Nominacions XV Premis Gaudí 2023

27 produccions catalanes es disputaran els XV Premis Gaudí el 22 de gener de 2023

Alcarràs i Un año, una noche, amb catorze nominacions, Pacifiction, amb onze, i Suro, amb deu, encapçalen el recompte

Los renglones torcidos de Dios, amb vuit, La maternal,  amb cinc, i Mantícora, amb quatre, són els següents títols amb més nominacions 

L’actriu Maria Morera i l’actor Roger Casamajor han conduït la lectura pública, celebrada avui a l’Auditori de La Pedrera

Les nominacions recullen per tercer any consecutiu una presència femenina majoritària (53%)

 Alcarràs i Un año, una noche, totes dues amb catorze  nominacions, són les pel·lícules que parteixen com a favorites en la quinzena edició dels premis de l’Acadèmia del Cinema Català. Les segueixen ben de prop Pacifiction (amb onze nominacions), Suro (amb deu) i Los renglones torcidos de Dios (amb vuit). El palmarès es donarà a conèixer a la gala que tindrà lloc el diumenge 22 de gener de 2023 a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), presentada per l’actriu Llum Barrera.

En la lectura celebrada avui a l’Auditori de La Pedrera, l’actriu Maria Morera i l’actor Roger Casamajor han fet públiques les nominacions en les 25 categories dels guardons, en una edició que inclou com a principals novetats les categories de Millor direcció novella, Millor interpretació revelació i Millor guió adaptat. Dels 68 títols candidats (34 llargmetratges de ficció, 10 documentals, 3 pel·lícules per a televisió, 11 curtmetratges i 10 films europeus), un total de 31 (27 d’ells són produccions catalanes) han passat a la segona volta de votacions, que arrenca avui i es manté oberta fins al 16 de gener. 

Per tercera vegada consecutiva en els seus quinze anys d’història, els Gaudí tornen a recollir unes nominacions amb una presència majoritària de dones finalistes, assolint un 53%. 
 
Les millors pel·lícules catalanes del 2022

A la categoria de Millor pel·lícula competiran quatre produccions en llengua catalana: Alcarràs,de Carla Simón, parteix com a gran favorita amb 14 nominacions, en plena carrera per aconseguir la candidatura als Oscar de Hollywood i després d’haver fet història guanyant l’Os d’Or al Festival de Berlín. El film, rodat amb actors no professionals, proposa la crònica d’una mort anunciada, la de la pagesia tradicional, a partir de la peripècia d’una família que cultiva prèssecs i que ha de gestionar la pèrdua de les terres que treballen quan el seu propietari els en reclama la devolució. La potència de l’entorn rural també marca l’òpera prima de Mikel Gurrea: amb 10 nominacions, Suro planteja el xoc entre la fantasia d’una parella urbanita amb ideals de façana i la dura realitat, quan es traslladin a una masia per fer-se càrrec de la lleva de suro de les alzines que posseeixen. Maria Ripoll adapta l’obra de teatre homònima de Víctor Sánchez Rodríguez a Nosaltres no ens matarem amb pistoles, drama sobre les incerteses vitals d’una generació, la dels qui tenen trenta-i-tants, i que gira al voltant d’una trobada de vells amics que fa massa temps que no es veuen, obrint les portes a les abraçades i als retrets, a l’alegria i als comptes pendents. I, finalment, El fred que crema, primer llargmetratge de ficció de Santi Trullenque, qui també adapta una obra de teatre, Fred, per portar-nos fins a un poble dels Pirineus, l’any 1943, i explicar-nos com un matrimoni arrisca la vida quan decideix acollir una família jueva que fuig de la persecució nazi.

Estan nominades a Millor pel·lícula en llengua no catalana els films Un año, una noche, Pacifiction, La maternal i Mantícora. A Un año, una noche, Isaki Lacuesta reflexiona sobre com l’ésser humà gestiona els traumes a partir de l’experiència d’una parella que va sobreviure a l’atemptat a la sala Bataclan de París, la fatídica nit del 13 de novembre de 2015 en què la capital francesa va patir una cadena d’atacs terroristes. La pel·lícula va passar per la Secció Oficial del Festival de Berlín. També va concursar, en aquest cas al Festival de Cannes, el darrer llargmetratge d’Albert Serra, Pacifiction, film que acaba de guanyar el prestigiós guardó francès Louis-Delluc 2022, i que segueix els jocs de poder de l’alt comissionat de l’Estat Francès a l’illa de Tahití, i els seus intents de tranquilitzar la població davant els rumors que apunten a la represa de les proves nuclears franceses. Amb La maternal, el seu segon llargmetratge, Pilar Palomero continua oferint la seva mirada humanista cap a l’adolescència: en aquest cas, explicant-nos la història d’una nena embarassada que conviu amb un grup de noies en situacions similars en un centre per a mares menors d’edat. Tanca la categoria Mantícora, una mirada al costat fosc de l’ànima humana, que reflexiona sobre un món cada vegada més virtual a partir del dia a dia d’un home amb un terrible secret que el turmenta.
 
