Max von Sydow rebrà el Gran Premi Honorífic a Sitges 2016
El Festival comptarà també amb la presència de Rob Zombie, i premiarà Bruce Campbell, Paul Schrader, Walter Koenig, Barbara Crampton i Dolph Lundgren
L’aparador de cinema de gènere més important del món prepara la seva 49a edició amb una col·lecció de títols i convidats que representen el millor i més variat del fantàstic. Terror pur; thrillers explosius; ciència ficció futurista; zombies i vampirs reinterpretats, i els films més inclassificables ompliran la programació del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que se celebrarà del 7 al 16 d’octubre. Aquest any, el Festival arriba, a més, amb un esperit trekkie com a teló de fons, amb un grapat d’actes de celebració del 50è aniversari de la saga.
L’actor suec Max von Sydow, amb una extensa filmografia farcida de títols memorables, visitarà Sitges 2016 per rebre el Gran Premi Honorífic. Von Sydow fou actor fetitxe d’Ingmar Bergman –el seu mentor– a films com El séptimo sello, Fresas salvajes o El rostro; va interpretar Jesucrist a La historia más grande jamás contada) i és conegut mundialment pel seu paper de Pare Merrin a El exorcista. En una carrera que ja dura més de 60 anys, s’ha posat a les ordres de grans directors com David Lynch (Dune), Woody Allen (Hannah y sus hermanas), Lars von Trier (Europa), Dario Argento (Insomnio), Steven Spielberg (Minority Report), Martin Scorsese (Shutt er Island) o Ridley Scott (Robin Hood), entre una llista interminable. Actualment, ha participat a la sisena temporada de Juego de tronos.
Rob Zombie, director i artista polifacètic de culte entre els fans del cinema de terror, serà un convidat molt esperat a Sitges 2016, juntament amb la seva parella i musa, l’actriu Sheri Moon Zombie. El director i músic, que va rebre el Gran Premi Honorífic a Sitges 2014, presentarà 31, un slasher ambientat als anys 70 que va programar Sundance. Un altre convidat il·lustre de l’edició d’enguany serà l’actor i director Bruce Campbell, una icona del fantàstic cinematogràfic i televisiu, conegut mundialment pel seu paper d’Ash Williams a la trilogia Evil Dead. Campbell rebrà el premi Màquina del Temps a Sitges 2016.
Un dels films més esperats i controvertits arran del seu pas per Cannes és The Neon Demon, l’última creació de Nicolas Winding Refn (premi Màquina del Temps a Sitges 2015). Un thriller de terror, radical i reflexiu, sobre el món de la moda, protagonitzat per Elle Fanning, Keanu Reeves i Christina Hendricks, que es podrà gaudir a Sitges. Un altre thriller d’alt voltatge que incorpora la programació d’aquest any és Dog Eat Dog, un film neo-noir dirigit pel veterà Paul Schrader, amb Nicolas Cage i Willem Dafoe en el paper d’exconvictes contractats per a portar a terme un segrest a la ciutat de Los Ángeles. Schrader també rebrà a Sitges el premi Màquina del Temps.
La programació també inclourà la distòpica The Girl With All the Gifts, de Colm McCarthy –vista també a Cannes–, que tracta la temàtica zombie des d’una perspectiva diferent, amb la seva recreació d’un Londres apocalíptic. The Void, un dels millors films d’horror independent de l’any, dirigit per Jeremy Gillespie i Steven Kostanski, també serà a Sitges. El director d’Oculus, Mike Flanagan, presentarà Before I Wake, seguint amb la temàtica del terror sobrenatural, i David Mackenzie, que el 2014 va presentar al Festival Starred Up, portarà aquest any el thriller fosc Hell or High Water, amb Jeff Bridges i Chris Pine.
Cinema català
El fantàstic català trepitjarà fort a Sitges 2016. Es presentarà Proyecto Lázaro, de Mateo Gil, un film futurista amb repartiment internacional sobre un grup de metges que aconsegueix ressuscitar un home criogenitzat 60 anys enrere. Un dels directors catalans actualment més actius als Estats Units és Carles Torrens, que va presentar Emergo a Sitges 2011 i va guanyar el premi Cine 365 Film a Sitges 2014 amb el seu curt Sequence. Torrens torna ara amb Pet, un thriller asfixiant i obsessiu protagonitzat per Dominic Monaghan. També es projectarà La propera pell, d’Isaki Lacuesta (que va presentar Cravan vs. Cravan a Sitges 2003) i Isa Campo, film que es va endur quatre premis a Màlaga, inclòs el Premi Especial del Jura t. Completen aquest avanç de cinema català els debuts en la direcció d’Iván Morillo i Denise Castro, titulats Vestigis i Salvación, respectivament.
