EMMARCANT EL SOMNI: DIÀLEG, LA NOVA INSTAL·LACIÓ D’ASSUMPCIÓ MATEU A LA VINYA DELS ARTISTES DE MAS BLANCH I JOVÉ
MAS BLANCH I JOVÉ, celler premiat en la categoria “Art i Cultura” en els I Premis d’Enoturisme de la Generalitat de Catalunya, presenta la seva sisena edició i viu la seva jornada més poètica.
Escultures i vi d’excel·lent qualitat per construir territori
La Vinya dels Artistes, inaugurada l’any 2010 amb un homenatge pòstum a Josep Guinovart, ideòleg del projecte, ja ha complert sis anys.
Pels escenaris muntats enmig de les vinyes del celler Mas Blanch i Jové hi han passat artistes tan diversos com prestigiosos i espectacles de tot tipus: des d’òpera, fins a pallassos, passant per música de tot tipus, màgia, dansa, pintura, titelles, bombolles de sabó… I cada any, almenys una nova escultura s’ha anat incorporant a aquesta inusual sala d’exposicions, creant un patrimoni que enriqueix artísticament el municipi de La Pobla de Cérvoles.
Cadascun dels events organitzats és únic el que permet a cada edició sorprendre als espectadors amb una història completament diferent, guiada de la mà de l’artista convidat de l’any i maridada amb menjar i vins Saó en un entorn pintoresc i inoblidable.
Si el primer any, l’Any 0 de Guinovart, va haver-hi un saxofon i una guitarra per inaugurar “L’Orgue de Camp”, l’Any 1 va ser Carles Santos qui va omplir de música -amb 5 pianos i una violinista voladora- tots i cadascun dels racons de La Vinya dels Artistes deixant, fins i tot, un llaüt català navegant a sobre d’una alzinera, “La Sargantaneta”.
Per l’Any 2, Esteve Casanoves va crear un cep metàl·lic gegant que actualment vigila els ceps des d’unes vistes privilegiades i il·lumina tènuement les nits de La Pobla de Cérvoles amb un sistema de fibres òptiques i plaques solars. L’Any 3 es va dedicar a Joan Brossa i de la mà de Hermann Bonnín i la Fundació Joan Brossa, es va crear un itinerari poètic pel poble i es es van presentar diferents espectacles per acabar inaugurant el “Cap de Bou” amb capgrossos i grallers i l’amfiteatre “El No Res del Tot”. L’Any 4 fou dedicat a l’escultora Susana Solano que va presentar la seva escultura “Signatures nº1” situada entre les oliveres.
Enguany, en la seva sisena edició, l’artista Assumpció Mateu ha emmarcat el paisatge amb la seva mirada i ha introduït les seves connotacions simbòliques per expressar el diàleg cel i terra, entre el que es veu i el que no es veu, entre la presència i l’absència, entre la vida interior i l’exterior… Un retall de paisatge, poètic, majestuós, introspectiu i completament respectuós amb l’entorn.
Els més de 500 assistents també van poder visitar les altres escultures, així com l’impressionant obra de 60m. “Entre el Cel i la Terra” que el pintor Gregorio Iglesias va crear durant dos mesos enmig de La Vinya dels Artistes i que actualment recobreix les quatre parets de la sala de bótes del celler.
La festa va acabar amb un espectacle de dansa i també eqüestre, creat per Sandra Carré i Lu Arroyo (Cia. Ylalú). 5 ballarines, dues xanqueres, un genet i un cavall, recreen un món de somni ballant entre oliveres i emocionant a l’espectador per finalment desaparèixer per l’escala infinita que comença a l’alzinera i que s’enfila cap al cel…
La festa va continuar amb un sopar servit enmig de la Vinya dels Artistes i maridat amb els vins Saó Blanc, Saó Rosat, Saó Abrivat i Saó Expressiu del celler Mas Blanch i Jové.
