El Molino reabrirá el mes de octubre de la mano de Cruïlla

El Molino reobrirà el mes d’octubre 
de la mà de Cruïlla
El Molino ha presentat avui la seva nova etapa, que arrencarà el proper  27 d’octubre.
De la mà de Cruïlla, guanyadora del concurs de gestió convocat per l’Ajuntament de Barcelona, propietari de l’espai, la programació d’El Molino portarà a Barcelona alguns dels músics més rellevants del jazz, el blues, el soul o el folk.
A més de música, la proposta inclourà una proposta gastronòmica de primer nivell.

Aquest matí ha tingut lloc la roda de premsa de reobertura d’El Molino, equipament propietat de l’Ajuntament de Barcelona que inicia una nova etapa de la mà de Cruïlla, guanyadora del concurs de gestió de l’espai convocat per l’Ajuntament. L’acte ha comptat amb la presència de l’excel·lentíssim Senyor Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, l’Il·lustríssim Senyor Xavier Marcé, regidor de Cultura i Indústries Creatives, Victor Partido, director d’El Molino, i Jordi Herrerueladirector de Barcelona Events Musicals, organitzadora del Festival Cruïlla, entre altres esdeveniments, que serà la concessionària de la sala durant els quatre anys vinents ampliables per acord d’ambdues parts.
 
La roda de premsa ha arrencat amb l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha celebrat “la reobertura d’aquest teatre emblemàtic per a la ciutat de Barcelona, emblemàtic per al teatre català i barceloní i sobretot emblemàtic per al Paral·lel i per als barris del seu entorn”. Ha remarcat que el seu objectiu com alcalde és “revitalitzar la part baixa del Paral·lel amb El Molino i el Teatre Arnau, que començarà la seva rehabilitació el primer trimestre de l’any vinent”, i que aquests equipaments, amb la resta de teatres i equipaments musicals de l’entorn, és una mostra de la “bona salut cultural de l’escena catalana de la que hem d’estar orgullosos”.
 
Jordi Herreruela ha volgut agrair la confiança a l’Ajuntament de Barcelona i a totes les entitats que participaran d’una manera o una altra en el projecte – Barnasants, Fundació Barcelona Music Lab, Fundació del Conservatori del Liceu, Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya, Escola de mitjans audiovisuals, ESMUC, Escola Superior de Música Jam Session, IMB School, Institut Mare de Déu de la Mercè, Taller de Músics, JazzIAm, l’Associació d’Autors de Rumba Catalana Apropa Cultura, Associació Carabutsí -EMUGBA, Drop Dane Society, Xamfrà -Centre de Música i Escena del Raval, ITES, Asoc. El Dorado -Sociedad Flamenca Barcelonesa, Paral·lel 62 i World Cities Culture Forum-
Aquesta nova etapa d’El Molino es vincula amb la voluntat de mantenir l’esperit transgressor de la sala, que des del 1910 ha estat la llar per a la bohèmia i un altaveu per a la gauche divine; un espai de transgressió, un temple popular de la nit catalana.
 
En aquest sentit, Herreruela ha El Molino és un dels espais d’espectacles en directe més antics de Barcelona, va iniciar la seva activitat el 1898, fa més de cent vint-i-cinc anys. El Molino va ser durant molts anys el punt de trobada entre les classes benestants de la ciutat i els habitants d’aquest barri, el Poble Sec, que era i és un barri treballador. El Molino ha estat una Cruïlla cultural i social. Aquí es trobaven els mariners que arribaven al port, amb els obrers i la burgesia catalana. Era un espai lliure de prejudicis, transgressor, divers, plural, obert al món, però icònic de Barcelona.”
 
El Molino es vol emmirallar en el Blue Note de Nova York o em el Ronnie Scott’s de Londres. Serà un espai de reconegut prestigi musical internacional, que acollirà concerts íntims dels grans músics internacionals, però que també tingui espai per a una cuidada presència d’artistes locals. 
 
Una altra de les claus d’aquesta nova etapa serà la inclusió d’una oferta gastronòmica i de cocteleria de qualitat que es compatibilitzarà amb les actuacions. També es recuperarà l’humor en la programació, rendint homenatge a aquest espai que va començar sent una tasca de mariners, la Pajarera, i després la Pajarera Catalana, que oferia actuacions de flamenc i a on també s’explicaven acudits.  
 
