– Aquest cap de setmana, l’ Espai Guinovart d’Agramunt celebra el seu 25è aniversari, i ho fa en el marc de les 24 hores sòniques, una iniciativa artística itinerant, que enguany tindran lloc a Agramunt, des de les 12h del migdia del dissabte 13, al migdia del diumenge 14 de juliol.
La jornada porta per subtítol l’aforisme “o pujar-se damunt les espatlles del gegant”, una reflexió que perviu des del S. XII que al·ludeix a la reivindicació de la cultura dels nostres antecessor per fer front als problemes del present, ja que, gracies als nostres mestres i predecessors -pujant-nos metafòricament a les seves espatlles i a la aportació del seu coneixement- podrem veure una mica més enllà.
El duet format pel músic Marc Egea i el poeta Oriol Sauleda, que artísticament adopten els noms de Temps i Espai, lideren el projecte i ens proposen molt més que un espectacle. En suggereixen fer-nos partícips d’un viatge, d’una experiència… un aprenentatge de 24 hores continuades on tothom qui vulgui pot intervenir espontàniament amb la seva disciplina: pintura, música, dansa, teatre, poesia, audiovisuals…
La marató artístic-col·lectiva, tindrà alguns moments destacats, com l’ acte de benvinguda a la celebració de l’aniversari (22h del dissabte 13), a càrrec de Maria Guinovart, presidenta de la Fundació i Bernat Solé, alcalde d’ Agramunt. Una benvinguda que serà acompanyada com cal: amb un ressopó coca de recapte a la Plaça del Mercat. A les 23h, l’artista Pep Camps oferirà “Trans-Lúcid Guino”, una acció pictòrica projectada a la façana de l’Espai. El duet Temps i Espai, dirigint l’esdeveniment, seran omnipresents durant aquestes intenses 24h: Marc Egea tocarà diferents instruments medievals (com la viola de roda) i ètnics (com diferents tipus de flautes) i fins i tot estris de cuina, mentre que Oriol Sauleda (explotant el seu polifacètic tarannà d’actor, poeta i rapsoda) realitzarà diferents performances, recitarà poesia i -promet- alguna que altra sorpresa. A les 12h del migdidia del diumenge 14 tindrà lloc l’acte de cloenda oficial de les VIenes 24h sòniques, amb una lectura de textos d’en Josep Guinovart a càrrec de Sauleda.
L’Espai Guinovart d’Agramunt, com a contenidor i generador d’art, ha convidat a tota la ciutadania, el teixit associatiu, els artistes, els col·lectius i els agents locals de la vila per tal que es manifestin de manera artística en aquesta jornada tan especial i commemorativa. Entre moltes d’altres, podrem gaudir de la cantata Gui-no-vart (creada per Carles Santos) interpretada per laCoral d’Avui d’Agramunt, els Teatre de tics faran la seva aportació, i l’artista plàstic i performer local Ramon Guixé promet no deixar-nos indiferents. TambéJaume Sanchís, músic de jazz, contribuirà amb la música -com no podia ser d’altra manera- del seu saxo a les hores sòniques.
Aquesta iniciativa recala a Agramunt aquest 2019 per commemorar el quart de segle de l’Espai Guinovart, després de celebrar-se amb èxit en diverses poblacions de Catalunya, com Sant Pol de Mar, Camellera, Santa Coloma de Farners, Saldes de l’Espà i Caldes de Malavella.
Els 25 anys de la Fundació Privada Espai Guinovart d’Agramunt
Després de celebrar amb èxit l’Any Guinovart, la Fundació Guinovart celebra el primers vint-i-cinc anys de l’Espai Guinovart, i -com no- ho fa amb art i personalitat. Amb una festa plena d’art de la terra, popular, local, efervescent, espontani, participatiu i col·lectiu…
Resulta molt difícil resumir la seva tasca durant tots aquests anys, però sens dubte cal reivindicar el seu paper, la seva activitat, la seva perseverància…
Cal esmentar, doncs, algunes de les seves fites, reconeixements i objectius:
Inaugurada el 1994 a Agramunt, és el primer centre d’art contemporani que es va crear a les terres de Lleida, i respon a la doble voluntat de Guinovart de promoure l’art contemporani i disposar d’un espai d’exposició permanent de la seva obra. Creat a partir d’una instal·lació in situ de Guinovart a l’antic mercat que mostra els valors del paisatge, de la seva gent i la projecció del mon local cap a l’universal.
Després de més de 20 anys de trajectòria, el 2015 obté el premi Nacional de Cultura per la difusió del llegat de l’artista fundador, la promoció de l’art emergent i com al·licient per al turisme local i la promoció de la vila.
