42a edició de la Setmana, la gran festa de llibre en Català del 20 al 29 de setembre

Del 20 al 29 de setembre de 2024

Arrenca la 42a edició de La Setmana, la gran festa del llibre en català

• Més de 300 activitats per a tots els públics, amb concerts, recitals, converses, itineraris literaris, i presentacions de novetats, entre d’altres

• «Trames», el nou vídeopodcast de La Setmana i 3Cat, un projecte de nova creació que posa en valor el llibre en català



Divendres 20 de setembre arrenca la 42a edició de La Setmana del Llibre en Català, un espai de trobada entre lectors, editors, llibreters i autors, que arriba en aquesta edició amb novetats significatives, i amb el propòsit de posar en valor el llibre i les publicacions en català. 
Ilya Pérdigo, president d’Editors.cat, entitat organitzadora de La Setmana del Llibre en Català, senyala que aquesta edició es presenta com un nou repte tenint en compte el canvi d’ubicació i dates: «Tot i això, ens ho agafem com una oportunitat, també pel fet que les dates coincideixen amb les festes de la Mercè. La primera part de La Setmana conviurà amb les festes, creant una col·laboració enriquidora entre el nostre festival i la Mercè, amb activitats conjuntes que amplificaran ambdues celebracions».
Cristina Domènech, directora de la Setmana, destaca «A les 86 casetes hi trobarem les novetats de la represa literària i a més a més els fons dels segells editorials que els visitants poden consultar i comprar».

S’ha dissenyat un programa amb prop de 300 activitats per a tots els públics, que inclouen recitals poètics, concerts, debats, converses amb autors nacionals i internacionals, signatures de llibres i rutes literàries, entre d’altres. Així com més de 150 signatures d’autors.
Com cada any, la fira marca la represa literària a Catalunya i l’inici de curs per al sector, amb la presentació de prop de 100 novetats editorials d’adults, joves i infantils en diversos formats.

«TRAMES», UN NOU VIDEOPÒDCAST FRUIT DE LA COL·LABORACIÓ DE 3 CAT AMB LA SETMANA

Una de les grans novetats de l’edició és el videopòdcast «Trames»
, que neix amb l’objectiu de fer més visible el llibre en català.
La Setmana del Llibre en Català i 3Cat presenten aquest nou videpòdcast de vuit capítols de mitja hora de durada, amb converses amb escriptors sobre els grans temes universals que tracten els llibres. Cada capítol té un presentador diferent, que dona el seu propi estil a l’episodi: Albert Om, Juliana Canet, Maria Nicolau, David Guzman, Fàtima Llambrich, Alba Riera, Marina Porras i Anna Guitart grans professionals que esdevenen el motor d’aquest programa.
HI participen escriptors catalans com Sergi Pàmies, Regina Rodríguez Sirvent, Miquel Bonet, Adrià Targa, Laia Vilaseca, Maria Nicolau, Clara Queraltó, Jordi Puntí o Anna Pazos, entre altres.
Cadascun dels 8 capítols tractarà d’un tema diferent:

1. El desig, conduït per Albert Om, amb Anna Pazos i Clara Queraltó.
2. El passat, tan present, conduït per Juliana Canet, amb Regina Rodríguez Sirvent, Maria Sellas i Marta Bayarri.
3. La por poètica, conduït per David Guzman, amb Anna Enrich i Adrià Targa.
4. Cuinar a casa, la revolució, conduït per Maria Nicolau, amb Arnau París i Miquel Bonet.
5. Instints criminals, conduït per Fàtima Llambrich, amb Lluís Llort, Laia Vilaseca i Iñaki Rubio.
6. Amors combatius, conduït per Alba Riera, amb Marc Rosich, Àfrica Alonso i Isabel Franc
7. Vincles, conduït per Marina Porras, amb Elisenda Solsona i Maria Canelles.
8. La mentida, conduït per Anna Guitart, amb Sergi Pàmies i Jordi Puntí.
El nou format estarà disponible a 3Cat, la plataforma de continguts digitals en català, a partir del 24 de setembre. El mateix dimarts 24 se’n farà un acte de presentació a La Setmana.

