40 ANYS DEL TEATRE LLIURE / 25 ANYS DE TEMPORADA ALTA
El Teatre Lliure i Temporada Alta celebren els seus respectius aniversaris amb dues coproduccions
Lluís Pasqual inaugurarà el festival gironí amb un espectacle propi sobre la Batalla de l’Ebre que després es podrà veure al Teatre Lliure
Temporada Alta i Teatre Lliure coprodueixen un espectacle de Krystian Lupa amb actors catalans que s’estrenarà al Festival de Tardor de Catalunya i després farà temporada al Lliure
Enguany, dos dels grans referents teatrals del nostre país, el Teatre Lliure i Temporada Alta, Festival de Tardor de Catalunya, Girona – Salt, estan d’aniversari celebrant 40 i 25 anys respectivament. Per aquest motiu i amb especial il·lusió, s’uneixen continuant així la seva col·laboració habitual per presentar dues coproduccions que formaran part de la programació del festival gironí i també de l’equipament de la capital catalana.
In memoriam. La quinta del biberó de Lluís Pasqual, aixecarà el teló de la 25èna edició de Temporada Alta. L’espectacle, que formarà part de la programació del Teatre Lliure de la temporada vinent, neix a partir de testimonis de la Batalla de l’Ebre, combat decisiu de cara a la pèrdua de la guerra civil espanyola per part del govern republicà. Una segona producció, Davant la jubilació de Thomas Bernhard, on el polonès Krystian Lupa dirigirà actors catalans, també es podrà veure tant en el marc del festival com, més endavant, en la programació de la temporada teatral barcelonina.
Des dels seus inicis el Teatre Lliure i Temporada Alta han col·laborat estretament, amb complicitat, quan el gran teatre públic de la capital del país ja pre-estrenava – i assajava- les seves produccions al Teatre Municipal de Girona. Des de llavors, han estat moltes les col·laboracions i coproduccions que els dos agents teatrals de Catalunya han tirat endavant, estrenant al festival i fent després temporada a Barcelona. Motiu de més perquè, coincidint amb els respectius aniversaris, el Teatre Lliure i Temporada Alta vulguin compartir de nou una part important de la seva producció d’estrena.
………….
In memoriam. La quinta del biberó de Lluís Pasqual
La batalla de l‘Ebre va marcar definitivament el desenllaç de la Guerra Civil espanyola. A les files de l’exèrcit de la República hi van combatre els joves cridats prematurament a files l’abril del 1938, quan tenien 17 o 18 anys. Aquest espectacle, escrit i dirigit per Lluís Pasqual a partir del testimoni d’alguns supervivents, vol fer homenatge a aquesta lleva, coneguda com ‘la del biberó’.
FITXA ARTÍSTICA
In memoriam. La quinta del biberó
Creació i direcció: Lluís Pasqual
Ajudant de direcció: Iban Beltran
Música: Dani Espasa.
Vestuari: Alejandro Andújar.
Cia. La Kompanyia Lliure. Intèrprets:
Joan Amargós / Enric Auquer / Quim Àvila / Eduardo Lloveras / Lluís Marquès / Joan Solé / resta de repartiment en curs
Davant la jubilació, dirigit per Krystian Lupa
En aquesta proposta teatral, el reconegut director Krystian Lupa s’apropa a un text del novel·lista, dramaturg i poeta austríac Thomas Bernhard, dirigint a actors catalans com Mercè Arànega, Pep Cruz i Marta Angelat. Davant la jubilació neix a partir d’un fet real, l’anomenat cas Filbinger. Hans Filbinger, primer ministre de Baden Wurtemberg, un dels setze estats federals d’Alemanya, va dimitir el 1978 quan es va fer públic que havia estat jutge de la marina hitleriana i que havia signat nombroses condemnes a mort. Abans que es conegués el seu passat nazi, havia expulsat Claus Peymann, amic personal de Berhard, com a director d’escena del teatre estatal d’Stuttgart acusant-lo de simpatitzar amb terroristes.
FITXA ARTÍSTICA
Davant la Jubilació
Autor: Thomas Bernhard
Traducció: Eugeni Bou
Direcció, escenografia i il·luminació: Krystian Lupa
Vestuari: Piot Skiba
Vídeo i col·laboració artística: Łukasz Twarkowski
Repartiment:
Mercè Arànega (Vera) / Pep Cruz (Rudolf) / Marta Angelat (Clara)