ESTRENA A ESPANYA DE ‘QUARTETT’ DE FRANCESCONI AMB LA DIRECCIÓ D’ÀLEX OLLÉ (LA FURA DELS BAUS)
El Liceu programa 5 úniques funcions de l’òpera basada en l’obra de Heiner Müller i inspirada en els personatges de Les amistats perilloses de Pierre Choderlos de Laclos
L’Orquestra del Liceu, dirigida per Peter Rundel, es combinarà amb la música preenregistrada i tractada electrònicament de l’IRCAM de París, un dels més importants centres d’investigació públics del món
Opera Touch és una nova iniciativa que permetrà al públic tenir una experiència més completa i interactiva mitjançant unes ulleres intel·ligents
El Gran Teatre del Liceu acull l’estrena a Espanya de l’òpera Quartett del compositor italià Luca Francesconi i basada en l’obra homònima de 1987 de Heiner Müller. Aquesta òpera, una de les més rellevants del repertori contemporani, es podrà veure del 22 de febrer al 3 de març sota la direcció musical de Peter Rundel, que s’encarregarà de combinar l’Orquestra Simfònica del Liceu amb la música preenregistrada i tractada electrònicament que ha generat l’IRCAM (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique, Paris), un dels més importants centres d’investigació públics del món, dedicat tant a l’expressió musical com a la investigació científica. La direcció d’escena la signa Àlex Ollé, que ve d’estrenar dos muntatges a la Royal Opera House de Londres aquesta mateixa temporada, amb Oedipe, codirigida amb Valentina Carrasco i amb una nova producció de Norma.
L’òpera Quartett és una producció del Teatro alla Scala de Milà, on s’hi va celebrar l’estrena mundial el 26 d’abril del 2011. La Fura dels Baus signa aquest muntatge que compta amb el vídeo de Franc Aleu, el vestuari de Lluc Castells i l’escenografia d’Alfons Flores, que a través d’una impactant caixa suspesa a l’escenari, ens transmet l’aïllament emocional dels personatges. Uns personatges que encarnen el baríton escocès Robin Adams (en el rol de vescomte de Valmont) i la mezzosoprano també escocesa Allison Cook (en el rol de marquesa de Merteuil).
Quartett és una òpera en un acte i llibret i música de Luca Francesconi que ens situa a París, on dos examants es troben atrapats en un joc de seducció i l’única sortida és la mort. La marquesa de Merteuil proposa una juguesca al vescomte de Valmont per seduir Cécile, la seva neboda verge; però ell prefereix el repte de captivar a Madame de Tourvel, una esposa fidel. Una revisió de Les amistats perilloses que reflexiona sobre la decadència de certes classes socials. Segons el propi compositor, es tracta d’una peça per a aquells “capaços d’acceptar que cal analitzar què fem i qui som. Aquesta peça és violenta, és sexe, és blasfèmia, és absència de pietat”.
Opera Touch
L’òpera Quartett serà també la prova pilot per al nou servei Opera Touch, una iniciativa pionera a Espanya que permet al públic viure una experiència més completa i interactiva durant la funció. Es tracta d’unes ulleres intel·ligents que faciliten tenir en el mateix camp de visió els sobretítols, el resum argumental a temps real i la informació sobre els artistes, entre d’altres. Una forma de fer més còmode i rica l’experiència de veure òpera.
Et costa entrar a l’òpera contemporània?
El proper dilluns 13 de febrer a les 19.30h el director d’escena Àlex Ollé (La Fura dels Baus), la seva col·laboradora Júlia Serra i l’escenògraf Alfons Flores protagonitzaran una conferència al Foyer per introduir el públic interessat en l’òpera Quartett. Sota el títol Et costa entrar a l’òpera contemporània, miraran de donar pistes sobre el procés de creació del muntatge i els secrets rere una posada en escena amb l’estil i signatura de La Fura dels Baus. Una setmana més tard, el dimarts 21 de febrer a les 19.30h, una nova edició de L’Artista Respon permetrà que el públic conegui els detalls de la producció i debati amb el compositor Luca Francesconi, el director d’escena Àlex Ollé i el director musical Peter Rundel, tot plegat presentat per la directora artística del Liceu Christina Scheppelmann.