Herreruela ha donat pas a Victor Partido, nou director d’El Victor és un gran músic, a més del seu projecte en solitari, Partido, ha treballat amb la Joana Serrat i Riders of the Canyon. Però més enllà de la seva faceta com a músic en Victor té una altra faceta com a gestor cultural: ha estat director artístic del Festival Altaveu o gestor de la sala ACLAM al carrer Consell de Cent.
 
Victor Partido ha pres la paraula per detallar la programació de les setmanes vinents de la sala. En les seves paraules “Gèneres com el Jazz, l’avantguarda musical, l’experimentació i la improvisació seran el nostre actiu més apreciat. També l’avant-rock i el flamenco o el folk tindran representació en claus diverses i plurals. Volem convertir El Molino en el gran club de les músiques minoritàries de Barcelona, un espai de prestigi en que la música i els espectacles convisquin amb la millor gastronomia i un excel·lent servei”.
 
Serà el   27 d’octubre quan les portes d’El Molino tornaran a obrir-se per acollir la festa inaugural i a partir del dia 1 de novembre la programació es posarà en marxa de manera regular. 
 
Aquesta programació es portarà a terme, inicialment, en un horari de dimecres a diumenge en dos passis definits: de les 20.00h fins a les 21,30h i un segon de les 22.00h fins a les 23.45h. Seguidament, serà el torn d’El Club, unes sessions singulars de música a càrrec de selectors. 
 
D’entre els prop de 50 concerts que s’han anunciat avui, i que ja estan disponibles al web www.elmolinobarcelona.com, Victor Partido ha volgut destacar, en l’òrbita del jazz,  els concerts de Donald Harrison, Eliane Elias, The Kahil ´El Zabar Quartet -presentant un dels millors treballs d’aquest 2024 dins del gènere – Bill Frisell, Eliades Ochoa, Ayo, Fatomauta Diawara o Uri Caine com una part més experimental i d’avantguarda Theo Croker, Zoh Amba, Ben Lamar Grey, Thom Skinner,   Oren Ambarchi (amb Ghosted) Lakecia Benjamin, Myriam Gendron o Dorian Wood.
 
En la part nacional Maestro Espada, amb nou disc tot just presentat, Los Cantes Malditos un dels millors treballs de crossover flamenc d’enguany i Marala són alguns dels primers concerts destacats.
 
Ja es pot consultar tota la programació a www.elmolinobarcelona.com

 
­
ESP


El Molino reabrirá el mes de octubre de la mano de Cruïlla

El Molino ha presentado hoy su nueva etapa, que arrancará el próximo 27 de octubre.
De la mano de Cruïlla, ganadora del concurso de gestión convocado por el Ayuntamiento de Barcelona, ​​propietario del espacio, la programación de El Molino llevará a Barcelona a algunos de los músicos más relevantes del jazz, el blues, el soul o el folk.
Además de música, la propuesta incluirá una propuesta gastronómica de primer nivel.

Esta mañana ha tenido lugar la rueda de prensa de reapertura de El Molino, equipamiento propiedad del Ayuntamiento de Barcelona que inicia una nueva etapa de la mano de Cruïlla, ganadora del concurso de gestión del espacio convocado por el Ayuntamiento. El acto ha contado con la presencia del excelentísimo Señor Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, el Ilustrísimo Señor Xavier Marcé, concejal de Cultura e Industrias Creativas, Victor Partido, director de El Molino, y Jordi Herreruela, director de Barcelona Events Musicals, organizadora del Festival Cruïlla, entre otros eventos, que será la concesionaria de la sala durante los próximos cuatro años ampliables por acuerdo de ambas partes.
 
La rueda de prensa ha comenzado con el alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha celebrado «la reapertura de este teatro emblemático para la ciudad de Barcelona, emblemático para el teatro catalán y barcelonés y sobre todo emblemático para el Paralelo y para los barrios de su entorno». Ha remarcado que su objetivo como alcalde es «revitalizar la parte baja del Paral·lel con El Molino y el Teatre Arnau, que comenzará su rehabilitación el primer trimestre del año que viene», y que estos equipamientos, junto con el resto de teatros y equipamientos musicales del entorno, son una muestra de la «buena salud cultural de la escena catalana de la que debemos estar orgullosos».
 