UNA PROGRAMACIÓ D’ACTIVITATS ÀMPLIA I TRANSVERSAL

La Setmana comptarà amb una programació molt àmplia amb tres tipus d’activitats: actes als escenaris del Passeig Lluís Companys; itineraris literaris per tot Catalunya i, per primera vegada, també al País Valencià; i signatures d’autors. Aquests tres blocs formen una programació extensa i variada.
Hi ha tres escenaris per a públic jove, adult i familiar, a més de l’espai de les revistes de l’APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català).

Novetats i fons d’autors en català
La Setmana presenta prop de 100 novetats editorials dels autors Laia AguilarTuli MárquezMercè IbarzVicenç AltaióLaia ViñasJuanjo Pallàs, Ricard EfaGerard VilardagaElisenda SolsonaMontserrat EspallarguesAnna PascualGemma Calduch, Maria SellasClàudia PagèsJuanjo PallàsCinta FarnósDavid MoragasDavid Cirici, Miquel Bonet, Joan-Lluís Lluís, Laura PiñolSergi Belbel Marta Salicrú entre d’altres. I també debutants com Uriol Gilibets o Clàudia Pagès. 
Alguns autors seran entrevistats per la periodista Anna Guitart, en el marc de les converses DO Catalunya. Són Carme Riera, Manuel Baixauli, MIreia Calafell, i Toni Sala amb Adrià Pujol. A més, autors reconeguts com Eva BaltasarSílvia Soler, Julià de Jòdar, Clara Queraltó, Xavier Pla, Antònia CarréXavi CoralAdam Martín, Jordi Bonet-CollAbrahan Orriols Pep Blay, als que s’afegiran els guardonats Jordi Puntí, Mònica Batet, Ramon Gener; Lluís Riera, premi Crims.cat, Alba Gómez, premi BBVA Sant Joan o Sònia Llaonart, premi Illa dels Llibres.
Els autors internacionals que visitaran La Setmana són l’escriptor irlandès de true crime Mark O’Connell, fruit de la col·laboració amb el CCCB; l’autora escocesa Kirsty Logan; i l’ornitòleg i escriptor Stanislaw Lubienski.


Traduccions
Les traduccions estaran presents gairebé tots els dies de La Setmana però la tarda de diumenge 23 s’hi presenten tres actes seguits: la taula rodona «Traduir ens ajuda a escriure millor?» amb Berta Creus i Núria Busquet, organtzada per l’APTIC; una taula de novetats amb els traductors Raül Garrigassait, Dolors Udina, Míriam Cano i Anna Casassa, moderada per Marina Porras, i per finalitzar la tarda la presentació de les obres finalistes del premi PEN de traducció, organitzat pel PEN Català. 
A més d’aquest dia, djous 26, Dia Europeu de les Llengües, tindrà lloc un taula rodona sobre traducció i plurilingüisme amb Jessica Zuan i Rory Williamson i moderada per Miquel Cabal, organitzada pel Consolat General de Suïssa a Barcelona, l’Institut Français, British Council, la Comissió Europea a Barcelona i l’Institut Ramon Llull. Això a banda, es presentaran, traduccions d’altres autors com Judith Butler o clàssics com Edward Saïd, Virginia Woolf, Stefan Zweig, Lev Tolstoi o Nikolai Gogol traduït per Arnau Barios.