El 2017 ha estat mereixedora de la Creu de Sant Jordi, màxim guardó atorgat per la Generalitat de Catalunya.
Els objectius fundacionals són: l’exposició permanent de l’obra de Guinovart integrada a l’Espai que porta el seu nom; el seu manteniment, ús, administració i conservació, així com del seu fons fundacional que avui compta amb més de 300 obres. La promoció, foment i divulgació de l’art contemporani en les seves diverses formes d’expressió, sobretot en relació amb les escoles, a fi que nens i joves en puguin participar, conèixer i gaudir. L’organització d’estudis, seminaris, cursos, conferències, col·loquis, publicacions, exposicions i qualsevol altra activitat encaminada a l’educació artística.
Però en el fons, qui pot posar en valor un projecte com aquest no són merament els guardons i els objectius assolits, sinó sobretot la gent que hi ha treballat, col·laborat, viscut… en definitiva, la gent que ha conformat l’Espai Guinovart d’Agramunt.
Hem recollit algunes paraules de record i felicitació de persones que, d’una manera o altra, han marcat la història de l’equipament:
La Fundació Espai Guinovart és la culminació de l’art i la terra que fusionen per brillar amb llum pròpia fins eclipsar una ombra silenciada. Aquest esclat esdevé pel futur com una estel que s’enlaire en direcció a un espai diví. Mª Antònia Alsina, arquitecta de l’Espai Guinovart
Guinovart a casa, la casa de Guinovart.
La Fundació Guinovart a Agramunt és potser un lloc allunyat de la centralitat geogràfica, sí, però és un centre d’art i un poble (hi ha un lligam que els fa indissociables) que deixa empremta. L’experiència de la visita -ho he pogut comprovar amb diversa companyia- és sempre un descobriment. I treballar-hi, és sens dubte especial. Poques vegades he sentit l’escalf, la atenta i honesta permeabilitat en la manera com Agramunt acull la cultura i el llegat del seu fill, Guinovart.
Alex Mitrani, Conservador del Museu Nacional d’Art de Catalunya
L’Espai Guinovart és, per a mi, un lloc entranyable i de culte per la referència absoluta i permanent a la persona d’en Josep Guinovart i perquè és capaç de representar, en un espai físic discret, tota la contundència i dimensió artística i humana de la seva obra.
Igualment, és per a mi, com ho son la Fundació Tàpies i la Fundació Brossa, un referent i homenatge a aquella generació de joves, dels anys 50, que van decidir dedicar la seva vida a l’art i que ens han llegat el testimoni d’una actitud valenta i d’una feina intel·ligent.
També hi veig, a l’Espai Guinovart, ara que se celebren els 25 anys de la seva creació, un encert de gestió de la política cultural d’Agramunt per entendre, en aquell moment, que calia apostar pel Guinovart, tant pel seu potencial artístic com pel seu vincle amb el territori. Agraïm-ho, doncs, a l’alcalde Huguet, al Farreny, a tothom que hi ha participat incondicionalment i al Guino, per la seva generositat i lideratge.
Felicitats!!! 25 anys és molt bona edat.
Antoni Llevot, patró de la Fundació Guinovart
Primer de tot felicitar els 25 anys de trajectòria d’aquest espai de difusió artística i cultural. L’Espai Guinovart va estar per a mi una porta i una oportunitat per difondre, amb vint-i pocs anys, les primeres obres que realitzava. Recordo l’amabilitat d’en Guino i la Maria, la presentació de Manel Gabriel, etc. L’espai ha estat l’epicentre de moltes grans exposicions i l’oportunitat de conèixer noves propostes culturals…espero i desitjo, malgrat les dificultats, que siguin molts més.
Joanpere Massana, artista i professor de l’escola d’art Ondara de Tàrrega
Avui l’Espai Guinovart és un dels puntals culturals d’Agramunt i de l’Urgell. És l’ànima viva i una finestra oberta al mon de l’obra d’un artista únic, generós i extraordinari, que ha estat capaç de mostrar les vivències que varen marcar la seva vida amb la seva obra. Amb un paisatge únic del nostre Urgell. Gràcies per sempre, amic Guino.
Felicitats per aquests 25 anys!!
Rosa Mª Mora Valls, patrona emèrita de la Fundació Guinovart
Avui en dia no es pot entendre Agramunt sense l’Espai Guinovart. Aquell mercat que l’artista va remodelar i omplir amb les seves manifestacions, ha esdevingut un tresor vital que cal que conservem amb tota cura i estima per a la terra i per a la gent. L’Espai explica una part de la nostra història: els camps, les oliveres, les roselles, els xuts, la sega i el batre, la pagesia en conjunt; i tot embolcallat per la tragèdia i l’esperança… L’Espai és el regal d’en Guino.
