El Port de Barcelona organitzarà, el dimecres 17 de juliol a les 21:00 hores, un concert públic al moll de Bosch i Alsina. Aquesta és una de les iniciatives, juntament amb una sèrie de visites marítimes gratuïtes a bord de Las Golondrinas, una exposició al Museu d’Història de Barcelona o una publicació commemorativa, que el Port està endegant amb motiu de la celebració enguany del seu 150 aniversari.
El concert, de caràcter gratuït, serà interpretat per l’Orquestra Simfònica del Vallès sota la direcció de Rubén Gimeno, presenta un programa titulat “De pel.lícula!” que juga amb dos elements cabdals del cinema actual: les bandes sonores i les veus dels personatges. Així, el concert combinarà peces dels grans compositors de cinema actuals, com són John Williams, Hans Zimmer o James Horner, amb les veus dels actors de doblatge –Jordi Brau i Lluís Posada– que interpreten als protagonistes de les pel·lícules per a les quals s’han compost aquestes partitures: Forrest Gump, Pirates del Carib, Missió Impossible o Titànic, entre d’altres.
La posada en escena aplega l’orquestra en directe sota una gran pantalla on es projecten imatges de les pel·lícules que corresponen a les partitures que s’estan interpretant, i amb un guió creat especialment per aquest projecte i interpretat per les veus d’alguns dels més populars actors de la indústria de Hollywood: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Robin Williams, Tom Cruise o Tom Hanks.
El programa del concert, que tindrà una durada de 90 minuts, reivindica el valor i la qualitat de les partitures que s’estan composant actualment per a cinema i que s’ha convertit en la música clàssica dels segles XX i XXI. En aquest sentit, també s’interpretaran peces de grans compositors com Beethoven i Rossini, que també han passat a formar part de les bandes sonores d’alguns dels filmes més populars dels nostres temps.
150 anys del Port de Barcelona modern
El 5 de febrer de 1869 es va constituir la Junta d’Obres del Port de Barcelona, la primera entitat responsable de l’administració i gestió de la instal·lació catalana, que va impulsar el finançament i construcció de les obres del port modern. Va ser la primera Junta d’Obres de l’Estat i amb les infraestructures que va desenvolupar va aconseguir superar un problema històric de la ciutat: proporcionar un resguard ampli i segur per als vaixells. Amb l’impuls de la Junta d’Obres, el Port de Barcelona es va transformar en la instal·lació marítima que l’economia catalana industrialitzada necessitava per connectar-se amb la resta del món.