DocsBarcelona estrena a sales de tot l’estat La Teoria Sueca de l’Amor, la pel·lícula del director italosuec Erik Gandini que va esgotar totes les entrades a la passada edició del festival DocsBarcelona.

DocsBarcelona estrena a sales de tot l’estat La Teoria Sueca de l’Amor, la pel·lícula del director italosuec Erik Gandini que va esgotar totes les entrades a la passada edició del festival DocsBarcelona.

En aquest documental d’estil trencador i ple de cinisme, Gandini explora l’estil de vida suec i es pregunta si una societat econòmicament benestant és sinònim d’una societat feliç.

 the-swedish-theory-of-love_t206938

 

 

 

 

 

 

 

 

L’any 1972 el govern socialdemòcrata d’Olof Palme publica un manifest titulat “La família del futur: una política socialista per a la família”, amb el qual es pretenen establir les directrius de la política estatal en relació al concepte tradicional de família. Aquest manifest establia que “tota relació humana veritable s’ha de basar en el principi d’independència entre les persones”.

L’any 2016 Suècia té una estadística devastadora:  la meitat de la població viu sola i el 25% de la gent mor sola sense que ningú reclami el seu cos. Ningú podia pensar que al cap els anys això produiria una societat d’individus incapaç de socialitzar-se.

El model social nòrdic de la societat del benestar és un referent internacional. Segons la ONU, Suècia té un dels nivells de pobresa més baixos del món i s’hi distribueixen els ingressos de forma més igualitària. Però què passa amb les relacions entre les persones? És Suècia un model de societat feliç?

Erik Gandini profunditza en aquesta qüestió i el que comença com un viatge intern pel país analitzant experiències extremes (autoinseminacions artificials a domicili, departaments públics que es dediquen a buscar hereus perduts de persones trobades mortes a les seves cases…) acaba en un dels llocs del planeta socialment més diferents respecte el país escandinau: Etiòpia, on el nivell de pobresa econòmica és inversament proporcional al grau de felicitat de la seva població. De la mà del delirant Dr.Erichssen, un metge suec que aconsegueix autèntics miracles operant en condicions precàries a l’humil hospital d’Aira (a 500 km de la capital), Gandini descobreix que el sentit de comunitat i la superació de les dificultats són dos elements clau per aconseguir la veritable felicitat. Ja ho apunta el reconegut sociòleg Zygmunt Bauman al final del film: “No és veritat que la felicitat signifiqui una vida lliure de problemes. Una vida feliç implica haver de superar problemes (…) Plantes cares als reptes, ho intentes i t’hi esforces. I llavors arribes al moment de felicitat quan veus que has pogut controlar els reptes del destí. I és justament això: la felicitat d’haver superat les dificultats (…) el que es perd quan creixen les comoditats”.

 

Erik Gandini ens sorprèn amb una pel·lícula innovadora que s’allunya del cinema documental canònic. Com si es tractés d’una classe de sociologia contemporània, La Teoria Sueca de l’Amor ens presenta una crítica constructiva i plena de sentit de l’humor de la societat del benestar amb un únic objectiu: descobrir quin és el veritable secret de la felicitat.

TRÀILER: https://www.youtube.com/watch?v=Vud8lIhzwps