L´espectacle sobre la vida de Frida Kahlo arribarà a Barcelona al Teatre Coliseum del 13 al 17 de novembre

L’espectacle sobre la vida de Frida Kahlo arribarà a Barcelona la propera tardor
 
ü La companyia internacional de dansa del coreògraf català Enric Gasa Valga prepara l’estrena a Espanya de “FRIDA KAHLO: Pasión por la Vida”, un muntatge de primer nivell amb música en viu que repassa la vida de la icònica artista mexicana des del vessant més emocional
 
 Guardonada com a millor Producció de Dansa als Premis Austríacs de Teatre Musical, “FRIDA KAHLO: Pasión por la Vida” oferirà sis úniques funcions al Teatre Coliseum del 13 al 17 de novembre. Les entrades ja són a la venda 
 


Aquest mes de juliol se celebra el 70 aniversari de la mort de  Frida Kahlo (1907-1954), una icona del feminisme, de la cultura pop i un referent de l’art a Mèxic i a tot el món. Va pintar més de 150 quadres, principalment autoretrats, on hi va projectar les dificultats de la seva vida. La temàtica de la seva obra està marcada per la seva biografia i el seu patiment, i és precisament l’art i la vida de Kahlo el que va fascinar fa anys el coreògraf català reconegut internacionalment Enric Gasa Valga. “Era una dona de força immensa, amb una gran resiliència, que es va enfrontar a nombrosos reptes i adversitats al llarg de la seva vida. La seva història és profundament humana”. I és a través del moviment i la representació artística, com Enric Gasa Valga fa seu l’esperit indomable de Frida en el seu darrer muntatge “FRIDA KAHLO: Pasión por la Vida”, del qual només oferirà sis úniques funcions al Teatre Coliseum, el proper mes de novembre.

Una dotzena de ballarins integren la recent creada Enric Gasa Valga Dance Company. Artistes que interpreten amb gran capacitat i art les 14 escenes concretes que ha seleccionat l’autor per al muntatge. Seqüències de la vida de la icònica artista mexicana, on es posa el focus en la història de la pròpia dona, aclaparada al llarg dels anys per nombroses emocions conflictives: una vida marcada per la malaltia, accidents tràgics i un cor trencat de les notòries infidelitats del seu marit, el també artista Diego Rivera.



Amb una dramatúrgia valenta, l’espectacle aprofundeix en la dicotomia de la persona de Kahlo explorant el contrast entre la presentació exterior i les lluites interiors. I ho fa dividint l’artista en dues Fridas: una que estima la vida, plena d’alegria, amb colors brillants i lluny del dolor, i l’altra que és derrotada una vegada i una altra, per una profunda tristesa i les lluites de la vida. Les dues ballarines de Frida, Lara Brandi i Alice Amorotti, encarnen tant la força com la vulnerabilitat de l’artista, creant una narració visual que reflecteix la complexitat de la seva vida i intenta capturar l’essència de la visió del món única de Frida Kahlo.

La música, a diferència d’altres produccions similars, aquí és en directe, i es converteix en un viatge sonor a través de boleros antics arranjats (entre els quals destaquen La Llorona, Paloma Negra i Volver Volver), tangos i cançons populars mexicanes, que s’acompanyen de noves composicions originals del director musical de la peça, Roberto Tubaro.
Piano, trompeta, guitarra, baix i acordió es combinen amb l’extraordinària veu de la cantant Greta Marcolongo, que també recita fragments dels famosos escrits de Frida, per oferir a l’espectador una experiència immersiva, emocional i poderosa del captivador món de Frida Kahlo.

FITXA ARTÍSTICA
Banda Greta Marcolongo, Roberto Tubaro, Carlo Villotti, Maurizio Pala, Christian Stanchina
Direcció i Coreografia Enric Gasa Valga
Direcció Musical Roberto Tubaro
Escenografia Helfried Lauckner
Vestuari Bridgit Edelbauer-Heiss
Balletmasters Lara Brandi i Gabriel Marseglia
Disseny d’il·luminació Freddy Röck
Llibret Enric Gasa Valga, Lara Brandi
Regidoria Ellen Piendl
Ensemble Sandra Chamochumbi, Locke Venturato, Ayda Frances Güneri, Matthew Humphreys, Paulina Blum, Gabriele Tamolli, Sayumi Nishii, Camilla Danesi, Mitsuru Ito, Martin Segeta.
Frida Kahlo Lara Brandi i Alice Amorotti
Diego Rivera Gabriel Marseglia
La Mort Sayumi Nishii
Christina Kahlo (germana) Camilla Danesi
Wilhelm Kahlo (pare) Martin Segeta
Josephine Baker Cosme Tablada Moreno
Leo Trotzky Mitsuru Ito
 
Sobre Enric Gasa Valga 
Nascut a Esparreguera (Baix Llobregat), Enric Gasa Valga fa 14 anys que dirigeix el Ballet de l’Òpera d’Innsbruck (Àustria). Va iniciar la seva formació com a ballarí a l’Escola de Dansa María d’Àvila de Saragossa i després va ser becat a l’Escola Nacional Cubana de Ballet i ballarí del Ballet Nacional d’aquell país. Ha format part de diverses companyies europees i la temporada 2003-04 va començar la seva relació amb Innsbruck.

El 2009 va assumir la direcció de la companyia de dansa del Teatre Estatal del Tirol on ha dirigit nombroses òperes, musicals i ballets.

El seu repertori inclou més de 50 produccions de dansa, òperes i musicals com Frida Kahlo – Pasión por la vidaJesus Christ SuperstarBeethoven lautlos, l’emocionant i humorístic Das bin ichDante Inferno, on va integrar per primera vegada elements de vídeo i digitals als seus treballs.

Algunes de les seves produccions, com Madame Butterfy, han estat representades a Corea del Sud.

Des que Enric Gasa Valga va acceptar el càrrec de director de TanzCompany d’Innsbruck (Tirol), l’afició local per la dansa i el ballet ha crescut notablement. I coreògrafs de renom mundial com Jiri Kylian, Ohad Naharin i Nacho Duato han visitat Innsbruck, convidats pel mateix Gasa Valga.
Les seves produccions com a director de TanzCompany d’Innsbruck (Tirol) han rebut sis nominacions a la categoria Millor Producció de Dansa als Premis Austríacs de Teatre Musical, guanyant el premi per Frida Kahlo – Pasión por La Vida i The Tempest.

El desembre del 2023, es va embarcar en un nou projecte, fundant la seva pròpia companyia de dansa. El seu objectiu inaugural va ser llançar el Winter Dance Festival d’Innsbruck en col·laboració amb l’Associació de Turisme de la zona. La seva estrena, Lágrimas Negras (sobre la vida de Bebo Valdés), amb Cucurucho Valdés, el nét del mateix Bebo tocant en viu a l’espectacle, va aconseguir un èxit rotund, amb entrades esgotades als 8 espectacles programats arribant a la xifra de deu mil espectadors. Des de l’any 2024, la Enrique Gasa Valga Dance Company, és la companyia resident del Duestches Theatre de Munic.

Més informació i venda d’entrades  AQUÍ