El DocsBarcelona qüestiona els colonialismes en la programació de la seva 27a edició del 2 al 12 de maig



●  La Secció Oficial Docs&Pearls, amb 15 pel·lícules, aborda també altres debats contemporanis, com els perills del món digital o l’empoderament de dones en contextos dificils

●  El festival inaugura Docs&Love, una secció de sis pel·lícules dedicada a les diferents expressions i formes d’amor

●  Amb la també nova secció Docs&Cat, el DocsBarcelona continua apostant per la diversitat de mirades i temàtiques dels documentals fets a casa nostra

●  El tàndem creatiu format pels francesos Raymond Depardon i Claudine Nougaret visitaran Barcelona per recollir el Premi Docs d’Honor, que inclou una retrospectiva i una conversa a la Filmoteca de Catalunya

●  La 27a edició se celebrarà del 2 al 12 de maig al CCCB i als Renoir Floridablanca amb 40 llargmetratges i 10 curtmetratges i amb més de 50 cineastes convidats a diferents activitats

RODA DE PREMSA INAUGURAL

Dijous, 2 de maig a les 11.00, al CCCB
Amb Anna Petrus, directora de DocsBarcelona, i Dorottya Zurbó, directora d’Agent of
Hapiness, pel·lícula inaugural

El Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona DocsBarcelona presenta els títols que formaran part de la seva 27a edició, una mostra del millor de la producció mundial de documentals, que enguany renova la seva estructura i proposa una programació que qüestiona els colonialismes.

D’una banda, Docs&Pearls, amb caràcter internacional i competitiu, serà a partir d’ara la Secció Oficial del certamen. Docs&Cat acompanyarà el talent català, i la secció temàtica no-competitiva Docs&Love projectarà sis llargmetratges dedicats a diferents expressions i formes d’amor. Les clàssiques Docs&Teens DOC-U completaran un festival que del 2 al 12 de maig proposarà una programació de 40 llargmetratges i 10 curtmetratges.

Amb el CCCB i els Cinemes Renoir Floridablanca com a seus, i amb Filmin com a finestra virtual, aquesta continua sent una cita cultural imprescindible de la capital catalana. En paraules de la directora artística del Festival, Anna Petrus: “el Docs d’enguany estarà ple de descobertes i portes que s’obren per convidar-nos a transitar senders encara no explorats, plens d’interrogants i eines per desaprendre i aprendre de nou formes diverses de pensar i estar en el món”.

Journal de France (2012) i de dos títols signats per Depardon: 10e Chambre (2004) i La Vie Moderne (2008).
El festival s’inaugurarà el dia 2 de maig amb Agent of Happiness, una coproducció entre Hongria i Buthan dirigida per Arun Bhattarai i Dorottya Zurbó que es va presentar al Festival de Sundance. Un film que qüestiona l’etiqueta de Bhutan com a país més feliç del planeta. L’11 de maig, el festival donarà a conèixer el seu palmarès en una gala que se celebrarà al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Les entrades per les projeccions ja es poden comprar des d’avui a la pàgina web del DocsBarcelona.
Mirades als passats colonials i dones lluitadores

Aquesta edició tan especial, en la qual descobrirem els matisos i misteris de la realitat real, gira al voltant d’una de les grans preocupacions que hem detectat en un número més que significatiu de creadors i creadores: les formes com les relacions de poder determinen la nostra forma de mirar i estar en el món”, ha defensat Petrus.
En aquest sentit, els 15 títols de la Secció Oficial Docs&Pearls (tretze d’ells estrenes a l’estat, i dues estrenes europees) compten amb el punt de vista, moltes vegades silenciat, d’onze dones directores, però també de set cineastes racialitzats i de set que formen part de la comunitat LGBTIQ+.

Sis dels llargmetratges de la principal secció competitiva del DocsBarcelona parlen de la mirada colonial i ens empenyen a pensar tant en els nostres privilegis com en les formes i camins possibles per a la descolonització.

Phantoms of the Sierra Madre, del noruec Håvard Bustnes, es ressegueix la figura de l’explorador Helge Ingstad, que l’any 1937 va encapçalar una expedició a Mèxic a la recerca d’una tribu apatxe perduda. Un viatge que reflexiona sobre la relectura occidental de les narratives alienes i el concepte d’apropiació cultural.

Our Land, our Freedomles cineastes Meena Nanji i Zippy Kimundu alimenten el debat sobre el passat colonial britànic, la propietat de terres mai retornades als seus propietaris després de la independència de Kènia i el genocidi del poble Mau Mau, fent un retrat de
Wanjugu Kimathi, filla de Dedan Kimathi, llegendari líder de les revoltes Mau Mau executat pels anglesos l’any 1957.

