Un sisè Most “magnífic” arriba enguany al Penedès i també al Priorat
- El Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava estrenarà el documental Priorat, un homenatge als Cinc Magnífics i a la gent d’aquesta terra
- 35 produccions competiran a la Secció Oficial Collita 2016, seleccionats d’entre 53 produccions de 12 països diferents
La sisena edició del MOST · Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava tindrà lloc del 3 al 13 de novembre al Penedès i per primer cop també al Priorat. Fins a tres de les vint-i-cinc sessions de cinema del vi del Most d’enguany es programaran a terres prioratines. Amb la incorporació del Priorat ja són quatre les D.O. catalanes que donen suport al certamen organitzat per Vinseum (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya) i el Cine Club Vilafranca. A les dues denominacions que aposten pel Most des de la primera edició, D.O. Penedès i D.O. Cava, s’hi afegeixen ara la D.O. Montsant i la D.O.Q. Priorat. Deu dies per gaudir de la collita de peces audiovisuals relacionades amb el món de la vinya, el vi i el cava, així com pel·lícules de grans directors i una bona selecció de curtmetratges.
Els Cinc Magnífics i la transformació del Priorat
La transformació del Priorat en les últimes dècades també tindrà un paper molt destacat a la programació, amb l’estrena de Priorat, un dels grans documentals de producció catalana d’enguany. A dia d’avui, aquest territori compta amb més de 100 cellers que produeixen vins d’alta gamma i de prestigi internacional, però 30 anys enrere només hi havia quatre cellers en actiu i la seva tradició de vuit segles entre vinyes i cellers corria perill d’extinció. Aquesta transformació tan radical va ser possible gràcies a la gent del Priorat i als Cinc Magnífics, sobrenom amb que es coneixen popularment els elaboradors René Barbier, Daphne Glorian-Solomon, Álvaro Palacios, Josep Lluís Pérez i Carles Pastrana. Pioners tots ells arribats a principis dels 80, que van convertir una terra deprimida en un dels territoris del vi més vibrants d’Espanya i del món, que va trobar el futur recuperant el seu passat.
El documental, dirigit per David Fernández de Castro i produït per Lastor Media i Un Capricho Producciones en coproducció amb Televisió de Catalunya, s’estrenarà a Vilafranca del Penedès, el divendres 4 de novembre en el marc de la gran gala del cinema del vi d’enguany, i en la que es preveu més d’una sorpresa ben agradable. Priorat també es presentarà a Falset, el dissabte 12 de novembre, en una gala que significarà la primera projecció pública del documental a la terra que l’ha vist néixer. Enguany aquest és el treball escollit per la presentació prèvia del festival a Barcelona, el 2 de novembre a la Filmoteca de Catalunya.
Secció Collita: 35 produccions internacionals especialitzades
La secció Collita 2016, centrada en la producció audiovisual sobre la vinya i el vi, projectarà enguany 35 treballs procedents de 12 països diferents, entre documentals, pel·lícules de ficció i vídeos promocionals del total de 53 treballs presentats. Entre els seleccionats destaca la presència de treballs catalans, que representen el 51,4% del total. La presència internacional es consolida i enguany ja representa el 42,9% dels films que es projectaran. En aquest sentit, cal destacar que la presència de treballs del continent americà, que arriben al 20% del total. El 5,7% restant prové de la resta de l’Estat espanyol. Durant els deu dies de festival es projectaran més de nou hores de cinema sobre la vinya, el vi i el cava.
Aquestes produccions optaran als set premis que atorgarà el Most 2016 dins la secció Collita: Gran premi del jurat (dotat amb 1.000€), Premi al millor treball de ficció, Premi al millor treball documental, Premi al millor treball promocional, Premi Arrels del vi i el cava i Premi projecció internacional. Aquest any s’incorpora un nou premi proposat per INCAVI, que retribuirà amb 500€ l’audiovisual que millor expressi els valors del vi català (aquesta producció pot ser estrangera sempre i quan el protagonista sigui el vi català).
La secció Gran Reserva (conformada per una selecció de films inèdits a sales comercials i que ja han tingut ressò a festivals internacionals), Brot (integrada per una selecció acurada dels millors curtmetratges de l’estat espanyol), Mini Most (amb curtmetratges d’animació infantils fruit de la col·laboració amb el Festival Filmets) i altres activitats paral·leles completaran l’oferta del Most Festival en aquesta sisena edició.