El dimecres 29 arrenca el Dart Festival, la cita del cinema documental amb l’art amb Edward Hopper, Pussy Riot, Vermeer, Tamara de Lempicka, Man Ray i Jonas Mekas com a protagonistes


La setena edició dl Dart Festival se celebrarà a Barcelona del 29 de novembre al 5 de desembre a la Sala Phenomena, Cinemes Girona, Disseny Hub Barcelona i The Social Hub Barcelona Poblenou. Una especial programació online estarà disponible del 29 de novembre al 31 de desembre a la plataforma Filmin.

Encapçalen el cartell de la programació presencial del Dart 2023 una pel·lícula sobre el col·lectiu artístic Pussy Riot, els biopics sobre Edward Hopper i Tamara de Lempicka, un retrat de l’escultor alemany Thomas Schütte, l’aventura de l’estrella de l’art islandès Ragnar Kjartansson a Moscou, un documental sobre el fundador del Grup 9999, un col·lectiu d’arquitectes i dissenyadors radicals.

La programació online inclourà títols d’èxit que arriben a Filmin per primera vegada, com Mujeres de la Bauhaus, un documental sobre l’obra més important de l’escultora Cristina Iglesias, un retrat de l’arquitecta Lina Bo Bardi i una celebració de la vida i de l’art filmada per Man Ray. A més, el Canal Dart a Filmin oferirà els documentals guardonats a l’anterior edició del festival: The Melt Goes On Forever: The Art and Times of David Hammons i J’ai retrouvé Christian B.


El certamen s’inaugurarà dimecres 29 a la Sala Phenomena amb l’estrena a Espanya de Fragments of Paradise de K.D. Davison, una mirada íntima a la vida i al treball de Jonas Mekas, guardonat com a Millor Documental sobre Cinema al Festival de Venècia.

La pel·lícula de cloenda del festival serà La belleza y el dolor de Laura Poitras, el film sobre la fotògrafa i activista Nan Godlin guardonat amb el Lleó d’Or a Venècia.



El Dart Festival, l’únic certamen de cinema documental centrat exclusivament en les arts visuals que se celebra a Espanya, torna del 29 de novembre al 31 de desembre amb una programació que destaca la riquesa de la indústria del cinema documental sobre art i posa de relleu les múltiples funcions que les arts visuals compleixen en la nostra societat.

La 7a edició de Dart reuneix un programa de 26 pel·lícules, de les quals 10 són estrenes a Espanya. A més, comptarà amb la presència de 10 directors i protagonistes convidats.

El Festival oferirà sessions presencials i activitats paral·leles a Barcelona del 29 de novembre al 5 de desembre entre sales de cinema i institucions artístiques: Sala Phenomena, Cinemes Girona, Disseny Hub Barcelona i The Social Hub. D’altra banda, Filmin acollirà una selecció especial online de títols del 29 de novembre al 31 de desembre. Està disponible la programació completa en la seva pàgina web.

El jurat de la Secció Oficial està compost per destacades personalitats de l’àmbit cultural i artístic: Carolina Ciuti, comissària i crítica d’art; Ianko López, periodista especialitzat en art i audiovisual; i Violeta Kovacsics, crítica cinematogràfica i docent. El Premi Laie Dart 2023 a La Millor Direcció i el Premi Laie Dart 2023 De La Crítica s’anunciaran durant la festa de lliurament de premis el 2 de desembre a The Social Hub Poblenou Barcelona.



PROGRAMACIÓ DART 2023

ARTISTES, BIOGRAFIES, CREACIONS I FETS INDISPENSABLES DE LA HISTÒRIA DE L’ART

A la programació presencial quatre estrenes a Espanya destaquen el compromís del festival d’oferir una mirada a l’amplitud de disciplines i formes de fer art en el nostre propi temps. Els documentals Pussy Riot, Rage Against Putin i Soviet Barbara: la història de Ragnar Kjartansson a Moscou situaran el públic en la més recent actualitat, amb pràctiques i intervencions artístiques que es creuen amb la brutal invasió d’Ucraïna per part de Rússia. Denis Sneguirev presentarà el primer documental que traça la dècada de lluita contra l’ordre patriarcal i repressiu del col·lectiu feminista Pussy Riot. D’altra banda, Gaukur Úlfarsson, que s’ha consolidat com un dels directors islandesos més interessants de l’última dècada, presentarà Soviet Barbara, una crítica vanguardista de l’imperi postsoviètic protagonitzada per l’estrella de l’art islandès Ragnar Kjartansson. Per altra banda, el film THOMAS SCHÜTTE , I Am Not Alonede la premiada directora alemanya Corinna Belz ens porta a l’estudi d’un dels artistes contemporanis més reconeguts internacionalment: Thomas Schütte, que porta més de 40 anys trobant respostes sorprenents en obres en paper, argila, vidre o bronze que han donat la volta al món.