Cineastes experimentats i novells
Amb la novetat que suposa el Gaudí a Millor direcció novella, enguany tindrem vuit cineastes nominats que optaran a dos guardons de direcció. Pel que fa a la Millor direcció, se’l disputaran dues dones i dos homes que ja saben què significa rebre aquest premi: Albert Serra, que el va aconseguir per El cant dels ocells (2008) i va estar nominat per La mort de Lluís XIV (2016), hi opta ara per Pacifiction. Carla Simón, que se’l va endur per Estiu 1993 (2017), ho fa per Alcarràs. Isaki Lacuesta, que el té per Entre dos aguas (2018), està nominat per Un año, una noche. I Pilar Palomero, que el va guanyar amb el seu debut Las niñas (2020), és ara candidata per La maternal.
Quatre cineastes debutants, tres dones i un home, aspiren al Gaudí a Millor direcció novella:són Avelina Prat, per Vasil, una comèdia humanista sobre les dificultats de comunicació en la societat que vivim a partir de la improbable amistat, nascuda gràcies als escacs, entre un jubilat i l’immigrant búlgar a qui acull uns dies a casa. Carlota González-Adrio, per La casa entre los cactus, adaptació de la novel·la de Paul Pen, un drama de suspens situat a les Canàries als anys 70, sobre una parella que ha decidit aïllar-se del món amb les seves cinc filles, i la seva reacció davant una visita inesperada. Per la seva banda, Laura Sisteró es converteix en la primera cineasta que aspira a un Gaudí en categoria de direcció per un documental. En aquest cas, Tolyatti Adrift, sobre la decadència de la ciutat russa on es fabricaven els cotxes Lada, símbol de progrés de la URSS, i sobre el moviment juvenil que rescata els automòbils i els converteix en un crit de rebel·lia davant la manca de futur. Finalment, tanca la categoria Mikel Gurrea, director deSuro, en un debut en el llargmetratge que va ser premiat al Festival de Sant Sebastià.
 
Les grans interpretacions de l’any
La collita actoral de les pel·lícules catalanes de 2022 tindrà un nou reconeixement als Premis Gaudí. L’Acadèmia del Cinema Català aposta per un nou guardó, el de Millor interpretació revelació, que busca donar suport als nous talents davant de la càmera. Així doncs, la categoria de Millor protagonista femenina se la disputaran quatre actrius ben reconegudes: Anna Castillo pel seu paper a Girasoles silvestres, el film de Jaime Rosales que retrata una dona marcada per tres relacions sentimentals tòxiques. Castillo ja es va endur un Gaudí per Viaje al cuarto de una madre (2019), però com a secundària (categoria en la que també va estar nominada per La llamada i per Mediterráneo). Bárbara Lennie també té un premi de l’Acadèmia com a secundària, per El Niño (2014), i hi havia optat com a protagonista per Stella cadente(2014) i per Petra (2018). Enguany, Lennie està nominada per Los renglones torcidos de Dios.Vicky Luengo torna al pòquer de finalistes amb la seva feina a Suro, després d’optar-hi l’any passat amb Chavalas. I tanca el póquer de nominades l’actriu francesa Noémie Merlant, a la pell d’una supervivient dels atemptats terroristes a Bataclan a Un año, una noche.

La categoria de Millor protagonista masculí té els següents candidats: l’actor francès Benoît Magimel hi aspira per Pacifiction, on interpreta un calculador i ambigu diplomàtic a la Polinèsia. L’argentí Nahuel Pérez Biscayart està nominat per Un año, una noche, on viu l’infern dels terrorisme gihadista. Dos actors catalans tanquen la categoria: Pol López per Suro, el seu primer paper protagonista al cinema després d’una sòlida trajectòria professional als escenaris, i Oriol Pla Solina, una de les parelles tòxiques de la protagonista de Girasoles silvestres, que podria sumar el tercer Gaudí de la seva carrera, després dels que ja va guanyar com a secundari perIncerta glòria (2017) i per Petra (2018).

