BRASIL, DOS CARES Una mirada a Brasil a través de dos dels seus coreògrafs més representatius actualment
13, 14 i 15 de març GUSTAVO CIRIACO Onde o horizonte se move
Mercat de les Flors
Onde o horizonte se move (On l’horitzó es mou) és un projecte site-specific entorn a l’horitzó com a camp de ficció compartida. A partir de la selecció d’un paisatge i un lloc des d’on el públic l’observa, el projecte promou la seva gradual transformació a través de figures que apareixen i desapareixen en l’horitzó. Aquesta peça compta amb voluntaris veïns o habituals del barri de Poble Sec i convida al públic a una desacceleració: des d’un mirador, una planícia, una avinguda, un paisatge es desplega, una ciutat es revela. Aquí els espectadors, com si foren guardians del passat, recorren l’horitzó per tal de desxifrar aquests figures esborrades pel sol que es tornen persones, històries, mons.
Gustavo Ciriaco és un artista brasiler establert a Rio de Janeiro, amb una forta projecció internacional. Ha presentat les seves obres a Europa, Amèrica Llatina, Orient Mitjà i més recentment a l’Extrem Orient. Treballa transversalment amb diverses disciplines artístiques, interessat en altres coneixements, altres camps, altres veus. Sovint a través de les persones, observant altres maneres de moure’s en el dia a dia, afegint potencial, eines i coneixement sobre com tractar el temps i l’espai. Ha utilitzat la coreografia, el teatre, el vídeo, la narració de contes i les accions urbanes en obres-conversa on l’encontre és la inspiració per a ficcions i situacions compartides.
On l’horitzó es mou es va incloure en el programa oficial de Guimarães – Capital Europea de la Cultura 2012 (Sweet & Tender Colaborations, organitzada per Maus Hábitos) i de la misió artística Rio Occupation London, a la London Cultural Olympiads 2012. El projecte va estar en residència a la Cidade das Artes, en la programació del Festival Panorama (Rio, 2013), en gira amb el Circuït SESC de Artes, recorrent nou ciutats de l’interior de l’estat de São Paulo.
Concepció i direcció artística
Gustavo Ciríaco
Assistència dirección
Priscila Ma ia
Intèrprets
Ana Trincão, Gustavo Ciríaco, Priscila Maia, Tiago Barbosa
Direcció producció
Míriam Martin Ferrer
Management Jesse James – Anda&Fala
EDUARDO FUKUSHIMA
Homen torto, Como superar o grande cansaço?, Entre Contenções
Presentem 3 solos creats i interpretats per Eduardo Fukushima, coreògraf, ballarí i professor a São Paolo des del 2004. Les seves obres s’han pogut veure al Brasil, Portugal, l’Argentina, Bolívia, la República Dominicana, Anglaterra, Itàlia, Xipre i Taiwan. L’any 2012 va participar en el festival World Event Young Artists de Nottingham (Regne Unit). El 2012-2013 va ser seleccionat com a protégé (alumne) del programa de mecenatge artístic Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative i va treballar amb Lin Hwai-min, director artístic de Cloud Gate Dance Theatre, a Taiwan.
Des del 2005 practica tècniques corporals orientals com ara el seitai-ho japonès i el txi-kung xinès. També ha estudiat ballet clàssic, dansa brasilera, capoeira angola, tècnica release , improvisació contact , dansa de l’Índia i gimnàstica artística.
14 de març
Homen torto
Homen torto és una peça incòmoda, una dansa asimètrica que ens presenta un cos feble però amb l’energia dels cossos forts, una creació que insisteix a reunir contraris: duresa i suavitat, debilitat i força, proximitat i llunyania del públic, equilibri i desequilibri, fluïdesa i trencament del moviment, interior i exterior del cos.
La creació de Homen torto va arribar després d’un any d’aprenentatge amb Lin Hwai-min, fundador de la companyia Cloud Gate Dance, en el context del programa Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative. En aquest espectacle, Eduardo actua amb música electrònica en directe, creada per Tom Monteiro especialment per acompanyar els moviments del ballarí.
«Hipnòtic i singular, aquest solo de dansa de Fukushima no serà fàcil d’oblidar.»
(Financial Times)
Direcció artística i interpretació
Eduardo Fukushima Mentor Lin Hwai –min
Composició musical
Tom Monteiro
Col·laboració artística
Beatriz Sano, Key Sawao, Julia Rocha Partners Rolex Mentor & Protégé Arts Initiative, residence LOTE#3/Casa do Povo, Sesc São Paulo.
Gràcies a l’equip del Cloud Gate Dance Theatre de Taiwan, al Tai Chi Dao Yin community de Taiwan, família Fukushima
15 de març Como superar o grande cansaço?
Una immensa fatiga. En el temps. En l’aire. Del cansament en neix moviment, llenguatge corporal que incita l’esgotament a transformar-se en energia per moure’s. L’obra explora la construcció del gest i la intenció com a qualitats específiques del moviment per arribar a un estat corporal que existeix i alhora evoluciona en temps real. És a partir del cansament existencial i del moviment que s’arriba a la pregunta del títol i es desenvolupa un llenguatge corporal sense cap intenció de trobar respostes. Eduardo Fukushima.
«Eduardo abraça la cruesa i balla com si tingués el cos posseït i maltractat pel món urbà, i mancat d’harmonia amb ell mateix. Es llança contra el terra, pica de cap contra una paret. Els petits teatres on sol actuar es converteixen en escenaris del suplici.» (Text de Deborah Jowitt per a Rolex Mentor and Protégé Magazine , octubre del 2013)
Direcció artística i interpretació
Eduardo Fukushima
Composició musical
Felipe Ribeiro, Eduardo Fukushima
Col·laboració artística
Beatriz Sano, Key Sawao, Julia Rocha
La recerca coreogràfica per a aquesta obra va ser patrocinada pel programa Rumos Itaú Cultural Dança 2009/2010.
Entre Contenções
Entre Contenções és una peça de dansa breu. El punt de partida són tres gestos bàsics que evolucionen en l’espai. Aquest solo és un manifest sense paraules, cru i sever. Entre els moments d’enfrontament hi ha possibilitats de comunicació.
Direcció artística i interpretació
Eduardo Fukushima
Col·laboració artística
Key Sawao, Ricardo Iazzetta, Daniel Fagundes
Producció
Carolina Goulart