A Filmin, l’art contemporani tindrà com a protagonistes al cèlebre artista afroamericà David Hammons que al documental The Melt Goes On Forever confronta les fissures entre les races mitjançant una profunda crítica de la societat i el món de l’art d’elit; a Christian Boltanski amb el documental J’ai retrouvé Christian B. en el qual el director Alain Fleischer s’ha compromès amb absoluta dedicació a documentar la vida de Christian Boltanski al llarg de cinquanta anys; i a Carlos Cruz-Díez, un dels artistes cinètic-òptics més importants del món en el documental Free Color.

GRANS MESTRES

Tres produccions exploren la vida i l’obra de pintors i pintores fonamentals de la història de l’art. L’estrena de Hopper – An American Love Story de Phil Grabsk traca la història de l’enigmàtic Edward Hopper (1882-1967), un dels pintors estatunidencs més cèlebres del segle XX i màxim exponent del realisme americà, el qual, popular, alabat i misteriós, ha influït en nombrosos pintors, fotògrafs, cineastes i músics com Rothko, Banksy, Alfred Hitchcock, David Lynch i fins i tot Los Simpson. Sylvie Kürsten estrenarà Tamara de Lempicka, la reina de l’Art Decó, un retrat de la pintora anticonformista, fascinant i escandalosa que va ser un símbol de l’emancipació femenina en el món de l’art dels anys vint i trenta a París i més enllà. Cerca de Vermeer, dirigit per Suzanne Raes, ens porta entre els bastidors de l’exposició més gran sobre el mestre holandès del Segle d’Or mai realitzada, aquest 2023. Una exposició al Rijksmuseum d’Àmsterdam que va ser sold out fins i tot abans d’obrir-se i que va donar lloc a descobriments inesperats sobre el mestre holandès del Segle d’Or.

A més, es presentarà a Filmin Man Ray y Picasso – Un verano en la Costa Azul. Una cinta que, a partir de filmacions de Man Ray, documenta l’inoblidable estiu d’un grup d’amics artistes al 1937: Man Ray, Pablo Picasso, Daura Maar, Paul Éluard, Nush Éluard, Roland Penrose i Lee Miller. D’altra banda, Girls/Museum de Shelly Silver oferirà un viatge a través de la col·lecció de pintures del segle XIX del Museu de Belles arts de Leipzig, un viatge guiat per l’experiència i les sensacions d’un grup de joves entre 7 i 19 anys que d’obra en obra, de segle en segle, ens expliquen el que veuen.

LES MÉS PREMIADES

El documental Fragments of Paradise sobre Jonas Mekas, el padrí del cinema experimental i un dels seus màxims defensors, inaugurarà la 7a edició de Dart. El documental del cineasta K.D. Davison va ser guardonat com a Millor Documental sobre Cinema al Festival de Venècia i amb el Gran Premi del Jurat en el DOC NYC. És una mirada íntima a la vida i al treball de Mekas, difunt el 2019, que va documentar la seva vida en les seves cèlebres pel·lícules-diari a la recerca dels «fragments de paradís» que el cinema pot proporcionar. El biopic Nam June Paik: Moon is the Oldest TV, Gran Premi del Jurat a Sundance, The Guardian’s Best Films 2023 i Millor Pel·lícula Internacional en DocAvid, és un biopic d’Amanda Kim sobre el cèlebre compositor i artista coreà. Considerat el fundador del videoart, June Paik va ser membre del moviment Fluxus i pioner en la utilització de suports vídeos i televisius en les arts visuals. La Belleza y el Dolor de la cèlebre cineasta, periodista i artista Laura Poitras protagonitzarà la clausura de Dart 2023. Aquest últim treball de Laura Poitras va ser el segon Lleó d’Or a un documental en la història del Festival de Cinema de Venècia i va rebre 33 premis més, entre ells, un BAFTA Awards com a millor documental.