En la categoria de Millor actriu secundàriaÁngela Cervantes podria repetir amb La maternal el premi que ja va endur-se l’any passat amb Chavalas. Les dues germanes del cap de família protagonista d’Alcarràs també aspiren al Gaudí: són Montse Oró, que dona vida a la Nati, i Berta Pipó, l’única actriu professional del repartiment, que interpreta la Glòria, la tieta que viu a Barcelona. Tanca la categoria una Anna Castillo que enguany fa doblet de nominacions, i, a banda de Girasoles silvestres, també hi opta com a secundària pel seu divertidíssim personatge a les Historias para no contar de Cesc Gay.

La categoria de Millor actor secundari se la disputaran tres intèrprets ja premiats per l’Acadèmia i un debutant. Amb Historias para no contar, Alex Brendemühl busca sumar un segon Gaudí al que va guanyar amb Les dues vides d’Andrés Rabadán (2008), i després de cinc nominacions més (El bosc, Stella cadente, Petra, Madre i L’ofrena). També Enric Auquer té un guardó, perQuien a hierro mata (2020), i enguany hi aspira amb la seva aparició a Un año, una noche. I si hi ha algú habitual a les nominacions dels Gaudí és Eduard Fernández, que amb el seu personatge de psiquiatra a Los renglones torcidos de Dios acumula l’onzena candidatura de la seva carrera. L’actor ja ha guanyat quatre premis, per La mosquitera (2011), Una pistola en cada mano (2012), El Niño  (2014) i El hombre de las mil caras (2016). Tanca la categoria el veterà debutant Josep Abad, el padrí Rogelio d’Alcarràs.

Pel que fa a la nova categoria de Millor interpretació revelació, es disputaran el Gaudí un actor i tres actrius. Per un costat, Albert Bosch opta al premi per Alcarràs, on és el Roger, el fill gran dels Solé. La Mariona, la seva germana adolescent a la pel·lícula de Carla Simón, és el personatge al qui dona vida una altra nominada, Xènia Roset. També debutant al cinema és Carla Quílez, la menor embarassada a la ficció de La maternal, un personatge que li va suposar endur-se la Conxa de Plata al Festival de Sant Sebastià. I la darrera candidata en aquesta nova categoria és Zoe Stein, que a Mantícora és la noia que podria ser l’última esperança del protagonista.
 
Guió original i adaptat
Una altra de les novetats dels Gaudí 2023 la trobarem en el desdoblament dels guardons corresponents a Millor guió: enguany, hi haurà premi per textos originals i per adaptacions de treballs previs. La categoria de Millor guió original se la disputaran quatre escriptors també nominats com a directors, dos d’ells en solitari: Albert Serra per Pacifiction i Pilar Palomero per La maternal. Per la seva banda, Carla Simón i Arnau Vilaró comparteixen nominació per Alcarràs, i Mikel Gurrea Francisco Kosterlitz ho fan per Suro. 

Pel que fa a la candidatura a Millor guió adaptat, Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo hi opten per Un año, una noche, que parteix del llibre Paz, amor y death metal, escrit per Ramón González, supervivent de l’atemptat de Bataclan en qui es basa el personatge protagonista del film. Un altre trio comparteix nominació: són Raphaëlle Pérez, Carlos Marques-Marcet i Adrián Silvestre per Mi vacío y yo, una autoficció sobre el procés de transició d’home a dona de la pròpia Raphaëlle Perez, trànsit que ella mateixa va portar als escenaris en un muntatge teatral que inspira la pel·lícula. També s’autoadapta Víctor Sánchez Rodríguez, aquí amb la complicitat d’Antonio Escámez Osuna, ambdós nominats per Nosaltres no ens matarem amb pistoles, basada en l’obra teatral del primer. I finalment, la dupla Oriol Paulo i Guillem Clua opten al nou Gaudí per Los renglones torcidos de Dios, adaptació de la molt popular novel·la homònima de Torcuato Luca de Tena.
 