Rosinha and Other Wild Animals, de Marta Pessoa, també fa una mirada al passat per entendre el present, a partir de fixa en un altre exaltat colonialisme, el portuguès, a partir de l’Exposició Colonial Portuguesa, celebrada a Oporto l’any 1934, un esdeveniment, en perspectiva, amb una dimensió clarament racista, i amb un personatge, la Rosinha del títol, que era una nativa de Guinea que es va convertir en símbol de l’esdeveniment.

La programació també inclou la perspectiva de dones lluitadores pel que fa a les conseqüències del colonialisme: a Daughter of Genghis, dels cineastes i fotoperiodistes danesos Kristoffer Juel Poulsen i Christian Als, la protagonista és Gerel Byamba, líder d’una violenta banda feminista que lluita contra el colonialisme xinès i l’explotació estrangera a Ulan Bator.

La lluita per la supervivència d’una cosidora al Camerun centra Mambar Pierrette, de Rosine Mbakam, que ha passat per la Quinzaine des Cineastes de Cannes, el TIFF o l’IDFA. El seu petit taller de costura simbolitza un forma d’emancipació i es converteix en un refugi per la comunitat.

I també una dona, en aquest cas la doctora Cristina Cattaneo, protagonitza Pure Unknown, dels italians Mattia Colombo i Valentina Cicogna, premiat al Festival de Cine de Torí i amb un recorregut que inclou projeccions a Karlovy Vary, al Hot Docs o al Visions du Réel. El film es centra en la figura de la directora d’un laboratori d’antropologia forense a Itàlia, una metgessa preocupada per la causa d’identificar i enterrar els anònims migrants que perden la vida ofegats al mar, posant el focus en la dignitat dels cossos que perden la vida en aigües del Mediterrani.

De dones parlen també a Mexican Dreamde Laura Plancarte, i Copa 71de Rachel Ramsay i James Erskine. La primera hibrida ficció i documental per parlar de l’estereotip d’abnegada dona llatinoamericana, tradicional patidora de la violència masclista. I la segona, que va inaugurar el TIFF i està produïda per la futbolista Alex Morgan i per les tenistes germanes Venus i Serena Williams, ens endinsa en la celebració del primer Mundial Femení de Futbol, que va tenir lloc a Mèxic l’any 1971, i que, malgrat reunir quasi cent mil espectadors a l’Estadi Azteca, es va oblidar i, de fet, no està oficialment reconegut per la FIFA.

Els perills del món digital i la mort com a part de la vida
Estirant el fil de Pure Unknown, la mort és la protagonista de dos llargmetratges més de la secció Docs&Pearls: premiada al Docville i presentada a Sundance, al Hot Docs i al CPH:DOX, la coproducció alemano-nord-americana Eternal You, de Hans Block i Moritz Riesewieck, reflexiona sobre la comercialització del dol, presentant-nos empreses que utilitzen la Intel·ligència Artificial perquè els seus clients tinguin l’oportunitat de comunicar-se amb avatarsrealistes de les persones que han perdut. I a la producció catalana Hágase tu voluntad, el cineasta Adrián Silvestre (director de Sedimentos Mi vacío y yo) es converteix en protagonista, explicant el seu retrobament, després de més de vint anys sense parlar-hi, amb el pare, un home que ha aparcat l’hedonisme després de perdre la parella i de patir dos ictus que li deixen mig cos paralitzat, i que ara reivindica el dret a morir dignament.

I si Adrián Silvestre es posa en primer pla, també ho fa Patricia Franquesa a Diari de la meva sextorsió, una altra de les produccions catalanes de Docs&Pearls. La cineasta explica la seva peripècia com a víctima d’un xantatge quan li roben l’ordinador i un hacker l’amenaça amb publicar contingut personal.
La tercera pel·lícula catalana a competició és una coproducció, amb Brasil i Dinamarca, titulada Globusmania, on la cineasta daneso-espanyola Sissel Morell Dargis també acaba formant part del col·lectiu que retrata el seu film: instal·lada a Rocinha, va passar anys compartint la passió dels anomenats baloeiros, habitants de les faveles que fabriquen enormes globus aerostàtics amb paper de seda de colors, com a forma artística tan il·legal com ho són els grafitis, en un testimoni de germanor, alegria i llibertat.

