Dagoll Dagom presenta els actes del 50è aniversari i el repartiment del nou Mar i Cel



La gala La gran nit de Dagoll Dagom al Festival Grec 2024, l’estrena del nou Mar i Cel, una exposició al Teatre Victòria, un disc i un vinil, entre les accions de celebració del 50è aniversari

Jordi Garreta com a Saïd i Alèxia Pascual com a Blanca encapçalen el repartiment del nou Mar i Cel

La companyia celebrarà mig segle de trajectòria teatral durant el 2024 i s’acomiadarà dels escenaris de Catalunya amb l’estrena de Mar i Cel, el seu musical més emblemàtic al Teatre Victòria



Foto: David Ruano

Barcelona, divendres 5 d’abril de 2024 · Dagoll Dagom, la icònica companyia catalana, ha presentat aquest divendres 5 d’abril els actes de celebració del seu 50è aniversari i ha desvetllat el repartiment de l’última versió de Mar i Cel encapçalat per Jordi Garreta (Saïd) i Alèxia Pascual (Blanca). La nova reposició serà dirigida per Anna Rosa Cisquella i Miquel Periel i suposarà el seu comiat definitiu dels escenaris. 
A més de Mar i Cel, la companyia també ha preparat diferents accions per celebrar el seu 50è aniversari. Un dels plats forts serà la gala La gran nit de Dagoll Dagom en el marc del Festival Grec 2024, on es representaran les escenes i cançons més emblemàtiques de cada musical, interpretades per actors i actrius que han format part de la companyia. Una exposició al vestíbul i en diferents espais del Teatre Victòriarelatarà la trajectòria de Dagoll Dagom a través de fotografies, textos evocadors, materials i vestuaris. També s’editarà un catàleg commemoratiu especial amb imatges visuals dels moments més significatius de la seva trajectòria teatral, així com un disc en format vinil amb els millors temes musicals de Dagoll Dagom.


Els actes de celebració del 50è aniversari
Per celebrar els 50 anys de trajectòria, la companyia ha preparat un seguit d’accions amb l’objectiu de compartir records i experiències acumulades al llarg d’aquestes cinc dècades.
El tret de sortida d’aquesta celebració serà la gala commemorativa La gran nit de Dagoll Dagom l’11, 12 i 13 de juliol al Festival Grec. Un concert multitudinari amb l’Original Soundtrack Orquestra -format per quaranta-un músics i un cor de vint cantaires- i un grup de vint-i-sis artistes que han passat per la companyia al llarg d’aquests anys. L’actor, cantant i director Daniel Anglès dirigirà la vetllada, durant la qual sonaran les músiques i s’interpretaran les cançons més conegudes de la història de Dagoll Dagom. L’espectacle comptarà amb la participació d’actors i actrius com Víctor Arbelo, Roger Berruezo, Anna Castells, Mariona Castillo, Jordi Coll, Xavi Fernández, Guillem Fole, Elena Gispert, Eloi Gómez, Carlos Gramaje, Pol Guimerà, Júlia Jové, Mercè Martínez, Pep Molina, Muntsa Rius, Ana San Martín, Isabel Soriano, Teresa Vallicrosa i Mone, entre d’altres i amb la col·laboració de Pep Cruz, Elena Gadel, Àngels Gonyalons, Ivan Labanda, Ferran Rañé i Nina.

Un altre dels actes commemoratius serà una exposició-instal·lació que ocuparà el vestíbul i diferents espais del Teatre Victòria i que relatarà la trajectòria de Dagoll Dagom a través de fotografies, textos evocadors, materials i vestuaris. Una oportunitat de fer un viatge històric per les diferents produccions on el públic transitarà per tots els estils teatrals que Dagoll ha anat incorporant al llarg dels anys. Un recorregut heterogeni que va des de l’opereta fins al rock català passant pel gènere de teatre musical de creació. 
La companyia també està preparant un catàleg commemoratiu especial que capturarà els moments més significatius de la seva destacada història teatral. El catàleg vol ser un record immersiu de l’univers Dagoll Dagom i inclourà imatges visuals de la darrera producció de Mar i Cel, així com una crònica apassionant de la trajectòria d’una de les companyies catalanes més transcendentals, amb emotives declaracions dels membres de l’equip de direcció.

La música també tindrà un paper destacat en la celebració dels 50 anys, amb l’edició d’un disc en format vinil amb els millors temes musicals de Dagoll Dagom, que anirà acompanyat d’un llibret amb les lletres de les cançons escollides i contingut fotogràfic dels espectacles, un objecte de col·lecció pels fans de la companyia.



El repartiment del nou Mar i Cel
Aquest divendres 5 d’abril Dagoll Dagom també ha donat a conèixer el repartiment del nou Mar i Cel que s’estrenarà al setembre al Teatre Victòria. Alèxia Pascual al paper de Blanca i Jordi Garreta al paper de Saïd encapçalen el repartiment del nou Mar i Cel. Pascual va ser la 3a finalista de la 2a temporada d’Eufòria, el talent show musical de 3cat. Garreta ha participat en obres de teatre com El Médico i en sèries com Cuéntame cómo pasóFrente al Mar i Moebius.