La riquesa del cinema català
La varietat del nostre cinema català en aquest 2022 que arriba a la seva fi es veu també representada en les categories de documental, pel·lícula d’animació, curtmetratge i pel·lícula per a televisió. Pel que fa a Millor pel·lícula documental, els acadèmics i acadèmiques han triat propostes que ens endinsen en dues extraordinàries històries personals, una compromesa mirada a la violència sexual i un retrat de la manca de futur de les noves generacions. D’una banda, Cantando en las azoteas, dirigida per Enric Ribes, segueix el dia a dia de l’Eduardo, més conegut com a Gilda Love, l’últim transformista del Barri Xino de Barcelona, que sobreviu amb una mísera pensió mentre tracta de seguir actuant als locals que encara el contracten. D’altra banda, Oswald. El falsificador, de Kike Maíllo, retrata la fascinant figura d’Oswald Aulestia Bach, artista català perseguit durant molts anys per la justícia nord-americana i finalment detingut en una de les operacions més importants de les darreres dècades contra la falsificació d’art. També estan nominades al Gaudí El sostre groc, compromesa pel·lícula d’Isabel Coixet sobre nou dones que van patir abusos sexuals quan eren menors per part de dos professors de l’Aula de Teatre de Lleida, una denúncia que va arribar quan el cas ja havia prescrit. Finalment, tanca la categoria Tolyatti Adrift, o la mirada de Laura Sisteró a la desesperança de part de la joventut russa.

Només una producció està nominada a Millor pel·lícula d’animació. Es tracta de Tadeu Jones 3. La taula maragda, d’Enrique Gato, la tercera entrega de la saga creada pel mateix cineasta, sobre aquest aspirant a Indiana Jones que viu aventures fantàstiques arreu del món.
El relleu al cinema català està assegurat amb una gran collita de curts. Quatre d’ells opten a endur-se el Gaudí a Millor curtmetratge: Demà ho deixem, dirigit i escrit per David Moragas, amb el que aprofundeix en l’intimisme del seu anterior llarg A Stormy Night (2020), i que explica la trobada de dos amants que mantenen una relació oberta a la que li comencen a trobar totes les costures. El día que volaron la montaña, curt documental d’Alba Bresolí Aliberch, retrata l’única família que va negar-se a abandonar el poble d’Escó, al Pirineu aragonès, quan va ser expropiat pel govern franquista per construir-hi un pantà, i que ara torna a veure amenaçada la seva forma de vida pel pla que pretén fer-hi passar una autopista. Amb Harta, de Júlia de Paz Solvas, la directora d’Ama (2021) reflexiona sobre l’impacte de la violència masclista en la infantesa, a partir de la reunió, en un Punt de Trobada Familiar, d’una nena i el seu pare, condemnat per maltractador. I finalment, Solo, d’Alberto Gross Molo, relata l’odissea d’un home que ha de gestionar al mateix temps les necessitats d’atenció d’un pare depenent i el comportament rebel d’un fill adolescent problemàtic.

Pel que fa a les candidates al Gaudí a la Millor pel·lícula per a televisió, hi haurà tres aspirants. Alguns dies d’ahir, de Kiko Ruiz Claverol, adapta l’obra teatral homònima de Jordi Casanovas, una crònica sobre el desencant amb el Procés a partir de les reaccions dels membres d’una família, representants de les diverses sensibilitats amb les que els catalans van viure aquells fets de finals de 2017. A El Metralla, de Jordi Roigé, Joan Pera i el seu fill Roger interpreten un mossèn i un milicià comunista, tots dos amagats a les golfes d’una casa en plena Guerra Civil Espanyola. I tanca la categoria Sis nits d’agost, de Ventura Durall, sobre el llibre de Jordi Lara, que reflecteix el procés de mort voluntària de l’activista i filòsof Lluís Maria Xirinacs, a qui interpreta Manel Barceló.

Nominacions XV Premis Gaudí 2023
 
Millor pel·lícula
Alcarràs. Dirigida per Carla Simón, escrita per Carla Simón i Arnau Vilaró, i produïda per María Zamora, Stefan Schmitz, Tono Folguera i Sergi Moreno.
El fred que crema. Dirigida per Santi Trullenque, escrita per Santi Trullenque i Agustí Franch, i produïda per Sandra Forn, Alfons Teruel i David Ortiz.
Nosaltres no ens matarem amb pistoles. Dirigida per Maria Ripoll, escrita per Víctor Sánchez Rodríguez i Antonio Escámez Osuna, i produïda per Belén Sánchez Silvero i Lina Badenes
Suro. Dirigida per Mikel Gurrea, escrita per Mikel Gurrea i Francisco Kosterlitz, i produïda per Laura Rubirola, Tono Folguera, Clàudia Maluenda i Xabier Berzosa.
 
