Aquest any l’arribada de la Flama a Barcelona està liderada una comissió d’equips de foc que ha treballat durant tot l’any per impulsar-la. Podeu llegir tota la informació de l’arribada d’aquesta a la Plaça Sant Jaume i participar-hi com a voluntaris durant la tarda del dia 23 de juny.
La festa de la Nit de Sant Joan és una de les festes populars més arrelades. És probablement la festa més participativa als territoris de parla catalana. És també una ocasió per evocar la unitat dels Països Catalans, gràcies a la popularitat cada cop més estesa de la Flama del Canigó. El 1967 la flama del Canigó arriba a Barcelona per primera vegada i es rebuda per l’ajuntament franquista de l’època, de fet va ser el mateix alcalde José Maria Porcioles que va fer la rebuda. Cal dir que després va tornar a la clandestinitat o a la semiclandestinitat fins a l’arribada dels ajuntaments democràtics. Aquest 2017 fa 50 anys d’aquest primer episodi de la Flama del Canigó a Barcelona, pel que aquesta edició a la ciutat tindrà alguns elements de celebració diferenciats que li donaran la singularitat que mereix l’efemèride.
L’Aplec al Canigó 2017
El cap de setmana del 17 i 18 de juny es celebra l’Aplec al Canigó. Les poblacions fan arribar al cim del pic feixines de llenya que seran cremades el 22 a la nit. Aquest any una delegació integrada per persones de diferents equips de foc barcelonins i d’altres representants de la ciutat, farà arribar al cim una feixa de llenya feta amb branquillons de llenya dels diferents barris de la ciutat que cremaran junt amb el d’altres pobles i ciutats del país.
La Flama del Canigó arriba a l’Ajuntament de Barcelona
Aquest any 2017 i amb motiu de celebrar que la Flama del Canigó fa exactament 50 anys que visita la ciutat i després de ser rebuda al Parlament de Catalunya serà conduïda a l’ajuntament de Barcelona. Un cop a la Plaça de Sant Jaume entrarà a l’edifici de l’ajuntament on serà rebuda al saló de croniques per Jaume Collboni, tinent alcalde de la ciutat. La rebuda comptarà amb la presència de l’excursionista i geògraf Ernest Costa que participà activament en l’organització de l’entrada de la Flama del Canigó a Barcelona l’any 1967. Posteriorment el foc del Canigó es reservarà solemnement a les dependències municipals, fins l’hora de l’inici de l’acte centralper la tarda.
Rebuda central de la Flama del Canigó a la Plaça de Sant Jaume
La rebuda a la Plaça Sant Jaume anirà acompanyada de música de la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona i comptarà amb la presència de l’Àliga de Barcelona i Gegants de la Ciutat. Mentre la cobla companya la vetllada, desenes d’entitats de la ciutat passaran a recollir la Flama per encendre les fogueres dels seus barris.
13:30: Arribada Flama a l’Ajuntament de Barcelona.
17:00 h: Actes previs a flama Flama (sardanes i taller castells)
18:20 h: Benvinguda.
18:30 h: Rebuda Flama.
18:45 h: Parlaments i lectura del missatge.
19:00 h: Inici repartiment Flames
19:30 h: Fi acte i sortida de les flames als barris.
Herbes per tothom
L’Ajuntament de Barcelona obsequiarà els assistents a la festa de rebuda de la Flama del Canigó a la plaça Sant Jaume amb una planta de romaní. A més del foc i del’aigua, les plantes –el romaní, la farigola, el fonoll, la falguera, la menta…- són un element essencial a la Nit de Sant Joan. I ho són des de molt antic. Són moltes les llegendes que tenen com a protagonistes les plantes i la Nit de Sant Joan.
Organitza: Comissió Flama del Canigó Barcelona
Fes de voluntari a la plaça!
El dia 23 de juny amb l’arribada de la Flama necessitem voluntaris per ajudar-nos en el repartiment de les herbes, tasques de suport a l’escenari… Si vols pariticpar-hi inscriu-t e al Formulari de Participació