Amèrica: Julio Manrique dirigeix a La Villarroel aquesta història sobre els secrets ocults d’una família de l’alta burgesia catalana.
Sergi Pompermayer:«És curiós el poc que podem arribar a saber o el molt que podem arribar a “oblidar” de la historia del lloc on vivim, de la nostra ciutat, del nostre país.»
«Totes les nacions, tots el països, totes les societats, tenen les seves llums i les seves ombres, i la nostra, la catalana, no és una excepció.» Sergi Pompermayer, dramaturg.
Amèrica, és un text original del cèlebre dramaturg Sergi Pompermayer en el que aborda les temàtiques de l’acceptació del passat, de la responsabilitat individual i col·lectiva i de la capacitat tant de demanar perdó com de concedir-lo. «És una història d’avui en dia, una ficció que ens permet explicar veritats incòmodes. En el fons, d’això es tracta. d’incomodar però buscant un resultat positiu perquè la gent es revisiti, parli i afronti la veritat.»
I és que l’obra exposa el passat esclavista de la ciutat, una visió poc tractada per la vergonya que suposa acceptar la part de culpa en un passat abjecte. «No es pot construir una imatge irreal del que som, hem estat explotadors i hem de portar aquestes històries al davant.», diu l’autor. Tania Brenlle ha volgut posar en valor que la Villarroel hagi acollit la creació d’una dramatúrgia de factoria catalana i escrita expréssament per la sala amb el repte que això comportava. «Aquest és el resultat d’un prejecte que es remonta a dos anys enrere i és molt emotiu veure com pren forma d’una manera tan meravellosa. El text té tanta força, és tan intens… que la propia forma de l’espectacle havia de reflectir-ho. En Julio va prendre la decisió de deixar la sala nua, desprovista de tot artifici. S’ha basat només amb el text, els actors i la potència de la història.»
Julio Manrique, director de l’espectacle, ha afegit: «voliem mostrar la veritat no buida, però sí desmaquillada.». El director ha parlat d’un procés plaent, engrescador i enriquidor tant a nivell artístic com personal. «Tenim un repartiment increïble on conflueixen transversalment diferents generacions d’intèrprets. Això és una cosa que m’encanta. S’ha establert una confinaça i unes dinàmiques que han afavorit moltíssim poder abordar un tema tan difícil com aquest.»
«És un privilegi – i també una gran responsabilitat- portar a l’escenari aquest text.» Julio Manrique, director Manrique continua, explicant el procés de càsting. «Amb alguns dels membres de l’elenc ja hi havia treballat, però també tenia molt clar que volia dins l’equip a gent que no hagués vist mai. I això va ser un encert, així vam poder conèixer al Marc, a l’Aida i a la Tamara, que interpreta a un dels personatges principals de la història.» La Tamara Ndong, actriu afro-catalana, interpreta a l’Amèrica, un personatge fictici però que ha estat escrit com a avatar dels incomptables relats d’esclaves cubanes i de les atrocitats que van patir a mans dels seus captors. «Així que vaig llegir el text – diu l’actriu- tenia clares dues coses: que volia formar part d’aquesta obra i que aquesta era una història que havia de ser explicada, perquè era d’una absoluta necessitat. És una manera de tornar a aquelles persones la dignitat que no van tenir en vida.» Joan Carreras, coprotagonista de l’obra, afirma que aquest espectacle és un autèntic regal, d’una qualitat extraordinària i que tota la companyia frisa per poder compartir amb el públic.
Davant la pregunta de si l’espectacle parla d’una història passada o s’ubica en un temps preterit, Manrique respon: «Rotundament no. És una història que succeeix avui en dia, amb algun salt en el temps, però passa en l’actualitat més immediata perquè els reptes que hem d’afrontar els hem d’afrontar des de l’avui, des de la nostra identitat del segle XXI.»
Sinopsi L’onze de setembre del 2021, una important família de l’alta burgesia barcelonina rep una visita inesperada que farà sortir a la llum el secret més terrible de la història familiar. Una visita que provocarà un viatge per tres segles i tres continents que han marcat la història de casa nostra. Una visita que farà que res torni a ser igual. | |