UNA MICA D’HISTÒRIA
Guinovart, un dels grans pintors catalans contemporanis, reconegut a tot el món, té exposada l’última obra que va crear abans de morir (un increïble mural de 10 metres dedicat al vi) donant la benvinguda als visitants del celler Mas Blanch i Jové, a la DO Costers del Segre. Guinovart, gran amic de la família, també va ser l’ideòleg de la «Vinya dels Artistes»: una iniciativa única i pionera que integra plenament al vi en l’univers artístic. Una sala d’exposicions a l’aire lliure, enmig de la vinya, on escultures magistrals són testimonis del creixement dels ceps.
La Vinya dels Artistes es va inaugurar oficialment el 2010*, i com a homenatge a l’esperit que la va concebre es va dedicar l’Any 0 a Guinovart, inaugurant de forma pòstuma la seva escultura «L’Orgue de Camp».
L’Any 1 va ser dedicat al músic, compositor i creador Carles Santos, qui va crear l’obra “Vi Sonor”, un gran espectacle musical, un passeig per la història de la música i la gastronomia que va reunir més de 400 persones. Cinc pianistes, un violí i un cor, en aquell indret únic van aconseguir transportar als convidats i fer-los viure una nit inoblidable. Com a testimoni del seu pas per la Vinya dels Artistes, Carles Santos hi va deixar la seva llegendària barca «La Sargantaneta» navegant a sobre d’una de les alzineres.
Esteve Casanoves va ser l’artista convidat durant Any 2. Casanoves dissenyà un amfiteatre que es va inaugurar amb l’espectacle «A la Molla de l’Os, l’Olivera» de la directora teatral Maria Vera: una combinació de música, dansa i poesia que va crear un sentiment d’amor entre l’espai i els espectadors i que va servir com preàmbul de «La Llum Planant Damunt la Terra», la impressionant escultura de més de 8 metres d’altura d’Esteve Casanoves que, presidint la vinya, integra el ferro, el vidre i la llum perquè es fusionin amb La Terra.
L’any 3 i va estat dedicat al gran poeta Joan Brossa. La festa organitzada per Mas Blanch i Jové i la Fundació Joan Brossa va ser de l’estil brossià més pur. Es va emplenar de poesia visual el municipi de La Pobla de Cérvoles, es va fer sortir màgia de darrera les bótes, òpera al mirador de La Pobla de Cérvoles, Commedia del Arte a la Cabana del Guinovart, riures nostàlgics a sota d’una alzinera i capgrossos d’enmig les oliveres per inaugurar l’escultura “Cap de Bou”, inspirada en el poema visual de Brossa.
Paral•lelament, el pintor borgenc Gregorio Iglesias va pintar enmig el camí de La Vinya dels Artistes, la seva obra ‘Entre el Cel i la Terra’ un impressionant mural de 60 metres, creat durant gairebé dos mesos a l’aire lliure amb tintes xines i colors naturals i que, des dia 22 de juny de 2013 folra de forma permanent les quatre parets de la sala de bótes.
L’any 4 fou dedicat a Susana Solano que va crear una nit enigmàtica i màgica per la presentació de la seva instal·lació “Signatures nº1”.
I és que pels responsables de Mas Blanch i Jové, “L’art i el vi mariden molt bé, de fet considerem cada ampolla de vi una petita obra d’art, tot i que efímera perquè està destinada a ser gaudida i desaparèixer”. Mas Blanch i Jové, elabora 5 vins -el Saó Blanc, el Saó Rosat, el Petit Saó, el Saó Abrivat i el Saó Expressiu- que no paren d’acumular premis (Decanter World Wine Awards, Concours Mondiel de Bruxelles…) i altes puntuacions en les més prestigioses guies espanyoles i internacionals (Wine Advocate de Parker, Guía Peñín, Guia Gourmets, Stephen Tanzer…) i tots ells amb una relació qualitat / preu excel•lents.