Millor pel·lícula en llengua no catalana
La maternal. Dirigida i escrita per Pilar Palomero, i produïda per Valérie Delpierre i Álex Lafuente.
Mantícora. Dirigida i escrita per Carlos Vermut, i produïda per Álex Lafuente i Pedro Hernández.
Pacifiction. Dirigida i escrita per Albert Serra i produïda per Albert Serra, Montse Triola, Pierre-Olivier Bardet, Dirk Decker, Andrea Schütte, Joaquim Sapinho, Marta Alves i Laurent Jacquemin.
Un año, una noche. Dirigida per Isaki Lacuesta, escrita per Isaki Lacuesta, Isa Campo i Fran Araújo, i produïda per Isaki Lacuesta, Isa Campo, Ramon Campos, Teresa Fernández-Valdés, Sara Gonzalo i Jerome Vidal.
 
Millor direcció
Albert Serra per Pacifiction
Carla Simón per Alcarràs
Isaki Lacuesta per Un año, una noche
Pilar Palomero per La maternal
 
Millor direcció novella
Avelina Prat per Vasil
Carlota González-Adrio per La casa entre los cactus
Laura Sisteró per Tolyatti Adrift
Mikel Gurrea per Suro
 
Millor guió original
Albert Serra per Pacifiction
Carla Simón i Arnau Vilaró per Alcarràs
Mikel Gurrea i Francisco Kosterlitz per Suro
Pilar Palomero per La maternal
 
Millor guió adaptat
Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo per Un año, una noche
Oriol Paulo i Guillem Clua per Los renglones torcidos de Dios
Raphaëlle Pérez, Carlos Marques-Marcet i Adrián Silvestre per Mi vacío y yo
Víctor Sánchez Rodríguez i Antonio Escámez Osuna per Nosaltres no ens matarem amb pistoles
 
Millor protagonista femenina
Anna Castillo per Girasoles silvestres
Bárbara Lennie per Los renglones torcidos de Dios
Noémie Merlant per Un año, una noche
Vicky Luengo per Suro
 
Millor protagonista masculí
Benoît Magimel per Pacifiction
Nahuel Pérez Biscayart per Un año, una noche
Oriol Pla Solina per Girasoles silvestres
Pol López per Suro
 
Millor interpretació revelació
Albert Bosch per Alcarràs
Carla Quilez per La maternal
Xènia Roset per Alcarràs
Zoe Stein per Mantícora
 
Millor actriu secundària
Ángela Cervantes per La maternal
Anna Castillo per Historias para no contar
Berta Pipó per Alcarràs
Montse Oró per Alcarràs
 
Millor actor secundari
Alex Brendemühl per Historias para no contar
Eduard Fernández per Los renglones torcidos de Dios
Enric Auquer per Un año, una noche
Josep Abad per Alcarràs
 
Millor pel·lícula documental
Cantando en las azoteas. Dirigida per Enric Ribes, escrita per Enric Ribes i Xènia Puiggrós, i produïda per Valérie Delpierre.
El sostre groc. Dirigida per Isabel Coixet, escrita per Isabel Coixet i Laura Ferrero, i produïda per Isabel Coixet.
Oswald. El falsificador. Dirigida per Kike Maíllo, escrita per Marta-Libertad Castillo, i produïda per Toni Carrizosa i Alberto Aranda.
Tolyatti Adrift. Dirigida i escrita per Laura Sisteró, i produïda per Bernat Manzano, Miguel Ángel Blanca i Valérianne Boué.
 
Millor pel·lícula d’animació
Tadeu Jones 3. La taula maragda. Dirigida per Enrique Gato, escrita per Manuel Burque i Josep Gatell, i produïda per Edmon Roch, Ghislain Barrois, Álvaro Augustín, Marc Sabé, Nicolás Matji i Javier Ugarte.
 
Millor curtmetratge
Demà ho deixem. Dirigida i escrita per David Moragas, i produïda per David Moragas i Marta Cruañas.
El día que volaron la montaña. Dirigida per Alba Bresolí Aliberch, escrita per Alba Bresolí Aliberch i Laia Manresa, i produïda per Carles Brugueras, Marieke van den Bersselaari i Chloé Atkinson.
Harta. Dirigida per Júlia de Paz Solvas, escrita per Júlia de Paz Solvas i Núria Dunjó López, i produïda per Sergio Grobas.
Solo. Dirigida per Alberto Gross Molo, escrita per Alberto Gross Molo i Laura Egidos Plaja, i produïda per Laura Egidos Plaja.
 