Temàtiques diverses
Ficció i no ficció, l’univers de La Setmana és molt ampli i s’hi presentaran títols de gènere molt divers. Es parlarà de distopia i realitat, de salut, d’experiències LGTBI+, de filosofia, de sostenibilitat, de finances… També s’hi presentaran llibres de natura, com les grans travesses de Catalunya de Triangle o de realitat social com «La Barcelona pagesa» de Llibres de la Diputació de Barcelona. El llibre en català és ric i plural i a La Setmana en tenim una gran mostra.
Alguns temes s’agrupen en blocs:
– LLENGUA (dia 22), on, entre d’altres, es presenten els llibres d’Elisenda Pineda, Tomàs Fuentes i Júlia Coen; tindrà lloc el debat sobre l’estat del català a la Catalunya Nord i a l’Alguer i on també es presenta el festival «En Veu Alta» que se celebrarà a l’Espluga de Francolí
– FEMINISMES (dia 28), amb tres actes: la presentació de novetats vinculades a dones de la Història que han estat silenciades; una conversa del feminisme a través de l’art i la presentació de «Màtria o Barbàrie», amb Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta.
– PERIODISME (dia 22), amb presentacions de «Viatge a l’Islam» de Jordi Lleonart; de la col·lecció «Contrastos» de Saldonar; i l’acte del llibre de la recerca de Júlia Bacardit al barri del Raval. Al matí d’Òmnium, Xavier Giró presentarà també el seu llibre en una conversa amb Agnès Marquès i Sergi Picazo.
– CÒMIC (dia 23), tota una matinal dedicada al còmic amb presentacions de novetats. Comencem amb l’acte de presentació de Barcelona com a ciutat convidada a la Fira del còmic d’Angoulème. Continua amb el premi de còmic de no ficció del Diari Ara «Vinyetari 4»; el nou títol de Brau Edicions sobre Tintín i s’acaba amb la bateria de presentacions de diverses novetats de còmic i llibre il·lustrat d’editorials de còmic ben diverses com Norma Editorial, Ajuntament de Barcelona, Abadia de Montserrat, Publicacions de la Generalitat de Catalunya i Editorial Finestres. 
A més del d’aquest matí de còmic, es presenten al llarg de La Setmana altres llibres il·lustrats i també tindrà lloc una xerrada del gènere Shojo, de la mà de l’editorial especialitzada OOSO. 
La Setmana acollirà també una presentació que serà molt especial, la nova adaptació a novel·la gràfica del Mecanoscrit del Segon Origen que es publica en motiu de la celebració dels 50 anys d’aquesta obra. L’acte també recordarà la ràdio novel·la del llibre que es va fer a Catalunya Ràdio fa justament 40 anys i comptarà amb la presència especial del qui va ser la seva narradora, Carme Sansa.
– CUINA (dia 24), es presentaran diversos llibres de cuina d’autors com Carme Ruscalleda, Maria Nicolau, Pep Salsetes, Lluc Cruselles i Arnau París. A més, Ada Parellada presenta el seu «Conciliar cuina i vida» d’Efadós com a activitat convidada al festival «Terra i Gust» que se celebra al costat de La Setmana, al Parc de la Ciutadella el cap de setmana del 21 i 22 de setembre. De cuina també cal destacar la presentació de «Motel Empordà», d’editorial Gavarres, un exemple de literatura gastronòmica.
– NOVEL·LA HISTÒRICA (dia 24); un matí amb dos actes, les presentacions dels nous títols de Teresa Sagrera, Gemma Pascual i Montse Coll i una segona taula de novel·la història del s. XI amb Gerard López i Alícia Ventura, presentats per Martí Gironell.
– NOVEL·LA NEGRA (dia 28): una tarda sencera dedicada a aquest gènere, amb diverses propostes com les novetats de Toni Casals; Lluís Riera, guanyador de premi Crims.cat amb Pere Figueras; i una taula amb els autors de novel·la negra Laia Vilaseca, Oriol Canals, Francesc Soler i Emili Bayo.
– TEATRE, diversos actes, amb les presentacions de Publicacions de l’Institut del Teatre i Àfora Focus.

