#BioCulturaBarcelona: VINS ECOLÒGICS, una realitat a descubrir 8(9 al 12 maig)

Image
Image

#BIOCULTURABARCELONA

VINS ECOLÒGICS

Una realitat a descubrir

 

El divendres 10 de maig, a les 11’30h, tindrà lloc una interessant activitat a BioCultura Barcelona. Es tracta d’un tast sensorial de vins “bio” (espai showcooking 2 de BioCultura. Palau Sant Jordi) organitzada per l’Associació de Cellers Ecològics d’Espanya SOW i VIDASANA. Parlem d’una introducció teòrica al sector del vi ecològic a Espanya i d’un tast pràctic de vins

ecològics de diferents zones del país a càrrec dels enòlegs i productors. Es tracta d’uns dels subsectors del sector “bio” amb més puixança i amb més acceptació en el mercat internacional.

 

Aquesta activitat pretén contribuir a una major comprensió i sensibilització del sector del vi ecològic al nostre país donant una informació teòric-pràctica del mateix a través d’aquest tast sensorial i conferència on es posarà de manifest la realitat d’un sector que creix a un ritme sostingut des dels anys 90 i que ve a ser un dels sectors amb més projecció i futur en l’àmbit enològic i gastronòmic. És a dir, parlem d’un sector estratègic al nostre país.

El mercat ecològic espanyol, igual que el mercat mundial, ha mantingut el seu ritme de creixement constant en els últims anys. Ha augmentat l’any 2017 al nostre país un 14%. Es manté així la tendència dels últims anys amb creixements de doble dígit enfront del creixement pla (2%) de les vendes del total del mercat d’alimentació i begudes.

 

ESPANYA ÉS EL PRIMER PAÍS MUNDIAL EN VINYA ECOLÒGICA

 

Actualment no hi ha dades que ens permetin saber el muntant de vins ecològics en el món ja que no tots els països tenen dades estadístiques de vins “bio”, però sí que es disposa de dades globals, dades que cada any ens ofereix IFOAM a nivell global, i que, a tenor de l’evolució del mercat mundial d’aliments ecològics, podem deduir que Nord Amèrica, la UE i la Xina són els que més estan creixent.

 

Espanya és el primer país mundial en superfície de vinya ecològica i un dels que més projecció té per a continuar creixent en els següents anys.

Si ens atenim a l’evolució del sector del vi ecològic al nostre país i segons dades que el MAPAMA publica anualment, veiem que l’any 2009 hi havia a Espanya 53.000 has de vinya ecològica i les últimes dades de 2017 parlen de 106.000 has, o que en aquest any, 2009 existien 408 cellers enfront de les 939 que hi havia en 2017.

 

Amb aquestes dades podem confirmar sense equivocar-nos que la demanda de vins ecològics és una realitat imparable i segons tots els indicis creixerà de forma sostinguda i durant molts anys ja que només representem el 11,2% de la superfície de vinya a Espanya i la demanda no deixa de créixer a nivell mundial. Els vins certificats com a ecològics estan proposant al mercat diversos aspectes que de manera conscient o inconscient aquest està demandant.

 

PRÀCTICA RESPECTUOSA AMB EL MEDI AMBIENT I LA SALUT

 

D’una banda es proposa una viticultura respectuosa amb el medi en el que es practica, no oblidem que està acreditat i certificat el NO ús de productes de síntesi química (herbicides, insecticides i abonaments químics): això fa que en les vinyes on es practica aquesta viticultura es generin raïms els fruits dels quals són molt més sans des d’un punt de vista vegetatiu (raïms amb menys aigua i més extracte sec) i al mateix temps s’està produint, o millor dit, no estem eliminant els microorganismes que l’ecosistema posa a la nostra disposició per al desenvolupament de llevats que fet i fet seran la identitat dels vins, vins que seran fidel reflex de l’entorn, el clima i les gents que l’elaboren.

 

D’altra banda, quan parlem de vins ecològics hem de saber que, a més d’estar regulat el cultiu de la vinya, també es regulen les pràctiques enològiques, i una de les grans prohibicions en aquestes pràctiques és el NO ús de llevats de síntesis: els vins orgànics són diferents als que usen aquests llevats de laboratori.

 

Tot aquest argumentari és necessari posar-lo en coneixement dels professionals que intenten accedir a aquest sector i per aquest motiu és fonamental establir accions de formació dirigides als elaboradors de vins en general, així com a professionals de l’hostaleria.

 

CATALUNYA LÍDER

 

La vinya és el principal conreu ecològic de Catalunya. La superfície ha anat augmentant i actualment hi ha més de 16.000 ha de vinya ecològica. També és el conreu amb una major proporció de producció ecològica: el 26,8% de la superfície de vinya de Catalunya és produeix ecològicament (segons dades de 2017).

 

L’any 2012, el 7% de la superfície de vinya ecològica d’Espanya és concentrava a Catalunya, i l’any 2017 ja en representava el 14%. Després de Castella-la Manxa, Catalunya és la comunitat amb més superfície. La vinya ecològica catalana representa el 3,7% del total de vinya ecològica del món.

 

Barcelona és la demarcació amb més vinya ecològica i també és la demarcació amb major percentatge de producció ecològica sobre el total (35,8%). L’altra demarcació amb una gran producció de vinya és Tarragona, que també te un percentatge de producció ecològica sobre el total força important (21,2%). Entre ambdues demarcacions, hi ha més del 92% de la vinya ecològica de Catalunya.

 

El nom d’establiments dedicats a l’elaboració i/o embotellament de vins, cavis i escumosos ecològics ha augmentat progressivament en els últims 15 anys fins a assolir els 241 establiments durant l’any 2018. És el sector agroindustrial ecològic amb més operadors inscrits.

Més de la meitat dels establiments són a la província de Barcelona (125). Tarragona, amb 67 establiments, és la segona província amb més importància.

 

Segons els dades de 2017, Catalunya és la comunitat amb més establiments elaboradors/embotelladors de vins, cavis i escumosos ecològics. Concretament, concentra el 21,8% del total d’establiments d’aquest sector que hi ha a Espanya.

 

ACTIVITAT EN BIOCULTURA BARCELONA (Palau Sant Jordi)

VINS ECOLÒGICS D’ESPANYA (una realitat a descobrir)

TAST SENSORIAL DE VINS ECOLÒGICS

Divendres, 10 de maig, 11’30h. Xou Cooking 2 (BioCultura)

-Situació del sector ecològic a Espanya. Francisco Robles. Vocal de SOW.

-Tast dirigit per Miguel Angel Benito. MABWINE Consulting.

 

Participen: Francisco Robles (productor Bodegas Robles), Mª José Dominguez (enòloga Bodegas El Grial), Antoni (productor Vins de Taller), Francesc Suriol (Can Suriol), Josep María Fábregas ( Enòleg L’Oliveira), Manuel Alvarez Arenas (Tinedo).

Cellers participants: CAN SURIOL, COME D´EN BONET, CORISCA, VINS DE TALLER, L’OLIVERA, EL GRIAL, TINEDO, ROBLES, ARRIEZU, LA TERCIA

Dirigit a: professionals de l’hosteleria, associació de Sommeliers, premsa gastronòmica, productors convencionals.

Organitzen: Spanish Organic Wines (SOW) i ASSOCIACIÓ VIDA SANA/BIOCULTURA.

Col·laboren: Ecovalia i EcoChef . Patrocina: Seipasa

www.vidasana.org / www.spanishorganicwines.com