Millor pel·lícula per a televisió
Alguns dies d’ahir. Dirigida per Kiko Ruiz Claverol, escrita per Jordi Casanovas, i produïda per Xavier Visa, Isabel Vidal, Oriol Sala-Patau i Esther Dueñas.
El Metralla. Dirigida i escrita per Jordi Roigé, i produïda per Jordi Roigé i Laia Roigé.
Sis nits d’agost. Dirigida per Ventura Durall, escrita per Ventura Durall i Jordi Lara, i produïda per Ventura Durall i Paco Poch.
 
Millor direcció de producció
Clàudia Robert per Pacifiction
Elisa Sirvent per Alcarràs
Laia Coll per Un año, una noche
Mayca Sanz per Suro
 
Millor direcció artística
Isona Rigau Heras per Suro
Laia Colet per Un año, una noche
Sebastian Vogler per Pacifiction
Sylvia Steinbrecht per Los renglones torcidos de Dios
 
Millor muntatge
Albert Serra, Artur Tort i Ariadna Ribas per Pacifiction
Ana Pfaff (AMMAC) per Alcarràs
Ariadna Ribas per Suro
Sergi Dies i Fernando Franco per Un año, una noche
 
Millor música original
Andrea Koch per Alcarràs
Clara Aguilar per Suro
Marc Verdaguer i Joe Robinson per Pacifiction
Raül Refree per Un año, una noche
 
Millor fotografia
Alana Mejía González per Mantícora
Artur Tort per Pacifiction
Daniela Cajías per Alcarràs
Irina Lubtchansky per Un año, una noche
 
Millor vestuari
Alberto Valcárcel per Los renglones torcidos de Dios
Anna Aguilà per Alcarràs
Práxedes de Vilallonga per Pacifiction
Vinyet Escobar per Mantícora
 
Millor so
Aitor Berenguer, Laura Díez i Marc Orts per Los renglones torcidos de Dios
Amanda Villavieja, Eva Valiño, Alejandro Castillo i Marc Orts per Un año, una noche
Eva Valiño, Thomas Giorgi i Alejandro Castillo per Alcarràs
Leo Dolgan i Xanti Salvador per Suro
 
 
Millors efectes visuals
David Blanco per Tadeu Jones 3. La taula maragda
Laura Pedro per Un año, una noche
Lluís Rivera i Alex Villagrasa per Los renglones torcidos de Dios
Lluís Rivera i Laura Pedro per Malnazidos
 
Millor maquillatge i perruqueria
Alma Casal, Virginie Berland i Milou Sanner per Un año, una noche
Aurélie Vigouroux i Marilyne Montibert per Pacifiction 
Montse Sanfeliu i Carolina Atxukarro per Los renglones torcidos de Dios
Montse Sanfeliu i Jesús Martos per Malnazidos
 
Millor pel·lícula europea 
Cinco lobitos. Dirigida i escrita per Alauda Ruiz de Azúa, i produïda per Manuel Calvo, Nahikari Ipiña i Marisa Fernández Armenteros.
La isla de Bergman. Dirigida i escrita per Mia Hansen-Løve, i produïda per Charles Gillibert i Rodrigo Teixeira.
La peor persona del mundo. Dirigida per Joachim Trier, escrita per Joachim Trier i Eskil Vogt, i produïda per Mone Mikkelsen i Renèe Mlodyszewski.
Petite Maman. Dirigida i escrita per Céline Sciamma, i produïda per Bénédicte Couvreur.

Organitza ACADÈMIA DEL CINEMA CATALÀ
Patrocinador oficial: ESTRELLA DAMM
Amb el suport de: DEPARTAMENT DE CULTURA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA – ICEC / DIPUTACIÓ DE BARCELONA / AJUNTAMENT DE BARCELONA / AJUNTAMENT DE CALELLA / AJUNTAMENT DE SANT CUGAT / LOTERIES DE CATALUNYA / FUNDACIÓ SGAE / FUNDACIÓ AISGE / EGEDA PLATINO EDUCA / GREMI DE CINEMES DE CATALUNYA / LA ROCA VILLAGE 
Mitjans de comunicació oficials: TV3 / CATALUNYA RÀDIO
Maquillatge i perruqueria col·laboradores:  CAZCARRA TEN IMAGE / NEW LOOK
Col·laboren a la Lectura de nominacions: FUNDACIÓ CATALUNYA LA PEDRERA / JEAN LEON / GRAMONA / FRIT RAVICH / AVELLANA DE REUS / FORN ELÍAS / DESIGNERS SOCIETY / THINKING MU