FOTOGRAFIA

Tres estrenes del festival donaran gran protagonisme a la fotografia. Matteo Parisini presentarà Infinito. L’universo di Luigi Ghirri, sobre el gran fotògraf italià que va deslligar la fotografia de tota mena de definició i que va crear una estètica de la imatge destinada a innovar radicalment la cultura fotogràfica de l’època. Codirigit per les comissàries, docents i directora Katherine Tweedie i Mary O’Connor, Archive Traces: Margaret Watkins Photographe és un curtmetratge que retrata una de les principals fotògrafes avanguardistes de principis del segle XX, Margaret Watkins, una fotògrafa canadenca especialment coneguda per les seves contribucions innovadores a la fotografia publicitària. En el curtmetratge Richard Mosse: What the Camera Cannot See, el director Ian Foster segueix al cèlebre fotògraf conceptual irlandès en els seus viatges per documentar les crisis humanitàries i mediambientals més importants del nostre temps.

El Canal Dart a Filmin inclourà també Grain d’Álex Contell i Tommaso Sacconi, un documental que explora les històries d’aquells artistes que segueixen compromesos amb la fotografia analògica en una època on la imatge digital està a l’abast de tots.

ARQUITECTURA I DISSENY

En col·laboració amb Disseny Hub Barcelona, Dart presenta l’estrena a Espanya de Radical Landscapes, un documental que recupera les idees d’una època d’inaudita efervescència cultural. Quan la cineasta Elettra Fiumi va heretar els arxius del seu pare, va descobrir una època radical perduda. Fabrizio Fiumi, juntament amb el grup d’arquitectes i dissenyadors radicals anomenat 9999, van contribuir a remodelar l’escena internacional davant del racionalisme i el funcionalisme dominants. El grup 9999 no va ser un cas aïllat, ja que més col·lectius de l’època van tenir aquesta aproximació radical: Archigram a Londres, Ant Farm als EUA, Hans-Rucker-Co a Àustria o José Miguel de Prada Poole a Espanya. Radical Landscapes és un viatge a través de les dècades de 1960 i 1970 en una pel·lícula amb moltes capes. Un film que celebra l’esperit del fundador del Grup 9999 establint un diàleg íntim entre pare i filla i traçant una línia entre el present i el passat dels reptes globals mediambientals i tecnològics d’avui.

A més, Dart presentarà per primera vegada en Filmin Mujeres de la Bauhaus, una cinta d’èxit de Susanne Radelhof que ret homenatge a les gairebé 500 dones artistes que, encara que també van estudiar i van ensenyar a l’escola de la Bauhaus, els seus noms han romàs en l’ombra durant molts anys.

PASSIS ESPECIALS
– Dins del marc de la Setmana de l’Art a Catalunya, un esdeveniment organitzat per l’associació de Galeries d’Art de Catalunya (GAC), Dart oferirà la projecció de Cerca de Vermeer el divendres 1 de desembre.

– The Social Hub Barcelona Poblenou serà la seu destacada del festival el dissabte 2 de desembre, acollint la projecció Pussy Riot, Rage Against Putin i la festa de lliurament dels guardons del festival, els Premis Laie.

– El passi de cloenda del festival, el diumenge 3 de desembre, serà una sessió doble amb el llargmetratge La belleza y el dolor, i el curtmetratge El jardín de los faunos.

– El dimarts 5 de desembre, a l’auditori de Disseny Hub Barcelona, Dart oferirà l’estrena a Espanya de Radical Landscapes, que comptarà amb la presència d’algunes de les protagonistes.

CONVIDATS D’AQUESTA EDICIÓ

– Matteo Parisini, director de L’universo di Luigi Ghirri, Itàlia.
– Denis Sneguirev, director de Pussy Riot, Rage Against Putin, França.
– Sylvie Kürsten, directora de Tamara de Lempicka, la reina del Art Decó, Alemanya.
– Guðrún Olsen, director de Soviet Barbara: la historia de Ragnar Kjartansson en Moscú, Islàndia.
– Corinna Belz, directora de THOMAS SCHÜTTE, I Am Not Alone, Alemanya.
– Pol Merchan, director deEl jardín de los faunos,, Espanya-Alemanya.
– Lilla Fiumi (productora del documental) i Terry Fiumi (dona del protagonista), Radical Landscapes, Itàlia-Suïssa.
– Irene M. Borrego, directora de La Visita y Un Jardín Secreto, Espanya.
– Guillermo Logar, director de Guernica: El último exiliado, Espanya.
– Matías Quetglas, director y protagonista de Mientras vivas, brilla, España.