“ANIMALS HUMANS”
Del 29 d’octubre al 19 de novembre de 2018
18.30 h – Entrada lliure
Amb la participació de la catedràtica d’estudis de gènere MARTA SEGARRA, i els filòsofs WILL KYMLICKA –Zoopolis, una revolución animalista (errata naturae, 2018)-, CORINE PELUCHON –Manifest animalista: polititzar la causa animal (Rosa dels Vents, en castellà Reservoir Books, 2018)- i ROSI BRAIDOTTI –Lo Posthumano (Gedisa, 2015)-
En aquest cicle de conferències el CCCB obre el debat sobre la necessitat de replantejar la nostra relació amb els animals. Un vincle complex amb una gran càrrega moral i política, tenyit tant d’estimació com de violència, i que en última instància constitueix un reflex de la nostra pròpia condició humana.
La nostra consideració dels animals ha iniciat un profund procés de canvi. En els últims anys, les ciències experimentals no han deixat d’acumular evidències que demostren que compartim amb altres espècies una herència comuna i extremadament rica, i sabem ja que els humans no som els únics que podem sentir amor, compassió o enveja, ni els únics amb consciència o capaços de sentir empatia i inferir els pensaments i les emocions dels altres.Tot i això, i malgrat que ja no podem continuar veient els animals no humans com a éssers aïllats de nosaltres, com a objectes sense autonomia o aliens a la nostra condició, els animals segueixen avui al marge de la nostra comunitat moral. La nostra relació amb ells continua sent sobretot una relació d’ús, domini i explotació a la qual gairebé no hem posat límits. Què diu això de la nostra humanitat? Com podem tenir cura d’aquesta alteritat última que encarnen encara els animals? Com afectaria la condició humana atorgar als animals un estatus i uns drets similars als nostres?
En un planeta greument malmès per les nostres accions, en el qual perilla fins i tot la nostra supervivència com a espècie, és urgent que repensem de manera radical la nostra relació amb la natura, inclosa la nostra consideració de les espècies animals que ens acompanyen.