Arriba, al Teatre Condal, Miguel de Molina al desnudo, un monòleg músical sobre la mítica figura del cantant a partir del 20 de gener



El 20 de gener arriba, al Teatre Condal, l’espectacle Miguel de Molina al desnudo. Protagonitzat per un magnètic Ángel Ruiz, i sota la direcció de Félix Estaire, el muntatge reviu a la mítica figura de l’artista Miguel de Molina, un dels màxims exponents de la copla a l’Espanya els anys 30. Obra amb música en directe, Ruiz està acompanyat al piano per Bru Ferri.



Un monòleg biogràfic 
Miguel de Molina al desnudo és un monòleg musical que repassa la vida del cantant a través d’una Espanya convulsa i que, no només apropa la seva figura al públic, sinó que, en fer-ho, ens proporciona la oportunitat de reconèixer-nos en les seves circumstàncies. Tal i com afirma Estaire, director de l’obra:

“La figura de Miguel de Molina és un estendard de llibertat creadora personal. Saber qui i com va ser ens dona la possibilitat d’entendre’ns a nosaltres mateixos com a éssers humans i socials.”

I és que l’anomenat “Faraón de la copla” va convertir-se en tot un símbol de la llibertat durant el franquisme, tant per les seves opinions obertament republicanes com per la seva condició d’homosexual també de domini públic. La seva immensa popularitat li va guanyar l’animadversió del règim, pel qual va ser perseguit i torturat, obligant-lo a exiliar-se a l’Argentina i Mèxic.
El muntatge planteja una aproximació humana del personatge on, a través de les cançons més conegudes i representatives de l’artista, el públic es veurà immers en l’essència d’una figura indispensable i emblemàtica, connectant amb les dures circumstancies de qui va atrevir-se a cantar i a existir amb tota llibertat en un moment de repressió.

“Afrontamos el trabajo con la idea de hacer una apuesta en escena que mire al personaje desde múltiples puntos de vista, desde lo personal y lo profesional; y que nos permita transitar por su vida, por su legado y por su experiencia vital como un espejo en el que podemos vernos reflejados.” – diu el director.

Un espectacle premiat i aclamat per la crítica
Des de la seva estrena, Miguel de Molina al desnudo ha rebut l’aplaudiment unànim de crítica i públic, tant a Espanya com a l’Argentina. L’actuació d’Ángel Ruiz ha estat distingida amb tota mena de guardons, entre ells el Premi Max al Millor Actor Protagonista, el Premi de la Unión de Actores al Millor Actor Protagonista, el Premi Teatro Musical al Millor Actor Protagonista i el Premi HUGO de Teatro Musical al Millor Espectacle Musical per a un sol intèrpret.

«Ángel Ruiz es un animal del escenario. Enorme. Desde hace tiempo lleva cosido a su piel al cantante Miguel de Molina y, de vez en cuando, lo pasea por los teatros. Cada vez que lo hace Miguel resucita, vuelve de su exilio Argentino y triunfa como lo hacía hasta la victoria franquista.»
Antonio Castro. Madrid Diario
 
«Miguel de Molina al desnudo es toda una lección de vida, un espejo en el que vernos reflejados, un enaltecimiento de la libertad. Ángel Ruiz canta e interpreta algunas de las canciones más emblemáticas del malagueño (…) para demostrar que la copla no ha caducado.»
Raúl Salgado. La Razón

«El espectáculo en sí es un regalo, poder recordar sus canciones, sus historias, a un artista que fue pionero y dejó el camino abierto para la igualdad.»
Gustavo Scuderi. Foco Teatral

MIGUEL DE MOLINA AL DESNUDO
A partir del 20 de gener de 2025
TEATRE CONDAL


Sinopsi La vida d’un dels cantants més especials i populars compartida en primera persona.
Miguel de Molina és la millor encarnació que ha donat Espanya de la suggerent barreja entre avantguarda i tradició. Posava passió i amor sobre l’escenari, però va resultar molest per a molts perquè era un fenomen de masses, d’esquerres i obertament homosexual. Artista de raça, es va veure obligat a emigrar a Argentina.

En aquesta obra el personatge torna per explicar la seva veritat, des de la seva infància fins a les fugaces trobades amb Lorca i la tortura que va patir ja acabada la Guerra. No és només un homenatge a la seva figura o una biografia musical, és la necessitat d’explicar a través de la seva vida una cosa que afecta el nostre present i de situar la cobla al lloc que li correspon, com un art popular que va sorgir en temps de llibertat i va seduir grans com Rafael de León, Manuel de Falla o el mateix Lorca.