El DocsBarcelona completa la seva secció Docs&Pearls amb dos films ben singulars: Johatsu – Into thin airdels directors Andreas Hartmann i Arata Mori, que ens porten fins al Japó per parlar-nos dels evaporats, persones que per mil motius, i gràcies a la gestió de les anomenades empreses de mudances nocturnes, desapareixen del seu entorn per començar una nova vida des de zero. I Pelikan Bluede l’hongarès László Csáki, és una suggeridora i nostàlgica mostra de documental de dibuixos animats: el film explica la història de tres amics que falsifiquen bitllets de tren per viatjar per Europa en els temps immediatament posteriors a la caiguda del Mur de Berlín.

Diferents formes i manifestacions d’amor, a Docs&Love
Una de les grans novetats del DocsBarcelona 2024 és el naixement d’una nova secció que el festival dedicarà a una temàtica que canviarà cada any. Enguany s’estrena amb Docs&Love, que reunirà sis llargmetratges que exploren diferents expressions i formes d’estimar. El sexe, la família, la vellesa, l’amor cap a un mateix i fins i tot cap als animals, centren els films d’aquest racó del festival, amb títols signats per fins a quatre dones directores i una de racialitzada.

A la neerlandesa Sexual Healing, guanyadora del Premi de Públic al Hot Docs Canadian International Documentary Festival, la directora Elsbeth Fraanje acompanya una dona de mitjana edat amb paràlisi cerebral en el seu periple per aconseguir tenir la seva primera experiència sexual.
També amb l’aval d’un premi a un festival de prestigi, en aquest cas al CPH:DOX, arribarà Queendom, de la cineasta russa Agniia Galdanova, qui ofereix una insòlita i valenta mirada al dia a dia de l’artista i activista queer Gena Marvin, en un context tan intolerant i repressiu amb la llibertat d’estimar i d’autoafirmar-se com el que imposa el govern de Putin.

De l’amor, present o passat, i també de la infidelitat, l’envelliment, el dolor o la proximitat de la mort, parlen un grup d’homes i dones octogenàries i nonagenàries a Echo of You, primer llarg de la danesa Zara Zerny, qui proposa un retrat emocionant i catàrtic que es va presentar a l’IDFA Festival.

Docs&Love també projectarà la multipremiada Bye Bye Tiberias, de Lina Soualem, que arriba amb guardons al BFI London Film Festival, al Montpellier Mediterranian Film Festival (Cinemed), al Marrakech International Film Festival o al FIFAM d’Amiens. Al film, la cineasta acompanya a la seva mare, la reconeguda actriu Hiam Abbass (vista recentment a la sèrie Succession), en el seu retorn a Palestina, i, barrejant el present amb imatges de l’arxiu familiar, proposa una mirada a quatre generacions de valentes dones palestines. Amb aquest documental i la conversa Cartes d’amor a Palestina entre Soualem i l’artista visual d’origen palestí Samira

Badran, el DocsBarcelona centra la seva mirada en la resistència del poble palestí.
Una de les estrenes mundials d’enguany serà la commovedora Sisters Forever, dels noruecs Sigve Endresen i Wilde Siem, que ens parlen de dues germanes i millor amigues, i de la gestió que una d’elles ha de fer dels reiterats intents de suïcidi de l’altra, diagnosticada amb un transtorn bipolar.
Per fi, la coproducció hispano-ucraïnesa Searching for Nika, de Stanislav Kapralov, documenta el patiment animal en temps de guerra. Quan Rússia va envair Ucraïna, els pares del director d’aquest documental varen fugir amb la seva gossa, però el so de les bombes va fer fugir la Nika. A la pel·lícula veurem com Kapralov torna a Kíiv per buscar-la, i pel camí acaba retratant els voluntaris, activistes i veterinaris que arrisquen la vida per salvar la dels animals abandonats o ferits.

La força del documental català
Docs&Cat confirma la sempre potent aposta del festival pels documentals fets a casa nostra. A banda dels tres llargmetratges que es veuran a Docs&Pearls, nou pel·lícules catalanes més trobaran aixopluc en aquesta nova secció. Així, nou títols optaran a un nou premi de 3.000 euros, patrocionat per La Xarxa Audiovisual Local (XAL) i atorgat pel Jurat Docs&Cat, i quatre d’ells tindran la seva première mundial a DocsBarcelona.
Les estrenes internacionals són Casa Reynal, de Laia Manresa (Morir de día), sobre la transmissió familiar i el llegat de la seva memòria; Respira, mama de Meri Collazos, que reflexiona sobre el dret a respirar un aire net a les grans ciutats; Unbound, de John English i Tom Garner, que penetra en els abusos en el món de la dansa, i Un estel fugaç, d’Arturo Méndiz i IgnasiGuerrero, parla del dol perinatal des del punt de vista del pare.

