El nou Catàleg de Cursos i Activitats de l’entitat conté una àmplia varietat de propostes, on hi destaquen un curs sobre les eines emprades pels antics egipcis, i un altre dedicat al costat més fosc del país del Nil.
La programació també inclou un seminari que tracta de la documentació egípcia, el qual permetrà capbussar-se en els papirs més desconeguts. |
Agost de 2019, BARCELONA.- El Setembre és sinònim del final de l’estiu i de l’inici d’un nou curs per als centres formatius. També per al Museu Egipci de Barcelona, que enguany compleix 25 anys d’ençà la seva obertura, representa l’arrencada de la seva programació cultural pertocant als darrers mesos de l’any. L’Àrea de Formació de l’entitat ha preparat un seguit de cursos on, a més dels de caràcter introductori i els de caire generalista, hi destaquen una sèrie de suggeridores propostes monogràfiques destinades a aprofundir –amb rigor i sempre de la mà de professorat especialitzat– en aspectes ben diversos i curiosos de la història faraònica.
Així, “Herramientas del antiguo Egipto, creadoras de una civilización” donarà a conèixer les eines i els instruments que camperols, obrers i artesans utilitzaren en la fabricació d’un ampli repertori d’objectes, en l’explotació de la fèrtil vall del Nil i, naturalment, en la construcció de les piràmides i de les monumentals obres arquitectòniques que encara perduren dempeus. Respecte a “Crímenes, condenas y ejecuciones”, és un curs que traurà a la llum tot tipus de crims i de conflictes ocorreguts a la societat faraònica durant tres mil anys, tot desvetllant-ne les condemnes i les penes que es decretaren, sovint sorprenents per la seva contundència.
Quant a “Furgant entre papirs. Els textos egipcis considerats rara avis i altres curiositats de la documentació faraònica”, es tracta d’un seminari que, tot posant especialment en valor els papirs menys coneguts pel gran públic, permetrà evidenciar la importància dels documents llegats pels antics egipcis, dirimir qui s’encarregava de la seva redacció i examinar quina informació se’n pot extraure. I encara cal destacar“Belleza y moda en el antiguo Egipto” gràcies al qual el Museu Egipci de Barcelona obre la porta a descobrir el refinat sentit de l’estètica de la civilització nilòtica; en aquest curs, les persones interessades estudiaran aquells elements dels quals en tenien cura els antics egipcis a l’hora de potenciar la seva imatge: la vestimenta, el maquillatge, la joieria, els complements i, en definitiva, els rituals de bellesa que poc tenen a envejar als de qualsevol spa d’avui dia…
Altres cursos que també hi trobem són “Etiòpia, l’antic Regne de la Reina de Saba”, amb la Dra. Irena Cordón i Solà-Sagalés; “Grans personatges de la Bíblia”, conduït pel frare caputxí Jordi Cervera; “Sentit i sensibilitat a l’antiga Roma”, a càrrec de la filòloga Mònica Miró; i, tanmateix, “Les creences religioses i el pensament espiritual a llarg de la Història”, ofert per l’antropòleg Francesc Carol, qui ja ens va delectar amb un curs dedicat als entrellats de la sèrie televisiva Juego de Tronos en relació amb la història medieval, i ara, en un registre completament diferent, ens porta un exhaustiu seminari dedicat a les religions.
El nou Catàleg recull també un conjunt de conferències versades sobre matèries d’Història, d’Arqueologia i d’Antropologia que completen una programació rica, variada i plena de temes apassionants.
|