Jordi Herreruela ha querido agradecer la confianza al Ayuntamiento de Barcelona y a todas las entidades que participarán de una manera u otra en el proyecto – Barnasants, Fundació Barcelona Music Lab, Fundació del Conservatori del Liceu, Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya, Escola de mitjans audiovisuals, ESMUC, Escola Superior de Música Jam Session, IMB School, Institut Mare de Déu de la Mercè, Taller de Músics, JazzIAm, l’Associació d’Autors de Rumba Catalana Apropa Cultura, Associació Carabutsí -EMUGBA, Drop Dane Society, Xamfrà -Centre de Música i Escena del Raval, ITES, Asoc. El Dorado -Sociedad Flamenca Barcelonesa, Paral·lel 62 y World Cities Culture Forum- Esta nueva etapa de El Molino se vincula con la voluntad de mantener el espíritu transgresor de la sala, que desde 1910 ha sido el hogar para la bohemia y un altavoz para la gauche divine; un espacio de transgresión, un templo popular de la noche catalana.
 
En este sentido, Herreruela ha comentado: «El Molino es uno de los espacios de espectáculos en directo más antiguos de Barcelona, inició su actividad en 1898, hace más de ciento veinticinco años. El Molino fue durante muchos años el punto de encuentro entre las clases acomodadas de la ciudad y los habitantes de este barrio, el Poble Sec, que era y es un barrio trabajador. El Molino ha sido un punto en encuentro cultural y social. Aquí se encontraban los marineros que llegaban al puerto, con los obreros y la burguesía catalana. Era un espacio libre de prejuicios, transgresor, diverso, plural, abierto al mundo, pero icónico de Barcelona.»
 
 
El Molino quiere reflejarse en el Blue Note de Nueva York o en el Ronnie Scott’s de Londres. Será un espacio de reconocido prestigio musical internacional, que acogerá conciertos íntimos de los grandes músicos internacionales, pero que también tendrá espacio para una cuidada presencia de artistas locales.
 
Una de las claves de esta nueva etapa será la inclusión de una oferta gastronómica y de coctelería de calidad que se compatibilizará con las actuaciones. También se recuperará el humor en la programación, rindiendo homenaje a este espacio que comenzó siendo una tasca de marineros, la Pajarera, y después la Pajarera Catalana, que ofrecía actuaciones de flamenco y donde también se contaban chistes.
 
Herreruela ha dado paso a Victor Partido, nuevo director de El Molino: «Victor es un gran músico, además de su proyecto en solitario, Partido, ha trabajado con Joana Serrat y Riders of the Canyon. Pero más allá de su faceta como músico, Victor tiene otra faceta como gestor cultural: ha sido director artístico del Festival Altaveu o gestor de la sala ACLAM en la calle Consell de Cent.
 
Victor Partido ha tomado la palabra para detallar la programación de las próximas semanas de la sala. En sus palabras «Géneros como el Jazz, la vanguardia musical, la experimentación y la improvisación serán nuestro activo más apreciado. También el avant-rock y el flamenco o el folk tendrán representación en claves diversas y plurales. Queremos convertir El Molino en el gran club de las músicas minoritarias de Barcelona, un espacio de prestigio en el que la música y los espectáculos convivan con la mejor gastronomía y un excelente servicio».
 
Será el 27 de octubre cuando las puertas de El Molino volverán a abrirse para acoger la fiesta inaugural y a partir del día 1 de noviembre la programación se pondrá en marcha de manera regular.
 
Esta programación se llevará a cabo, inicialmente, en un horario de miércoles a domingo en dos pases definidos: de las 20:00h hasta las 21:30h y un segundo de las 22:00h hasta las 23:45h. Seguidamente, será el turno de El Club, unas sesiones singulares de música a cargo de selectores.
 
De entre los cerca de 50 conciertos que se han anunciado hoy, y que ya están disponibles en la web www.elmolinobarcelona.com, Victor Partido ha querido destacar, en la órbita del jazz, los conciertos de Donald Harrison, Eliane Elias, The Kahil ‘El Zabar Quartet -presentando uno de los mejores trabajos de este 2024 dentro del género-, Bill Frisell, Eliades Ochoa, Ayo, Fatomauta Diawara o Uri Caine como una parte más experimental y de vanguardia Theo Croker, Zoh Amba, Ben Lamar Grey, Thom Skinner, Oren Ambarchi (con Ghosted) Lakecia Benjamin, Myriam Gendron o Dorian Wood.
 
En la parte nacional Maestro Espada, con nuevo disco recién presentado, Los Cantes Malditos uno de los mejores trabajos de crossover flamenco de este año y Marala son algunos de los primeros conciertos destacados.
 
 
Ya se puede consultar toda la programación en www.elmolinobarcelona.com