Geografies fantàstiques: Àsia i Llatinoamèrica
El cinema asiàtic arribarà amb força a Sitges 2016 constituint, com ja és habitual, un dels pilars del Festival. Des de Corea del Sud, Park Chan-wook presentarà The Handmaiden, un thriller eròtic de sublim morbidesa que el director d’Oldboy va estrenar a Cannes amb una gran acollida per part de la crítica. També a Cannes –i provinents de Corea– es van veure The Wailing i Train to Busan, de Na Hong-jin i Yeon Sang-ho, respectivament. Thriller d’assassinats amb la firma del director de The Yellow Sea, en el primer cas, i frenètic film de terror amb zombies, en el segon. Des de Hong Kong arriba Three, de Johnnie To, acció i intriga psicològica d’un director expert en el gènere. Japó portarà Terra Formars, del ja habitual a Sitges Takashi Miike, en aquesta ocasió amb una adaptació del manga cyberpunk homònim. Una altra adaptació de manga japonès amb imatge real serà Asassination Classroom: The Graduation, segona part d’Assassination Classroom, dirigida per Eichiiro Hasumi. El director de Blue in the Face o Smoke,Wayne Wang, presentarà While the Women Are Sleeping, l’adaptació del relat curt de Javier Marías Mientras ellas duermen, protagonitzada per Takeshi Kitano.
El cinema mexicà més jove, inclòs en el segell Blood Window, estarà representat per Tenemos la carne, d’Emiliano Rocha, unaopera prima sense tabús ni prejudicis que es desenvolupa en un Mèxic post apocalíptic fosc i desolador, i per Desierto, de Jonás Cuarón –fill d’Alfonso–, que retrata els obstacles que han de superar les persones que intenten creuar la frontera amb els Estats Units buscant un futur millor, en un film protagonitzat per Gael García Bernal.
Midnight X-Treme
Com és habitual, Midnight X-Treme oferirà les sessions més salvatges i festives, amb títols com Sadako vs. Kayako, film japonès de terror sobrenatural dirigit per Kôji Shiraishi; Karate Kill!, de Kurando Mitsutake, pel·l;rreuplir la vila de zombies arribats d’ Sitges 2003)a temporada anterior i els registres d’letes.r al començament de juliol ambícula d’acció també japonesa; Don’t Kill It, cinta de Mike Mendez on Dolph Lundgren batalla contra dimonis, o l’opera prima de Jackson Stewart, Beyond the Gates, un film de terror que homenatja la dècada dels 80 i que protagonitza tot un mite del cinema de terror, Barbara Crampton, que rebrà un premi Màquina del Temps. Lundgren, actor i director, i un dels m àxims exponents del cinema d’acció i arts marcials, també rebrà un reconeixement a Sitges, a través del premi Maria Honorífica.
Noves formes de tractar el gènere
Un bon grapat de títols que ofereixen diferents visions del fantàstic desembarcaran al Festival per demostrar que el gènere es troba en un dels seus millors moments. The Eyes of My Mother suposa el debut de Nicolas Pesce, una petita joia de terror realista, arriscada, en blanc i negre amb tocs lynchians presentada a Sundance i Cannes. Uns vampirs vistos des d’un nou prisma protagonitzen The Transfiguration, el debut de Michael O’Shea, un altre descobriment de Cannes. Una nova societat futura on les emocions humanes han estat eradicades és el que planteja Equals, de Drake Doremus amb Kristen Stewart i Guy Pierce. The Greasy Strangler, de Jim Hosking, que va ser considerada a Sundance com una de les comèdies més fastigoses de l’any, i el sorprenent documental Tickled, de David Farrier i Dylan Reeve, són dos exemples clars de les noves perspectives del gènere.sgonitzens.r quatre premis a Mgrenm Tanca aquest primer avançament de programació l’irlandès Billy O’Brien, amb l’adaptació a I am Not a Serial Killer de la novel·la del mateix títol de Dan Wells, amb un protagonista de luxe, Christopher Lloyd. sls vampirsproposta arriscada amb tocs lynch.
