels fets i la identificació de tots els factors que van influir en l’incendi d’Horta de Sant Joan del passat 2009, les lliçons apreses i reflexiona sobre la necessitat de gestionar bé els boscos. Per a dur-ho a terme, s’entrevista els testimonis dels fets, els membres del GRAF que van treballar per controlar l’incendi, i s’utilitzen colpidores imatges d’arxiu, algunes d’inèdites en televisió, captades pels mateixos membres del cos de Bombers.
ZOOM CLASS
A la Zoom Class d’enguany es duran a terme dues masterclass. Dijous 26 de novembre a les 9.30h tindrà lloc al Teatre Municipal de l’Ateneu Igualadí, la masterclass sobre el desenvolupament d’un projecte d’animació, el disseny i les necessitats, conduïda pel departament d’infantils de TV3. En aquesta classe s’aprendrà com es produeixen les pel·lícules d’animació, que per la seva particularitat, tenen un disseny i necessitats especials.
D’altra banda, el divendres 27 de novembre a les 9.30h hi haurà la classe sobre el film Teresa, de TVE. Primer es durà a terme la projecció i posteriorment hi haurà una xerrada sobre com es va fer el film. Jorge Dorado, director de la pel·lícula i Maite López Pisonero, productora de TVE, ens explicaran la gestació i desenvolupament d’aquesta important coproducció.
En el film es narra la vida de Teresa, una adolescent actual, rebel, dispersa i incapaç de concentrar-se en els estudis des de la mort de la seva mare, s’aboca al llibre de la vida de Santa Teresa de Jesús. Amb aquesta lectura comença un viatge cap a l’Espanya convulsa i canviant del segle XVI que la portarà a revira la vida de Teresa de Jesús. La jove Teresa descobreix una dona forta, aventurera, capaç d’enfrontar-se a tot per tal de canviar les coses i per fundar un nou ordre, les Carmelites Descalces. No falten escenes de viatge, fugida, passió religiosa i judicis amb la Inquisició.
PREMIS DEL ZOOM 2015
A més del Premi d’Honor i el Premi Auguri Sita Murt, el Jurat Oficial atorgarà els premis a Millor Pel·lícula, Millor Director, Millor Guió i a més, una de les novetats de l’edició d’enguany del Festival Zoom és la creació del nou Premi a la Millor Interpretació, que també s’entregarà durant la Gala de Cloenda.
El Jurat Oficial d’enguany, està composat per destacats professionals com la cineasta i crítica de cinema Anna Petrus; Oriol Ferrer, guionista i director que actualment dirigeix la sèrie Carlos Rey Emperador; Pep Pla, actor, director de teatre, director del festival Terrassa Noves Tendències TNT; i Toni Marín, realitzador, creatiu i productor d’audiovisuals, cinema i projectes culturals i d’entreteniment, que ha treballat en films com Arrugas i Bicicleta, cullera, poma.
D’altra banda, el Jurat de la Crítica, del qual formen part professionals del món de la comunicació, s’encarrega d’atorgar el Premi a la Millor Sèrie Espanyola.
A més, durant la gala de cloenda també s’entregarà el Premi al Millor Pilot de Ficció del Showcase que es farà a Barcelona el divendres 27 de novembre i també s’entregaran els Premis a Millor Curtmetratge i Millor Websèrie.
Pel que fa al Premi D.O. Catalunya, hi participaran els films 13 dies d’octubre (Espanya, 2015), del director Carlos Marques-Marcet sobre els darrers dies del president Lluís Companys i també les pel·lícules Fassman, l’increïble home radar, Habitaciones Cerradas, La Xirgu i Res no tornarà a ser com abans.
I també el Jurat Jove del Zoom, composat per estudiants de diversos instituts d’Igualada i presidit per un professional del món audiovisual, atorgarà el Premi del Jurat Jove.
EL II SHOWCASE A BARCELONA JA TÉ PILOTS SELECCIONATS
Degut al gran èxit de la primera edició i per segon any consecutiu el Festival Zoom es trasllada a Barcelona per continuar apostant per les websèries i el talent més jove al Showcase de Pilots de Ficció, organitzat conjuntament amb la revista online Serielizados.com. Serà una tarda de projeccions d’una selecció dels projectes més interessants de la ficció televisiva emergent. Amb el recolzament de Moritz, Filmin, UltraMagic Balloons, CCCB i Blanquerna (Universitat Ramon Llull).