Revistes
Es presentaran les revistes «Els Marges. 50 anys de crítica i estudis lingüístics i literris«, que publica l’Avenç; així com el seu número dedicat a «la Barcelona d’ahir» i la revista de l’Alguer, «Veus de l’Alguer«, en el marc de la tarda de llengua. La Revista de Catalunya també celebrarà el seu centenari amb la seva directora, Lluïsa Julià. Recordarem també la Revista Musical Catalana que compleix 120 anys, la revista Bonart, que presentarà monogràfic; la revista Esguard o la revista Cavall Fort, que ens presenta el seu ninotaire Lluïsot.

Poesia
La Setmana comptarà amb molts poetes, tant els que presenten nou poemari com d’altres. Noms com Vicenç Altaió, Mireia Calafell, Greta Sibling, Mireia Ibáñez, Hug Casals, Francesc Bombí-VilasecaTomàs AriasAndrea AmbatlleJaume Huc Laia Clavé. També celebrarem les commemoracions dels poetes Vicent Andrés Estellés Joan Salvat-Papasseit. Es presentarà també la poesia completa del poeta francès Arthur Rimbaud. Alguns actes seran ben especials, com el dedicat a Papasseit a propòsit del llibre il·lustrat d’Agustin Comotto, amb la participació de la poeta Raquel Santanera i del músic electrònica Daniel Base.

Col·leccions i nous segells
«Els deu manaments» de Fragmenta, la col·lecció «Contrastos» de Saldonar de periodisme; el nou segell «Tres portals», dedicat a l’espiritualitat que arrenca amb una traducció del xinès Shitao; la col·lecció «Petits Plaers» de l’editorial Viena i la «Primera lliçó» de l’Abadia de Montserrat. Celebrarem també el cent anys de l’editorial Barcino, tota una fita.

Territoris de llengua catalana
Els territoris de llengua catalana tenen una gran presència a La Setmana, també amb activitatas. Dediquem un matí sencer a cada territori: matí d’Andorra, on ees presenten publicacions d’Andorra i Pirineu, matí del País Valencià, amb novetats de narrativa, poesia, no ficció, presentat per Nerea Sanfe i amenitzat amb música de Pau Alabajos i les Illes Balears, amb la presentació de narrativa, còmic, no ficció i llibre infantil.

Actes especials
El dissabte 21, en plena celebració de la Mercè, La Setmana obrirà fins a 2/4 d’11 i al vespre programarà el concert de La Mercè, amb el grup «L’Arannà» i «El Búnquer confidencial», a propòsit del nou llibre que publicarà Ara Llibres amb Peyu, Jaïr Domínguez i Neus Rossell.
Altres actes que tindran lloc diversos dies de La Setmana són «Oda a les revistes», amb Josep Pedrals; una activitat entorn els haikus de l’Editorial Lapislàtzuli.
El darrer cap de setmana tindrem l’esperat acte de la Institució de les Lletres Catalanes, «Només això, paròdia? Estellés, Guimerà, Papasseit i Vayreda en monòleg», amb Oye Sherman, Març Llinàs, Godai Garcia i Elisenda Pineda. El dissabte 28, serà el moment de la còmica Judit Martín i Mònica Ballesteros d’Improshow Barcelona, que faran un espectacle d’improvització a partir de llibres. 

