887 ,autoria, disseny i direcció ROBERT LEPAGE cia. EX MACHINA (29 i 30 d´octubre) LLiure deMontjuïc

autoria, disseny i direcció ROBERT LEPAGE cia. EX MACHINA

Montjuïc

29 i 30 d’octubre

887_esp_0

 

 

 

 

 

Temporada 2015 – 2016

L’espectacle més personal del canadenc Robert Lepage: un viatge pels seus records que indaga en els mecanismes de la memòria i la vigència de l’art teatral. Escrit, dissenyat, dirigit i interpretat per ell mateix.

Àgora Lliure – UPF 30/10 a les 18:30h.
Créixer sota una identitat nacional en construcció diàleg entre Enric Ucelay-Da Cal i Marcel A. Farinelli

——————————————————————————–

887 és un viatge al reialme de la memòria. La idea d’aquest projecte va sorgir dels records d’infantesa de Robert Lepage. Passats els anys, Lepage se submergeix en les profunditats de la seva memòria i es qüestiona la rellevància d’alguns records. Per què hem de recordar un nombre de telèfon de la nostra joventut si ja oblidem el nostre d’ara? Com pot una cançó infantil resistir la prova del temps, permanentment arrelada a les nostres ments, mentre el nom d’algú de qui ens vam enamorar se’ns escapa? Per què la informació sense sentit continua amb nosaltres, però d’altres de més útils les perdem?
Com treballa la memòria? Quins són els seus mecanismes subjacents? Com ressona un record personal en el record col·lectiu?
887 té en consideració diversos senyals commemoratius –els noms de parcs, carrers, fites i monuments– i el patrimoni històric del nostre voltant, del qual ja no sabem res. Per tant, la peça se centra en l’oblit, en l’inconscient i en aquest record que s’esvaeix amb el temps, i els límits del qual es compensen amb l’emmagatzematge digital, els munts de dades i la memòria virtual.
En aquesta era nostra, com és el teatre, un art basat en l’acte de recordar? Continua essent rellevant avui?
Totes aquestes preguntes es destil·len en una història en què Lepage, en algun punt entre la representació teatral i la conferència, revela el patiment d’un actor que –per definició, o per sobreviure– ha de recordar no només el seu text sinó també el seu passat, com també la realitat històrica i social que ha conformat la seva identitat.
Ex Machina

intèrpret Robert Lepage

ideació i direcció creativa Steve Blanchet / dramatúrgia Peder Bjurman / assessora de direcció Adèle Saint-Amand / música original i espai sonor Jean-Sébastien Côté / il·luminació Laurent Routhier / imatges Félix Fradet-Faguy / col·laboració en la concepció de l’escenografia Sylvain Décarie / col·laboració en la concepció de la utilleria Ariane Sauvé / col·laboració en la concepció de vestuari Jeanne Lapierre

producció executiva Marie-Pierre Gagné / ajudant de producció Véronique St-Jacques / producció en gira Samuel Sauvageau / director tècnic Paul Bourque / director tècnic en gira Olivier Bourque / regidora Nadia Bélanger / tècnic de so Olivier Marcil / tècnic de llums Elliot Gaudreau / integració multimèdia i tècnic de vídeo Nicolas Dostie / sastressa i utillera Isabel Poulin / cap de maquinistes Chloé Blanchet / consultors tècnics Catherine Guay i Tobie Horswill / actor consultor creatiu Reda Guerinik / representant del director Lynda Beaulieu

poema addicional ‘Speak White’ © Michèle Lalonde (1968)

músiques addicionals Mer Morte, de Jean-Guy Cossette i Gilles Morissette / Bang Bang de Sonny Bono (Cotillon Music Inc a/s Warner Chappell Music Inc.) / Mood Indigo d’Edward Kennedy Ellington, Irving Mills i Albany Bigard / Leavin’s on your mind de Michael Webb Pierce i Wayne P Walker

imatges addicionals Photo Donald Gordon (MSTC/Collection CN:X-40842) / Vue de la prise de Québec le 13 septembre 1759 (Hervey Smith 1797) / James Murray (autor desconegut, 1770) / Portrait du Major-Général James Wolfe (1727-1759) atribuït a Joseph Highmore / fragments de la pel·lícula Hôtel Château / fragments del reportatge Le Samedi de la matraque / imatges de l’assassinat de John F. Kennedy – Zapruder Film © 1967 (renovades el 1995)

producció Ex Machina per encàrrec del Programa artístic i cultural dels Jocs Pan Am i Parapan AM de Toronto 2015
coproducció le lieu unique – Nantes, La Comète – Scène Nationale de Châlons-en-Champagne, Edinburgh International Festival, Aarhus Festuge, Théâtre de la Ville-Paris, Festival d’Automne à Paris, Romaeuropa Festival 2015, Bonlieu Scène nationale d’Annecy, Ysarca Art Promotions – Pilar de Yzaguirre, Célestins – Théâtre de Lyon, Le Théâtre Français du Centre National des Arts d’Ottawa, Le Théâtre du Nouveau Monde – Montréal i SFU Woodward’s Cultural Programs en el marc del 50 aniversari de la Simon Fraser University de Vancouver.

producció associada (Europa i Japó) Epidemic (Richard Castelli amb l’ajut de Chara Skiadelli, Florence Berthaud i Claire Dugot) / producció associada Les Amèriques, Àsia (excepte el Japó), Oceania, NZ Menno Plukker Theatre Agent (Menno Plukker amb l’ajut de Sarah Rogers i Dominique Sarrazin) / producció per Ex Machina Michel Bernatchez (amb l’ajut de Vanessa Landry-Claverie i Valérie Lambert)

companyia subvencionada pel Conseil des Arts du Canada, el Conseil des Arts et des Lettres del Québec i la Ville de Québec

espectacle en francès sobretitulat en català
durada aproximada 2h. 05′ sense pausa

——————————————————————————–
seguiu #887 al twitter