Després del visionat de més de 20 pilots de sèrie o websèrie, l’organització del Showcase ha deliberat en seleccionar les següents propostes:
– Piezas, de Show Time Line. Dirigida per Pol Mallafré i escrita per Misael Sanroque.
– Soy Presidente, de Christian Flores.
– Mediocrity, de Pep Feliu (Malvo Films).
– Air, de DS media / Filasexta. Escrita i dirigida per Carlos Martín Pazo.
– No we can’t. Dirigida per Laia Alsina i Mireia Giró Costa, escrita per Laia Alsina.
– Contra-tiempo, de Dioptria Films. Escrita i dirigida per Albert Xifra, Miquel Segarra i Víctor Solanes.
– Hipsterland. Dirigida per Damià Serra i escrita per Marc Sarrats i Ivan Panisello.
Abans de l’exhibició del primer capítol de cada proposta seleccionada, hi haurà una masterclass tancada per a tots els creadors dels més de 20 pilots inscrits, a càrrec de David Victori, director i guionista de curtmetratges com La Culpa o Reacción, llargmetratges com Hijo de Caín i recentment la websèrie Zero, produïda per Michael Fassbender i Ridley Scott i estrenada als Festivals de Venècia i de Sitges.
Posteriorment, un panell d’alt nivell format per creadors, productors, televisions i crítics, com Maite Pisonero de TVE, Paco Escribano (productor – Minoria Absoluta), Géraldine Gonard (distribució de drets – Imagina International Sales), Marc Crehuet (guionista i realitzador– Moiré Films), Joan Sala (Portal de VOD – Filmin) i un representant de TV3 donaran la seva visió i recomanacions a cada projecte de manera individual. Un feedback personalitzat que seria molt complicat de rebre si no fos per aquesta gran iniciativa pionera. És un “meet the expert” per a crear sinèrgies entre els talent més jove i els professionals consagrats del sector.
A les 20h tindran lloc les projeccions dels pilots seleccionats a l’Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna de Barcelona. L’entrada a les projeccions es gratuïta, prèvia inscripció online a Ticketea, fins a completar l’aforament.
Els Premis que s’atorgaran són el Premi del Jurat a millor pilot – UltraMagic Balloons valorat en 600€ i el Premi del Públic a millor pilot – Filmin, valorat en 300 €. A més, els pilots guanyadors participaran al programa Tube d’Assaig de BTV.
EL FESTIVAL ZOOM
El Festival Zoom és pioner per ser el primer certamen en apostar per la ficció televisiva a la gran pantalla. Creat el 2003, es va originar tenint les tvmovies com a columna vertebral de la programació i, durant la seva trajectòria, ha anat incorporant seccions que inclouen altres formats televisius i altres plataformes audiovisuals.
Aquest festival és l’únic a l’estat espanyol dedicat a reconèixer el cinema per a televisió. I ara, les sèries televisives són un format en auge i desperten un gran interès entre els professionals de l’audiovisual i el públic.
El Festival Zoom s’organitza des de l’Ateneu Igualadí i compta amb el suport de l’Ajuntament d‘Igualada, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i la implicació de Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola.
En aquesta edició s’han inscrit un 15% més de pel·lícules respecte l’any passat, de diversos països com Rússia, Austràlia, Taiwan, Brasil, Perú, Holanda, Alemanya, França, Anglaterra i també de l’Estat Espanyol. Així doncs, el festival continua un any més amb l’ambició de dotar la programació d’una perspectiva àmplia, diversa i global.
13è FESTIVAL ZOOM – FICCIÓ INTERNACIONAL
Del 25 al 29 de novembre | Igualada, Barcelona
ENTRADES:
Anticipades, en aquest enllaç
Abonament – 15 €
Ateneu Igualadí, una hora abans de cada sessió
Secció Oficial – 3 €
SeccióReZoom – 3 €
Gala de Cloenda – 3 €
Resta de seccions: entrada gratuïtafins a completar aforament