PÚBLIC FAMILIAR I JOVE
Entre les activitats per als més joves, s’ha organitzat la batalla de llibres freestyle amb diverses obres juvenils d’autors com Ivan Ledesma, Jordi Cotet, Neil Gaiman, Lluís Delgado, Cesc Cornet, Marc Artigau o Eloy Moreno. La col·lecció de novel·la juvenil «Brunzits» també serà a La Setmana amb l’autora Berta Camps i la directora de la col·lecció, Juliana Canet. A part d’aquestes activitats, s’han programat altres actes especials amb l’objectiu que siguin compartits per un públic jove i adult.
Aquest any, la programació destinada a un públic familiar consolida el seu paper referent amb 56 activitats de 38 segells editorials diferents. Cada dia hi haurà narracions en mans de professionals, espectacles i/o recitals de poesia, i una narradora oferirà recomanacions de lectura per al públic familiar. Passaran per La Setmana noms tan populars com Joan Dausà, Dàmaris Gelabert, Jaume Copons i Liliana Fortuny, Martí Gironell i Coaner Codina, Josep Pedrals o Pep Molist. També vindran a signar, entre d’altres, Pilarín Bayés o The Tyets. Comptarem també amb la presentació del llibre del programa «Canvis», de SX3, de Marta Pujol.
Així mateix, les visites de famílies i infants comptaran amb el «Passaport de recomanacions», l’eina que permet visitar les diferents casetes d’una manera dinàmica i divertida, i que compta amb el suport del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, la Gerència del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i el Consorci de Biblioteques de Barcelona.

ITINERARIS LITERARIS

Els itineraris literaris ja van començar aquest cap de setmana del 14 de setembre. Ens esperen moltes sortides amb els autors a espais molt diversos, dins i fora de Barcelona. S’hi presentaran títols de Tània Juste, al recinte modernista de Sant Pau; Teresa Abelló amb la vaga de la canadenca; Jordi Panyella, amb el cas de Puig Antich a Barcelona o la Barcelona de Guimerà, entre molts d’altres.També hi ha itineraris per a les famílies, com la ruta d’observació d’ocells; la flora i la fauna del parc de la Ciutadella o els Aiguamolls de l’Empordà.


Una nova ubicació excepcional: el Passeig Lluís Companys de Barcelona
Aquest any, la 42a edició de la gran festa del llibre en català, se celebrarà del 20 al 29 de setembre del 2024coincidint durant cinc dies amb les festes de la Mercè. La Setmana se suma, així, a la gran festa major de Barcelona. 

Així mateix, aquest any La Setmana canvia d’ubicació i enlloc de celebrar-se en l’emplaçament habitual dels últims quatre anys, el Moll de la Fusta, ho farà de manera excepcional al passeig Lluís Companys, des de l’Arc de Triomf fins al parc de la Ciutadella, 6.500 m2 dedicats al llibre en català al bell mig de la ciutat. 

Precisament, el cartell d’enguany de La Setmana, obra de l’il·lustrador barceloní Adrià Marquès, evoca el caràcter festiu d’aquesta 42a edició i fa visible la nova ubicació amb l’Arc del Triomf a la imatge. Un cartell que ens recorda la part més lúdica de La Setmana i la complicitat amb les festes de la Mercè.
ACTIVITATS DESTACADES DEL 20 AL 22 DE SETEMBRE, EL PRIMER CAP DE SETMANA

DIVENDRES 20
La Setmana obre les seves portes al públic divendres 20 a les 16:30 h. Aquella mateixa tarda els visitants podran assistir a diverses converses amb autors, entre les quals: Ricard Efa, autor de la space opera catalana «Stella Signata»; Jordi de Manuel, autor de la novel·la de ficció apocalíptica «Acars»; Carla Clavera, autora de «Petar-ho a les xarxes en català»; Joel G. Morera, autor del llibre «3 a Denver»; i Eloy Moreno, autor de la novel·la «Xarxes».
Es presenten diverses novetats, com l’autor Joel G. Morera de Quaderns Crema, i les autores del segell La Magrana, Gemma Calduch, Cinta Farnós i David Moragas que conversaran amb Montse Virgili.
També tindrà lloc una xerrada sobre música i literatura contemporània amb Neus Arquès i Jordi Meya. El mític programa de 3Cat, “30 minuts”, presenta en un llibre la trajectòria del famós programa de reportatges, enun acte amb la participació de Núria Vilà, Carles Solà i David Bassa, i sota la moderació d’Eulàlia Pagès.
També divendres tindrà lloc el lliurament del Premi Núvol de contes 2024, amb la participació de Bernat Puigtobella i Jaume Forés Juliana Núvol. El públic jove podrà assistir a una batalla de llibres freestyle en què diversos professionals del freestyle es convenceran mútuament de llegir 7 novetats durant diferents rondes de breus batalles de rap que s’hauran preparat prèviament. Per cloure la primera jornada, tindrà lloc el recital concert «El blues de l’esgarip», a cura del poeta Francesc Bombí-Vilaseca.