Retrospectives i homenatges
L’univers Star Trek tindrà com a figura visible el personatge de Chekov de la sèrie original, interpretat per Walter Koenig, que visitarà Sitges 2016 amb motiu de la celebració del 50è aniversari de la saga i rebrà un premi Màquina del Temps. El documentalFor the Love of Spock, dirigit per Adam Nimoy, una aproximació per part del fill de Leonard Nimoy al punt de vista del seu pare, el mític Mr. Spock, serà també al Festival. Els trekkies estan d’enhorabona, perquè Sitges 2016 celebrarà l’Star Trek Walk, una desfilada pels carrers de Sitges en honor a la saga de culte, el dimecres 12 d’octubre. El Festival compta amb la col·laboració de l’Associació Club Star Trek.
Star Trek també comptarà amb dues exposicions a Sitges, que es distribuiran entre l’Edifici Miramar i el Palau de Maricel. La primera estarà composada per tot tipus de materials provinents de col·leccions privades: figures, còmics, maquetes, props, fotografies autografiades, llibres i marxandatge variat. La segona serà una compilació d’il·lustracions creades per diferents artistes de l’Estat espanyol, que reten homenatge a l’univers de la saga.
Tal com ja es va anunciar, Sitges 2016 presentarà una retrospectiva del bloc comunista, sota el títol Red Planet Marx: la conquesta (soviètica) de l’espai, que inclourà una selecció de títols de gènere fantàstic d’entre 1957 i 1978 produïts a estats actualment inexistents, com l’URSS i Txecoslovàquia. Ikarie XB-1, del txec Jindrich Polák, és un dels films seleccionats. Cada projecció estarà presentada per un especialista en la matèria i tindrà un post-screening.
El Festival també celebrarà el 30è aniversari d’Aliens: El regreso (James Cameron, 1986), amb un passi molt especial d’aquesta seqüela terrorífica que va entusiasmar els fans del film original.
Brigadoon i Sitges Zombie Walk 2016
La secció Brigadoon, amb projeccions independents i arriscades –sempre gratuïtes– avança ja una bona selecció de propostes. Entre els llargmetratges s’hi projectarà Peelers, de Sevé Schelenz, la història de l’amo d’un club d’striptease en un poble dels Estats Units que haurà d’enfrontar-se a una estranya malaltia infecciosa. També es podrà veure Therapy, un found footage dirigit pel precoç Nathan Ambrosioni, de només 16 anys.
Els documentals ocupen un espai destacat a Brigadoon, amb els protagonistes més variats de l’univers fantàstic. A Sitges 2016 es recordarà la figura del desaparegut cineasta italià Joe D’Amato amb el documental Joe D’Amato Totally Uncut: the Horror Experience, dirigit per Maamb els protagonistes mdoonnlio Gomarasca i Davide Pulici. També es projectarà algun film del director italià. L’actriu Me Me Lai, que va ser jurat a Sitges 2015 a la secció Focus Àsia, és la protagonista del documental Me Me Lai Bites Back: Resurrection of the Cannibal Queen, dirigit per Naomi Holwill. Per últim, també es presentarà la peça Satan’s Blood. Memorias de Escalofrío, de Luis Esquinas, centrada en la pel·lícula Escalofr&iacu te;o (Carlos Puerto, 1978).
Brigadoon retrà homenatge al realitzador Joan Bosch, que va morir el passat mes de novembre, amb la projecció d’alguns dels seus films, com A sangre fría o La muerte llama a las diez.
Com ja és habitual, la tradicional Sitges Zombie Walk tindrà lloc el primer dissabte del Festival, que serà el 8 d’octubre i que tornarà a omplir la vila de zombies arribats d’arreu.
El Festival amb la indústria: Sitges FilmHub
Sitges suposa un punt de trobada indispensable per als professionals del sector, que es donen cita en un espai ideal per alnetworking, amb l’objectiu de compartir els seus projectes i analitzar noves vies de col·laboració.
El Festival celebrarà, per segon any consecutiu, el Sitges Pitchbox, una sessió coordinada juntament amb la plataforma Filmarket Hub que dóna l’oportunitat a projectes de llargmetratge de gènere de realitzar un pitch a productores. Serà el divendres, 14 d’octubre. La gran novetat d’aquesta edició és la col·laboració de la Diputació de Barcelona, a través de la seva àrea de Cultura, amb la dotació de tres premis que atorgarà un jurat d’experts sorgit dels convidats de Sitges 2016 (Guanyador de Sitges Pitchbox 2016: 6.000 euros; Finalista Sitges Pitchbox 2016: 4.000 euros), i una col·laboració internacional amb el NAFF (Network of Asian Fantastic Films). El guanyador rebrà 5.000 euros i visitarà l’edició de 2017 del BIFAN (Bucheon International Fantastic Film Festival, de Corea del Sud), on el seu projecte ser&a grave; convidat a ser presentat davant de possibles coproductors coreans. Per part del NAFF del BIFAN hi haurà un premi recíproc, el Sitges Pitchbox Award, que permetrà al guanyador visitar Sitges 2016 com a convidat del Sitges Pitchbox.
