ACTES DEL DIA MUNDIAL DEL TEATRE – 27 DE MARÇ
Matí: 11 h i 12 h / Tarda: 17 h i 18 h – “Itinerari escènic” amb el Bus Turístic. Sortida i arribada des del Hard Rock Cafè de plaça Catalunya D’11 h a 14 h – Lectura dramatitzada d’”Antaviana” i lectura dels manifestos del DMT a l’entrada de carruatges de l’Ateneu Barcelonès De 17 h a 19 h – ADETCA, Obrim els teatres! Portes obertes als teatres, jornada de visites guiades i activitats
Per més informació de les visites guiades, consulteu el web dels teatres participants. |
El proper dimarts 27 de març, els teatres de Barcelona s’adhereixen a la celebració del Dia Mundial del Teatre. Aquest dijous 22 de març s’han presentat les activitats, en un acte participat pel sector de les arts escèniques a Catalunya, a La Virreina, de la mà de les entitats organitzadores: ADETCA, Teatres Públics, AAPDC i Premis de la Crítica. La gran novetat d’enguany és que per primera vegada les sales de la ciutat obriran les seves portes i oferiran visites guiades per tal que el públic en pugui conèixer les interioritats. A més a més, algunes sales han organitzat activitats especials. Concretament, la presentació al Teatre Tívoli del co-protagonista d’Àngel Llàcer al musical “La Jaula de las Locas”, i un assaig obert al Teatre Victòria de “El despertar de la primavera”. A més a més, la Sala Miguel Hernández (Sabadell), per exemple, organitza una trobada amb tuitaires relacionats amb les arts escèniques i el Teatre Gaudí tindrà l’exposició Gaudí Visual Gallery.
Un dels plats forts també serà l’”Itinerari escènic” per la ciutat amb Bus Turístic, un recorregut que portarà als participants per diferents espais de la ciutat on s’ha fet i es fa teatre.
Els teatres obren les portes
El 27 de març els teatres de Catalunya obriran les seves portes i oferiran una jornada de visites guiades i portes obertes pels diferents espais de les sales que sovint queden ocults al públic. Una jornada per explicar la seva història, per donar a conèixer el seu projecte i la seva programació, una jornada on diferents teatres mostraran també fragments dels propers espectacles, exposicions i altres activitats que complementaran les visites.
Els teatres que participaran en aquesta acció són: l’Almeria Teatre, Sala Fènix, La Puntual, Teatre Victòria, Teatre Poliorama, La Seca, Tantarantana, Porta 4, Sant Andreu Teatre, Akadèmia, Condal, Goya, Romea, La Villarroel, Sala Beckett, Teatre Tívoli, Teatre Nacional de Catalunya i la Sala Miguel Hernández (Sabadell).
D’entre les propostes, cal destacar l’activitat que tindrà la tarda del 27 de març el Teatre Tívoli, que obrirà la porta al públic per convidar-lo a descobrir les interioritats de l’equipament i, sobretot, qui serà l’actor que assumirà el paper coprotagonista del musical “La Jaula de las Locas”, juntament amb Àngel Llàcer. De la mà de Manu Guix, director musical de “La Jaula de las Locas”, Llàcer i el protagonista misteriós oferiran un tastet d’aquesta proposta que s’estrenarà i farà temporada a Barcelona a partir del mes de setembre.
També el Teatre Victòria fa una proposta especial per la data, mostrant un assaig obert al públic de “El Despertar de la Primavera”, un gran musical que ha estat guardonat amb dos Premis de la Crítica el 2016: Premi de la Crítica en la categoria de teatre per a joves i Premi de la Crítica en la categoria d’artista revelació (del jurat de teatre), tres premis Teatro Musical de Madrid, dos premis Broadwayworld i dues nominacions als Premis Butaca, ara programat del 5 al 29 d’abril.
El Tantarantana teatre, que enguany rep el Premi de la Crítica a la sala 2017 pel seu programa El Cicló, també obre les seves portes als ciutadans per conèixer de prop les interioritats del teatre, el DMT i coincidint amb la celebració dels seus 25 anys d’història. Es faran presentacions de El Cicló (Cicle de Companyies Independents en Residència) i es farà un brindis amb cervesa.
“Itinerari escènic” amb bus turístic, lectura dramatitzada i manifestos del DMT
L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) també se suma a la celebració del Dia Mundial del Teatre organitzant per tercer any consecutiu una ruta per la Barcelona teatral amb un Bus Turístic, en les quals l’actor David Anguera explicarà la història dels principals teatres de Barcelona. Es tracta de fer un recorregut per la ciutat passant per llocs on van existir grans teatres d’altres èpoques i veient aquells que encara avui funcionen.
