El feminisme, el postcapitalisme i la quàntica són els tres eixos centrals sobre els quals versa el festival de la literatura amplificada
Lisa Randall, Laura Bates, Susan Orlean, Dave Egers, Éric Sadin, Marina Garcés, Han Kang, Paul Mason, J.A. Bayona, Vicente Molina Foix, Paula Bonet, Natza Farré, María José Llergo,formen part, entre d’altres, del tram final d’aquest Kosmopolis
La desena edició del festival de la literatura amplificada Kosmopolis ja és una realitat. Amb el lema «Els relats que mouen el món», el dimecres 20 es va donar el toc d’inici a un programa de cinc dies que reuneix autors consagrats i noves veus per tractar alguns dels principals desafiaments de la cultura i la literatura en la seva concepció més oberta.
El festival gira entorn dels relats del segle XXI que intenten donar sentit al món actual. El CCCB no s’atura durant el cap de setmana i tampoc ho fa Kosmopolis. Després de tres dies de ritme frenètic, el festival vol acabar amb les espases ben amunt. Un dels plats forts serà el diàleg entre Éric Sadin i Marina Garcés sobre la silicolonització del món, o el de la nova misogínia, entre Laura Bates i Shaina Machlus.
Durant la jornada de cloenda podrem gaudir de la conferència de Lisa Randall Trucant a les portes del cel i del diàleg entre Bel Olid i Susan Orelan. La música també marcarà aquests dos últims dies de festival. La performance de Blixa Bargeld – que ja ha exhaurit les entrades – i el concert de cloenda de María José Llergo, diumenge 24 al vespre, demostraran que la literatura també té ritme i es balla.
El relat quàntic Un dels eixos sobre els quals gira Kosmopolis’19 és la influència de la física quàntica en la concepció actual de la «realitat». Més enllà de representar profundes implicacions geopolítiques i econòmiques, és també un desafiament filosòfic, ètic i literari determinant en les properes dècades. Entre les propostes, destaca una conferència de l’escriptora i física Lisa Randall, un diàleg amb els científics José Ignacio Latorre i Philip Ball i una lectura dramatitzada de l’obra de teatre Copenhagen.
A més, el relat quàntic arribarà properament al CCCB de la mà de l’exposició Quàntica, que s’inaugurarà el proper 9 d’abril. La revolució feminista K19 reprèn el tema de l’apoderament femení en tres vectors que sintetitzen les diferents manifestacions dels nous feminismes: la lluita per la igualtat, el paper de les dones en la lluita contra el canvi climàtic i la pràctica de la sororitat. Les escriptores Natza Farré, Paula Bonet i Laura Huerga són algunes de les protagonistes en aquest apartat, juntament amb Mona Eltahawy i Najat El Hachmi, que mantindran un diàleg entre ambdues.
Transicions del capitalisme Kosmopolis 19 vol apropar-se a l’actual situació del capitalisme des de diferents enfocs. Éric Sadin, Marina Garcés, Helen Hester, Nick Srnicek i Agustín Fernández Mallo són alguns dels noms que analitzaran els dilemes ètics que planteja l’evolució de la intel·ligència artificial i la necessitat d’una nova Il·lustració. D’altra banda, el periodista britànic Paul Mason parlarà sobre postcapitalisme.
Laboratori d’històries Com en les anteriors edicions, K19 presenta un espai per explorar l’evolució de la narrativa i les seves noves eines i suports. Entre les propostes destacades hi ha diversos tallers i xerrades a càrrec de l’storyteller Manuel Bartual o l’artista Libby Heaney, amb un taller sobre bots conversacionals amorosos i twitteratura, entre d’altres
Més info http://www.cccb.org