Premis Nacionals de Cultura 2016

 

La Mediterrània, el Modernisme i l’homenatge a figures i fets clau de la història i la cultura catalanes marquen l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2016

 
 unspecified  55555555555555555555555
 

Recullen els guardons atorgats pel CoNCA: Antònia Vicens, Enrique Vila-Matas, Josep M. Aragonés i Rosa Fusté (Antaviana Films), Lola Badia, el Centre de Documentació del Patrimoni i l a Memòria/ Carrutxa, Los Galindos, Dani Karavan, el Quartet Casals, Clara Segura i Joan J. Guillén

Durant l’acte s’han commemorat, entre d’altres, el setè centenari de la mort de Ramon Llull i el centenari d’Els Pastorets de Folch i Torres

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tarragona, 8 de juny de 2016.- El Tarragona, 8 de juny de 2016.- Aquest vespre, Antònia Vicens, Enrique Vila-Matas, Josep M. Aragonés i Rosa Fusté (Antaviana Films), Lola Badia, el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria/Carrutxa, Los Galindos, Dani Karavan, el Quartet Casals, Clara Segura i Joan J. Guillén han rebut el Premi Nacional de Cultura 2016, la distinció més rellevant en l’àmbit de la cultura, que atorga cada any el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).

Els premis reconeixen personalitats, entitats i empreses catalanes que han contribuït i contribueixen a enriquir la nostra cultura per la seva labor intel·lectual, el seu talent creatiu i interpretatiu o la recuperació de la identitat col·lectiva catalana.

L’acte de lliurament dels premis ha tingut lloc avui al Teatre Metropol de Tarragona, obra de l’arquitecte modernista tarragoní Josep M.Jujol. Una vetllada dedicada a les arts i la cultura, plena de referències al modernisme català i a la Mediterrània, tan present a la ciutat.

L’acte ha estat presidit per l’Hble. Sr. Santi Vila, conseller de Cultura, acompanyat per l’alcalde de Tarragona, l’Il·lm. Sr. Josep Fèlix Ballesteros i el Sr. Carles Duarte, president del CoNCA.  

Un acte de lliurament de premis modernista i amb aires mediterranis

Oriol Grau i Maria Molins han estat els encarregats de conduir una cerimònia que ha comptat amb les actuacions musicals de la banda del tarragoní Roger Conesa. De fet, els músics han obert la vetllada acompanyant el vídeo homenatge fet amb motiu dels 150 anys del naixement de Ramon Casas i els 50 de la mort de Ricard Opisso. Un reconeixement que ha portat als presentadors a entrar a escena muntats en un tàndem, representació de la mítica obra pictòrica de Casas.

Duarte ha donat la benvinguda als premiats, tot destacant el paper de la cultura «com a eix vertebredor de la nostra societat, plasmació de la nostra història» i ha reconegut que «malgrat la crisis, les dificultats del procès d’adaptació tecnològica i les penalitats fiscals, la cultura no recula». Félix Ballesteros, per la seva part, va recordar que Tarragona, a més d’acollir enguany la gala dels Premis Nacionals de Cultura, serà la seu dels Jocs Mediterranis al 2017. «Tarragona és capital cultural, si més no, simbòlicament», ha conclòs.

L’escriptora mallorquina Antònia Vicens ha estat la primera en rebre el Premi, atorgat per la seva obra i el seu compromís amb els escriptors d’arreu del domini lingüístic català. A continuació, han rebut el guardó l’escenògraf Joan J. Guillén, per la seva contribució al món del teatre i a la modernització de la caricatura i el periodisme gràfic; així com l’actriu Clara Segura, per la seva brillant trajectòria interpretativa en el teatre, televisió i cinema.

Després ha estat el torn de pujar a l’escenari a recollir el guardó la companyia de circ Los Galindos, en reconeixement al seu enginy creatiu, la seva originalitat i recerca en l’àmbit del circ i les arts del carrer. L’han seguit Enrique Vila-Matas, premiat per la seva obra literària, que gaudeix de gran prestigi internacional, i la filòloga Lola Badia, per la seva tasca d’investigació d’escriptors medievals com Ramon Llull o Ausiàs Marc. El Quartet Casals, absents de la gala per un compromís professional, han agraït el premi en format audiovisual.

La cerimònia ha seguit amb el reconeixement a la trajectòria de Josep M. Aragonés i Rosa Fusté, responsables d’Antaviana Films, capdavanters en la recerca tecnològica audiovisual i cinematogràfica. Pel seu treball de recerca i divulgació en l’àmbit del patrimoni immaterial, ha rebut també la màxima distinció cultural catalana el Centre de Documentació del Patrimoni i de la Memòria/Carrutxa. Un premi que ha rebut forts aplaudiments del públic tarragoní assistent, entusiasmat pel reconeixement local.

En darrer lloc, l’escultor Dani Karavan ha recollit el Premi Nacional de Cultura de la mà del conseller de Cultura Santi Vila, per ser una de les personalitats internacionals més rellevants en les arts plàstiques i per haver posat Catalunya en el mapa cultural i patrimonial amb l’obra Passatges (Portbou) en memòria de Walter Benjamin. Molt emotives han estant les seves paraules a favor de la pau: “les oliveres haurien de ser les nostres fronteres”.

A més de les commemoracions a artistes modernistes, durant l’acte s’ha homenatjat també el setè centenari de la mort de Ramon Llull, el centenari d’Els Pastorets de Folch i Torres, els cinquanta anys de La Caputxinada i el centenari de la mort d’Enric Granados.

El conseller de Cultura ha estat l’encarregat de concloure un acte emotiu i festiu, protagonitzat per l’excel·lència dels deu guardonats, que «acceptant aquesta distinció, a més de rebre un estímul, honoren al CoNCA i al Departament de Cultura de Catalunya».

El guardó

El guardó, dissenyat l’any 2010 per Ana Mir i Emili Padrós, conté un fort contingut icònic, ja que proposa un joc simbòlic entre la “C” de Cultura i la de Catalunya, cosa que fa visible una mútua pertinença entre ambdós conceptes.