···
DISSABTE 21
Dissabte 21 tindrà lloc l’acte inaugural de La Setmana 2024, conduït per Carolina Rosich i amb la participació d’Albert Jané, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.
Al llarg del dia es presentaran els llibres: «Mammalia», d’Elisenda Solsona; «Història d’un piano», de Ramon Gener; “Rapats” de Carles Viñas; “Conciliar cuina i vida”, d’Ada Parellada, que tindrà lloc al parc de la Ciutadella, en el marc de la fira «Terra i Gust«; Les rutes de muntanya més espectaculars de Catalunya; “La genética de les passions” de Montserrat Espallargas; “Tots aquells mars”, de Laia Aguilar; “Flòbies de cristall”, de Carme Benessar; “Material sensible”, de Laura Pinyol, entre altres.
S’hi presentarà la col·lecció «Els deu manaments» d’editorial Fragmenta, la presentació teatral de Gerard Vilardaga; les novel·les distòpiques de David Cirici i Aniol Florensa. Amb motiu del 50è aniversari del llibre “Mecanoscrit del segon origen”, de Manel de Pedrolo, es presenta la seva adaptació gràfica per a adults a cura de Martín Pardo, en un acte conduït per Ricard Ruiz Garzón on també s’hi celebraran els 40 anys de la ràdio novel·la produïda per Catalunya Ràdio del Mecanoscrit, i que comptarà amb la participació de la seva narradora d’aleshores, l’actriu Carme Sansa.
Ja al vespre, tres poetes novells, Greta Sibling, Mireia Ibáñez i Hug Casals, presenten els seus llibres i reciten alguns poemes seleccionats en el recital «Noves veus poètiques».
Dissabte 21 La Setmana obrirà les seves portes fins les 22.30 h i acollirà l’espectacle «El Búnquer confidencial», amb Peyu, Jaïr Domínguez i Neus Rosells, i el concert ‘La Mercè a La Setmana’, amb el grup L’Arannà, un espectacle que compta amb el suport del Departament de Festes de l’Ajuntament de Barcelona i la revista Enderrock.
Justament, en coordinació amb La Mercè, a la plaça del Nord que serà l’univers MAC de les arts de carrer, també s’hi organitzaran dos espectacles de dansa inspirats en dos autors catalans: Josep Ma. Espinàs Carme Riera.
···
DIUMENGE 22
Diumenge, el matí anirà dedicat al País Valencià, amb diferents presentacions de novetats i converses sobre referents culturals valencians.
Natza Farré presentarà l’Acte de lliurament del IV Premi Difusió que atorga l’Associació d’Editors en Llengua Catalana. Enguany el premi s’otorga al presentador del programa «Vostè primer», Marc Giró.
Al llarg del dia tindran lloc les següents presentacions dels llibres: “Motel Empordà, elogi de l’amor estable” de Xavier Febrés; “On la ciutat canvia de nom” (traducció al català) de Francisco Candel; Francisco Candel, “M’hagués agradat coneixe’t”, de Fel Faixedas i “Ocàs i fascinació”, d’Eva Baltasar.
La tarda de diumenge anirà dedicada als blocs temàtics de llengua, en que tindrà lloc el debat sobre l’estat del català a la Catalunya Nord i a l’Alguer; i de periodisme, amb les presentacions de «Viatge a l’Islam», de Jordi Lleonart; el nou segell Contrastos, dedicat al periodisme de l’editorial Saldonar; i el llibre «El Raval a deshora», de Júlia Bacardit

AGENDA DE LA SETMANA