Joan Puig Ribera, director de la revista Sió
La Fundació és un centre encarregat de promocionar, divulgar i defensar l’obra d’en Josep Guinovart, i que alhora promou altres artistes d’art contemporani emergents.
Vol integrar l’obra d’en Josep Guinovart al territori mitjançant un conjunt d’activitats començant pels nens i les nenes, per tal que pugin conèixer l’art d’una manera lúdica i que deixi en ells una empremta que el faci més sensibles i receptors davant qualsevol manifestació artística.
Finalment no cal oblidar els estudis, els seminaris, les conferències, les publicacions i les exposicions, entre d’altres iniciatives i activitats, que s’hi hi realitzen… i que sempre desperten la sensibilitat i l’interès arreu del món.
Nunsi Gatnau, protectora de l’Espai Guinovart (Farmaoptics)
Haver treballat més de tres anys en un projecte com és l’Espai Guinovart, amb el “Guino” i la Maria, i haver compartit tants bons moments amb les persones que hi eren vinculades, em fa sentir molt agraïda. Tota una experiència molt enriquidora, molt especial i privilegiada.
Va ser treballar des dels valors que aporten l’obra del “Guino” i des del fet de poder desplegar una missió tant significativa com la de l’Espai, amb el seu discurs tant noble i essencial.
Em satisfà molt, des d’aquets 25 anys que han transcorregut d’ençà que el “Guino” va crear l’Espai, malgrat que, malauradament ja no el tenim amb nosaltres, poder veure com aquest projecte ha arribat a arrelar, a créixer i a generar sinèrgies en tantes direccions.
L’experiència de pujar les escales i entrar a l’Espai sempre ha estat per mi entrar en una gran obra, viva, acollidora, càlida, innocent… No hi vaig entrar de petita però me n’hi he sentit moltes vegades en mirar, en passejar-hi… En sentir les dimensions dels espais que es generen en el seu interior a través de les tres instal·lacions, amb els seus objectes i símbols, formes, colors i matèries, suspeses en l’aire, amagades, incrustades, dibuixades, foradades… Tot amb aquest llenguatge tant especial i únic de Josep Guinovart.
Moltes felicitats a tots els que ho heu fet i ho feu possible…!
Camil·la Minguell, antiga directora de l’Espai Guinovart
Va ser la tarda del 2 de Juliol de 1994, 25 anys que des d’Agramunt tenim el privilegi de poder difondre la trajectòria de Josep Guinovart.
L’esforç de moltes persones, amb en Guino al capdavant, van fer possible aquest projecte pioner que avui és una col·lecció única.
Em sento afortunada d’haver pogut compartir amb en Guino, membres del Patronat i companyes i companys de feina aquest Espai, explicant a gent d’arreu com el nostre paisatge, la terra, el va arribar a captivar tant que avui l’Espai és visita obligada per tota aquella persona que vulgui descobrir Guinovart.
Per molts anys!!
Rosa Baltral, treballadora de l’Espai Guinovart des dels seus inicis
Malgrat bufar vents de tempesta, l’Espai manté la cara alta i subjecta l’estàndard de la cultura amb força.
Sóc afortunada d’haver-lo vist néixer, d’haver-hi exposat, d’haver-hi acompanyat a bons amics en les seves accions artístiques, d’haver-me assegut a parlar amb el nostre Guino prop del mural de Les quatre estacions…
A aquest racó d’art en mig del secà no li puc desitjar res més que llarga vida!!!
Serafina Balasch i Puig, artista
Aquest més de juliol farà 25 anys que va néixer, de la mà del senyor Huguet, de Mº Antònia Alsina i del propi Guino, la Fundació Privada Espai Guinovart Agramunt.
25 anys teixint complicitats amb el territori, 25 anys en els que hem patit moments molts durs, com va ser la mort de Guinovart o quan vàrem haver de fer un ERO però també moments molt dolços com fou el sentit homenatge que la Vila d’Agramunt li va fer a en Guino, o els premis que ens han anat atorgant i que, sens dubte, ens indiquen que malgrat l’absència de la seva ànima mater seguim treballant en pas ferm sense trair el seu esperit.
Som conscients que mai haguéssim aconseguit aquesta fita sense el suport incondicional de la Vila d’Agramunt i de tots aquells qui estimen l’obra i la persona de Guinovart.
25 anys de recordar d’on venim i projectant-nos cap el futur per fer-ne 50 amb la mateixa empenta i il·lusió!
Maria Guinovart, directora de la Fundació Espai Guinovart Agramunt