La Casa Amatller, de Puig i Cadafalch, obre les portes al públic
El pis principal, on vivia l’empresari xocolater, s’ha rehabilitat i ha recuperat l’esplendor que hi lluïa l’any 1900. Els visitants poden endinsar-se en els dormitoris de la família, guarnits amb el mobiliari original de Gaspar Homar; gaudir de la majestuosa xemeneia del menjador, i contemplar els llibres de comptabilitat d’Antoni Amatller.
El pis principal de la Casa Amatller, fins ara reservat als historiadors de l’art que visitaven la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, es pot visitar després que hagi recuperat l’esplendor que hi lluïa l’any 1900. Obra de l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch, els treballs de rehabilitació han permès retornar a la planta principal l’aparença del temps en què l’habitatge estava ocupat per l’empresari xocolater Antoni Amatller i la seva filla Teresa.
Gràcies a les fotografies que se’n conserven s’hi ha reproduït fins al detall més petit de la vida del ric comerciant. Segons explica Santiago Alcolea, director de la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, “hem procurat, fins i tot, que la il·luminació tingui el nivell que tenia en aquell temps i que era doble, perquè com l’electricitat marxava sovint, també tenien il·luminació de gas per no haver d’anar amb espelmes”.
El despatx és l’original i fins i tot mostra el registre de la compra de la casa al llibre de comptabilitat, fa 117 anys. El menjador, que amb el pas dels anys havia esdevingut una biblioteca, ha recuperat la majestuosa xemeneia que representa el comerç de cacau des de les colònies. De fet, la simbologia hi és molt present, com en una llagosta que representa l’abundància, o a l’entrada dels dormitoris, en què es defineix els seus habitants. En el d’Antoni Amatller, per exemple, una garsa amb una bossa de diners simbolitza el col·leccionisme fet a partir de l’estalvi. A l’interior, els dormitoris mantenen el mobiliari original de Gaspar Homar i les teles s’han reproduït amb teixits antics.
Una joia de l’arquitectura modernista
A cada racó, l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch hi va deixar empremta. Tal com afirma Alcolea, “Puig i Cadafalch es manifesta a la Casa Amatller com a interiorista, com a decorador i com a traductor dels ideals de la Renaixença, com un arquitecte que té coneixements d’història de l’art i que, a més, és un polític nacionalista català”. En la inauguració, l’alcalde Xavier Trias ha destacat que “el passeig de Gràcia no és només botigues, sinó que també és cultura i això ens obre les portes al món i ens fa ser coneguts arreu”.
Més informació aquí http://fundacionamatller.org/