Completen el repartiment Abel García com a Joanot, Albert Gràcia com a Hassèn, Berta Luna com a Idriss, Xavi Fernández que repeteix com a Don Carles, Eloi Gómezcom a Ferran i Arquebisbe Ribera, Clara Renom com a mare de Saïd i Teresa, Sergio Escribano com a Malek i Soldat, Candela Díaz com a Maria i Dona Morisca, Esteve Roig com a Osman i Soldat, Cisco Cruz com a Salam, Baró de Dènia i Soldat, Albert Mora com a Felip II Rei d’Espanya, Albanès i Soldat, Anna Alborch com a Reina Margarida d’Àustria, Carme i Dona Morisca, Bittor Fernández com a Felip, Duc de Lerma i Caporal, Estel Aparicio com a Saïd nen i Montserrat, Carme Giner com a Rosa i Dona morisca, Biel Llongueras com a Adberrahïm i Idriss II, Guillem Ripoll com a Mut i pare de Saïd i Guillem Fole com a Mohamed i Soldat.
El nou Mar i Cel comptarà amb 20 intèrprets i una orquestra formada per 13 músics.


Mar i Cel, el musical que ha fet història
La temporada 2024-2025 serà l’última oportunitat per veure en directe el musical més emblemàtic de Catalunya: Mar i Cel. Un musical basat en l’obra d’Àngel Guimerà, amb música d’Albert Guinovart i text de Xavier Bru de Sala. El musical s’estrenarà coincidint amb la commemoració del centenari de la mort de Guimerà.

Mar i Cel ocupa un espai central dins la trajectòria de Dagoll Dagom i, sense cap dubte, ha estat l’espectacle de teatre musical que més ressò ha tingut d’entre totes les seves creacions. 
Aquest relat de pirates i cristians esdevé una metàfora perfecta del món, on els seus habitants continuen obstinats a lluitar, odiar-se i autodestruir-se per raons que haurien d’haver desaparegut fa temps. Una història que, lamentablement, manté una temàtica inesgotable, massa actual, que ens parla de la confrontació persistent entre cultures i religions.

Mar i Cel ha estat el punt d’enamorament del teatre per a molts espectadors i professionals que han confessat que s’han dedicat a aquesta feina, en gran part, influïts pel bon record de l’espectacle. 
Dagoll Dagom portarà de nou als escenaris aquesta producció, mantenint la mateixa ànima original, per tal d’oferir als espectadors la darrera possibilitat de tornar a gaudir amb una obra que, en el seu moment, els va emocionar i, sobretot, per presentar-lo als més joves que no han tingut la possibilitat de veure’l i, potser, estimar-lo.

Mar i Cel, en xifres
Mar i Cel es va estrenar al Teatre Victòria l’any 1988 i, fins al 1990, la van veure més de 350.000 espectadors en 352 funcions. Es va traduir al castellà i es va fer Mar y Cielo a Madrid, Bilbao i Saragossa el 1990 sumant 146 funcions i 191.000 espectadors. La producció va tornar a escena el 2004 i, fins al 2006, van passar per les platees del TNC i el Teatre Victòria 325.000 espectadors en 374 funcions. El 2006 es va fer a Madrid, València i Mallorca sumant 85 funcions i 36.540 espectadors. El 2007 l’espectacle musical va viatjar fins a l’estranger, a The Opera Halle, a Alemanya, on es van representar 14 funcions amb més de 10.000 espectadors. El 2014 l’espectacle es va reestrenar al Teatre Victòria amb 356 funcions i 306.927 espectadors.

Al llarg d’aquests anys Mar i Cel ha sumat 1.219.535 espectadors i 1.306 funcions. D’entre aquests espectadors, 178.677 són estudiants que han vist l’espectacle amb el seu centre educatiu en horari lectiu.


Dagoll Dagom, mig segle dalt dels escenaris 

Aquest 2024, la companyia de teatre Dagoll Dagom celebrarà els 50 anys d’existència i el comiat definitiu dels escenaris. Al llarg de tots aquests anys, la companyia catalana ha posat en escena espectacles que han deixat empremta a la memòria col·lectiva de diverses generacions: AntavianaFlor de NitMar i Cel o Cop de Rock són alguns exemples teatrals que s’han alternat amb la gravació de sèries de televisió tan populars com Oh, Europa! o La memòria dels Cargols
Dagoll Dagom ha treballat per introduir i assentar el teatre musical tant a Catalunya com a l’Estat Espanyol i arreu del món. Amb els 50 anys de trajectòria ha contribuït enèrgicament al creixement del teatre musical arreu del territori amb la creació de nous públics i a la formació de noves generacions d’actors, actrius i professionals artístics que s’han incorporat al sector del teatre musical. Al llarg de la seva història han fet 34 espectacles -23 d’ells, musicals-, més de 8.000 funcions i més de 4.700.000 espectadors.