Sitges Cocoon
El Festival s’adapta als temps actuals i aposta per les noves narratives audiovisuals de caràcter experiencial, que viuen en aquest moment un ràpid avanç gràcies a la realitat virtual. Sitges reforça la seva aposta per les tecnologies i formats innovadors en la producció i consum de cinema amb la nova secció Sitges Cocoon.
Abonaments, entrades i acreditacions
La venda d’abonaments per a Sitges 2016 s’iniciarà el proper dijous, 21 de juliol, a través del web del Festival. Aquest any, com a novetat, es podran adquirir també les entrades per a les gales d’inauguració i cloenda.
El període per a sol·licitar acreditacions de premsa s’obrirà el dilluns, 25 de juliol, també a través del web.
Sitges 50è aniversari
1968-2018. El Festival ja té en el seu punt de mira el seu 50è aniversari, que se celebrarà l’any vinent, amb un bon nombre de propostes que tindran lloc al llarg de tot el període comprès entre el final de la 49a edició i l’inici de la 50a.
El primer d’aquests actes serà el concert de Fabio Frizzi, dins el seu Zombie Apocalypse Tour. El concert se centrarà en les composicions que Frizzi va realitzar per al cineasta Lucio Fulci, a qui va lligada inevitablement la seva carrera. L’espectacle tindrà lloc l’1 de novembre al cinema Phenomena de Barcelona. Les entrades es posaran a la venda dijous 21 de juliol.
En col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, dins les celebracions del 50è aniversari està prevista l’organització d’una mostra de cinema de gènere català, comissariada pel Festival, que tindrà lloc a Londres a finals d’any.
SGAE Nova Autoria
Per setzè any consecutiu, el programa SGAE Nova Autoria recollirà els curtmetratges d’alumnes d’escoles de cinema catalanes dins el marc del Festival. Els curts de ficció, animació i documentals seleccionats competiran pels Premis SGAE Nova Autoria al millor guió, millor direcció i millor música original. A través d’aquests guardons, la SGAE i la Fundació SGAE ofereixen la possibilitat als autors emergents d’exhibir els seus treballs i donar-los a conèixer al gran públic en el marc d’un esdeveniment audiovisual de projecció internacional.
Jurat Carnet Jove
L’Agència Catalana de la Joventut, de la Generalitat de Catalunya, i el Festival tot just han tancat la convocatòria per participar a la dotzena edició del Jurat Carnet Jove, amb un gran èxit de participació. El Jurat Carnet Jove té com a objectiu professionalitzar la crítica cinematogràfica i oferir l’oportunitat a cinc persones joves interessades en aquest camp, o bé en el món del cinema en general, perquè puguin formar part d’un jurat oficial del primer Festival del món dins el gènere fantàstic. El Jurat Carnet Jove està integrat dins les estructures de jurats del Festival i atorga dos premis: Premi Jurat Carnet Jove a la Millor Pel·lícula de la Secció Oficial Fantàstic Competició i Premi Jurat Carnet Jove a la Millor Pel·lícula de la Secció Midnight X-Treme, secció del Festival que conté les pel·lícules de gènere de terror amb esperit més independent.
Suport a la 49a edició
Un any més, el Festival agraeix el compromís de les entitats i empreses col·laboradores: Gas Natural Fenosa (patrocinador principal), Moritz i Torres (patrocinadors), Meliá Sitges (patrocinador i seu oficial), Movistar+ (soci multimèdia), Deluxe (col·laborador), La Vanguardia (diari oficial), TV3 (televisió oficial), Autolica – Mercedes Benz (vehicle oficial) i Bacardí (còctel oficial).
Sitges 2016 s’organitza gràcies a la implicació de l’Ajuntament de Sitges i de l’Institut Català de les Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i compta amb el suport de l’Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, de la Diputació de Barcelona i del Carnet Jove – Departament de Benestar i Família.
Sitges 2016