Premiats al Festival de Málaga arribaran Binu, història de dues estrelles Pepi Fandango. La primera, signada per Guillem Cabra i Mar Clapés, ens porta al primer restaurant català fora de Barcelona en guanyar dues Estrelles Michelin. I la segona, dirigida per Lucija Stojevic (La Chana), acompanya un supervivent de l’Holocaust fins a Andalusia, per a enfrontar-se a la seva relació conflictiva amb el flamenc que va conèixer als camps nazis del Sud de França.

Per la seva banda, The Click Trap, de Peter Porta, s’endinsa en el costat fosc de la publicitat en línia; Science Fiction, de Francisco Forbes i Ferran Romeu, retrata el científic Laurence Burton mentre construeix un avió propulsat únicament amb energia neta, i La Carga, de Miguel Eek, aborda el tabú de la violència emocional, física i sexual exercida contra homes.

Com és tradicional, el DocsBarcelona continuarà atent als més joves, amb projeccions exclusives per a centres educatius a la secció Docs&Teens, i amb una desena de curtmetrages a la secció DOC-U, l’espai d’exhibició de treballs d’estudiants universitaris, de cicles formatius i d’escoles de cinema.

Sessions molt especials
Un dels plats forts del DocsBarcelona d’enguany serà la visita del cineasta rus Victor Kossakovsky, que torna al festival per presentar la seva última pel·lícula, Architectonuna meditació èpica i poètica sobre l’arquitectura que alerta sobre l’impacte devastador del ciment. Estrenada a la Berlinale, la seva serà una de les sessions especials del festival, que també n’organitza dues més.

Una és La fugidauna colpidora producció de 3Cat que dona veu a les víctimes d’abusos sexuals dels jesuïtes de dues escoles barcelonines de referència, i que dirigeixen Josep Morell, Guillem Sánchez i Marc M. Sarrado. I l’altra, La victòria de Derbiun documental sonor sobre l’auge i el posterior desmantellament d’una dels segells històrics de casa nostra, la marca de motocicletes Derbi. Un singular treball que signen Joan Camp Fontcuberta, Francesc Canosa i Magda Gregori, de la revista digital La Mira.

Visites de més d’una cinquantena de directors i directores convidats
A més de Depardon i Nougaret i Kossakovsky, el DocsBarcelona portarà a la ciutat a més d’una cinquantena de directors i directores de les pel·lícules d’enguany, convidats que participaran en diferents col·loquis posteriors a les projeccions i presentacions per apropar-se als espectadors, com és el cas dels cineastes Dorottya Zurbó (Agent of Happiness), Sissel Morell (Globusmania) i Valentina Cicogna amb Mattia Colombo (Pure Unknown), entred’altres. També aterrarà a la ciutat de la mà del DocsBarcelona el documentalista nord-americà John Wilson, un dels caps de cartell del programa d’Industry del DocsBarcelona, dedicat al mercat professional, que se celebrarà del 6 al 10 de maig.

Jurats
Onze professionals del cinema atorgaran els premis de les seccions competitives del DocsBarcelona en la seva vint-i-setena edició. Elvira Dyangani Ose, directora del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA); l’actriu, dramaturga i directora Silvia Albert Sopale (No és país per a negresLa moreneta); el productor Hugo Jinseok Kang (Exile Trilogy), també programador del DMZ Docs (Corea del Sud); la directora i productora grega Efthymia Zymvragaki (Ara la llum cau vertical), i Petrula Veljanovska, programadora de MakeDox (a Skopje, Macedònia del Nord) conformen el jurat internacional de la Secció Oficial Docs&Pearls.

El jurat de la nova secció Docs&Cat, on es podran veure nou produccions catalanes, comptarà amb Chiara Boschiero, productora i gestora al capdavant de la secció educativa del festival Biografilm d’Itàlia; el cineasta Pau Faus (AlcaldessaFauna), i Sarah Lauzemis, membre de l’equip organitzador de La Mostra Internacional de Films de Dones.

La secció DOC-U, que aixopluga la producció universitària estrenada a DocsBarcelona, comptarà amb un jurat integrat per li periodista i crítiqui de cinema Mariona Borrull, l’actor Moha Amazian (Carrer Robadors, Jo Mai Mai) Claudia Solano, graduada a ESCAC i autora del curtmetratge documental Paola, guanyador del premi DOC-U el 2022.

DOCSBARCELONA 2024