A partir de les 11 del matí, un mateix bus turístic farà 4 viatges en diferents horaris (11 h, 12 h, 17 h i 18 h) que tindran com a punt de sortida i d’arribada la parada de davant del Hard Rock Cafè de Plaça Catalunya. Aquesta activitat és gratuïta i està obert a tota la ciutadania que vulgui conèixer la història teatral de Barcelona.
Paral·lelament a les rutes del bus del teatre, a partir de les 11 h a l’entrada de carruatges de l’Ateneu Barcelonès, començarà l’acte de celebració del Dia Mundial del Teatre organitzat per l’AADPC. Donat el punt cèntric de la ciutat i l’espai obert on tindrà lloc aquesta activitat estarà oberta a tothom qui passegi per allà.
S’iniciarà l’acte amb la lectura del Manifest de l’AADPC, enguany, ha escrit i llegirà l’actriu i directora Imma Colomer, que va rebre el Premi de la Crítica Gonzalo de Oleguer 2016.
A continuació tindrà lloc la lectura dramatitzada a càrrec dels associats de l’AADPC de l’obra “Antaviana”, basada en contes de Pere Calders i adaptada per la companyia Dagoll Dagom. Seguidament es llegiran els 5 manifestos internacionals d’enguany encarregats per l’International Theatre Institute, per la celebració dels seus 70 anys d’existència. Són 5 manifestos encarregats a 5 personalitats del teatre, representatives de diverses parts del món i seran llegits per cinc associats de l’AADPC de procedència de cadascuna d’aquestes regions: Andy Fukutome (zona Àsia Pacífica), Cristina Sirvent Benhamed-Susi (zona Països Àrabs), Simona Quartucci (zona Europea), Montse Barriga (zona de les Amèriques) i Carol Muakuku (zona Àfrica).
Els Premis de la Crítica tornen als teatres
El 26 de març, i com avantsala del Dia Mundial del Teatre, la plataforma Recomana, organitza els XX Premis de la Crítica, esdeveniment que reunirà la professió a La Villarroel per lliurar uns reconeixements que volen ajudar a la difusió i promoció de les arts escèniques al nostre país.
Després d’uns anys d’absència, els teatres tornaran a ser l’escenari de la gala de lliurament dels Premis de la Crítica de les Arts Escèniques, que celebren aquest 2018 la seva vintena edició. Recomana (Associació per a la promoció de les Arts Escèniques), la plataforma de prescripció escènica que organitza l’esdeveniment des de 2015, està en negociacions amb el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, Grup Focus (Romea, La Villarroel, Goya, Condal) i 3xtr3s a fi que les gales rodin en algunes d’aquestes sales els propers anys. Molts d’aquests teatres, a més, programaran activitats a l’entorn de la celebració per donar veu als finalistes en les diferents categories. L’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona es manté com a col·laborador dels premis, aquest any a través del programa radiofònic impulsat per Scanner FM, que difondrà el valor de la crítica entre els estudiants de la institució.
El primer espai a acollir la festa serà La Villarroel, l’equipament que va rebre el Premi de la Crítica 2016 en la categoria de Sala. El teatre que dirigeix Tania Brenlle pren així el relleu a l’Antiga Fàbrica Damm, seu de la gala en les tres darreres edicions.
Una altra novetat dels Premis de la Crítica 2017 és la incorporació de la categoria d’espectacle de Petit Format. Recordem que, a cada nova edició, s’ha fet créixer els premis incloent-hi la dansa, teatre familiar i arts de carrer entre les disciplines a competició. D’altra banda, la categoria de Premi de la Crítica Jove serà escollida, per primer cop, pels membres de Novaveu, col·lectiu de joves d’entre 16 i 30 anys que elaboren comentaris, articles i jocs de prescripció teatral amb el suport i la formació de Recomana.
La gala de lliurament dels XX Premis de la Crítica de les Arts Escèniques enllesteix els darrers preparatius. La companyia The Feliuettes (The Feliuettes, Cobi, Curro, Naranjito) serà l’encarregada d’inaugurar la vetllada amb una actuació esquitxada de l’humor irreverent i, per moments, absurd, que s’ha convertit ja en marca de la casa. Un cop més, les actrius Laia Alsina Riera, Maria Cirici i Laura Pau es lliuraran a un joc paròdic i musical dirigit per Martí Torras Mayneris que arrencarà els primers riures i aplaudiments de la nit. Gerard Sesé, autor dels arranjaments, les acompanyarà al piano damunt l’escenari de La Villarroel.
Presentada, com cada any, pels periodistes Toni Puntí i Anna Pérez Pagès, la gala serà àgil i distesa, tot i que comptarà amb moments reivindicatius –relacionats amb l’actualitat política i social o amb el paper de la dona a les arts escèniques– i d’altres emotius, com l’instant en què els premis honorífics recullin els seus guardons.
ORGANITZA
PATROCINA
COL·LABORA